Slovenija
2557 ogledov

Gale podal kazensko ovadbo zoper Počivalška in Rumpfa

Tarča RTV SLO
Ivan Gale je na tožilstvo podal ovadbo glede negospodarnega vodenja javnih sredstev.

Kot poročajo na 24ur je Ivan Gale podal ovadbo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in direktorja blagovnih rezerv Tomija Rumpfa. Očita jima negospodarno vodenje javnih sredstev, saj sta večmilijonski posel za zaščitne maske oddala ljubljanskemu podjetju Hmezad, ki se sicer ukvarja s transportom in gradbenimi deli. Kot trdi Gale, sta to podjetje neupravičeno favorizirala in tako kršila predpise, državo pa oškodovala za več milijonov evrov.

Gre za največji posel dobave mask v času epidemije, ponudbe drugih, preverjenih ponudnikov, so bile zavrnjene, izpostavlja Gale. Na zavodu naj bi poleg tega podjetju Hmezad neupravičeno podaljševali tudi rok dobave, ki se ga dvakrat ni držal. 

"Prvotna pogodba je bila podpisana 3. aprila, 15. april je bil rok dobave. Kmalu se je izvedelo, da to ne bo možno in se je rok podaljšal do 30. aprila, do takrat so dobavili samo dva milijona teh mask, ki so bile takrat s strani Zavoda ocenjene kot neustrezne," pojasnjuje Gale. Kot piše v ovadbi, bi po pravilih moral Zavod podjetje takoj pozvati, naj izpolni svoje dolžnosti. A so to storili šele čez en teden in Hmezadu postavili nov, 8-dnevni rok. V tem času Hmezad mask ni dobavil. 

Respiratorne maske N95 Vrnitev Slovenija Gale: Sledi vodijo do vrha vlade

Z aneksom na pogodbo je Zavod 22. maja znižal ceno za masko za štiri cente, kar je znašalo 63 centov na masko z davkom. Kot pravi Gale, so takrat na trgu že veljale normalne cene mask, cene bi morale biti drastično nižje. Gale poudarja, da je očitno posel s Hmezadom moral biti sklenjen in dodaja, naj to raziščejo drugi. Sam je prepričan, da sta Počivalšek in Rumpf državo oškodovala za več milijonov evrov, ko nista poiskala boljše ponudbe. 

Ne Počivalšek ne Rumpf ovadbe še nista komentirala. 

Maske Sporno? Slovenija 76 centov za kos papirja in gumici? Počivalšek se brani. Respiratorne maske N95 Slovenija Afera maske: Pritiski so bili strašni, grožnje, izsiljevanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Borut_Bavarski 09:00 08.avgust 2020.

    Bravo, Gale! Te smrade klerofašistične kleptomanske je treba za zapahe spravit. Drhal

  • Laznivi 08:29 08.avgust 2020.

    Iz katere luknje so murgle izvlekle tega skladiscnika ? Vsakega novega ki ga pripeljejo na sceno je manj pismen , sivilja ,mizar ..sedaj pa kar skladiscnik z tresoco glavo....

  • Janez 07:57 08.avgust 2020.

    Galeta napadate in ponižujete brez osnove, je pa eden redkih ki se upa izpostaviti in opozoriti na korupcijsko prakso sedanje vlade! Bravo Gale! Več takšnih pa bo manj korupcije in bodo penzije večje. Skorumpirana Pivčeva že ne bo nič zrihtala. ...prikaži več Tam kjer se krade zmanjka za drugo - tudi penzije!