Slovenija
23067 ogledov

Gantar o tem kdaj in kako se bo sproščalo ukrepe

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Minister za zdravje Tomaž Gantar pričakuje, da bodo podatki v prihodnjem tednu boljši, kot so trenutno.

V zadnjih dneh se epidemija ponovno odraža z velikim številom okuženih, kar je posledica martinovanj v prejšnjem tednu, poleg tega pa se tudi poslabšanje razmer v vsakem domu za starejše občane pozna, o podatkih o epidemiji v zadnjem tednu pravi minister za zdravje Tomaž Gantar. V domovih za starejše občane so priča tako rasti okuženih med zaposlenimi kot med oskrbovanci. Razmere pa so posledice tudi dolgotrajnega kadrovskega problema in prostorske stiske v domovih, je pojasnil za Odmeve TV Slovenija.

Podatki po Gantarjevih besedah trenutno predstavljajo neko sploščitev krivulje, število dnevnih sprejemov v bolnišnice je nekje konstantno. "Kar smo želeli doseči z zadnjimi zaostritvami ukrepov, je, da bi prevesili krivuljo navzdol in si pustili prostor za sproščanje ukrepov," je dodal. 

Sproščanja ukrepov se bo treba lotiti zelo previdno in zelo postopno. "Predvidevam, da se bomo lahko začeli v decembru pogovarjati o tem. Če bi se še dodatno poslabševalo, to ne bo šlo na ta način. Jaz še vedno verjamem, da bi morali biti podatki v naslednjem tednu le boljši, kot so trenutno," je opisal svoja pričakovanja. Napovedi Instituta Jožef Stefan so glede na trenutne podatke manj optimistične. 

Covid-19 Slovenija Zdravje Covid-19: Prav nič na boljše ne gre, pravzaprav je stanje vse slabše

Hitri testi za domove in zdravstvene delavce

Vlada se je tako odločila v domovih začeti z uporabo hitrih testov. Te bodo začeli uporabljati tudi med zdravstvenimi delavci. "Uvajanje pri zdravstvenih delavcih bo postopno, ker bo treba narediti evalvacijo rezultatov. Pri domovih za starejše občane pa skoraj nimamo izbire," je pojasnil.

Za hitre teste, ki jih bodo uporabljali v zdravstvenih ustanovah, so se dogovorili, da je meja za posamezen test pri 12 evrih, kar vključuje vrednost testa ter vse stroške, povezane z odvzemom itd. Cena za zaposlene v zdravstvu je lahko takšna, ker je kader za izvajanje testiranja na razpolago znotraj ustanov in tako predstavlja manjši strošek kot mobilna ekipa za domove za starejše občane. 

Covid-19 Covid-19 Zdravje Evropa: Vsakih 17 sekund umre en človek

Tujim zdravnikom bodo omogočili opravljanje izpita

Dosežen je bil tudi dogovor o reševanju problematike tujih zdravnikov pri nas. Več tujim strokovnjakom namreč poteče pogodba o delu, ki je ne bi mogli podaljšati, ker nimajo opravljenega izpita iz znanja slovenskega jezika. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je podpisala odlok, s katerim je Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik omogočila izvedbo izpitov. Dovoljenje velja le za kandidate, za katere je opravljen izpit pogoj za delo v zdravstveni ali socialnovarstveni dejavnosti. Izpit naj bi pisali 1. decembra. 

Minister Gantar je ocenil, da je v teh okoliščinah problem rešljiv in da je najhitrejša rešitev zamik obdobja zaradi epidemije. V prihodnje pa bo treba poseči v zakon. "Moje mnenje je, da je zahtevana stopnja previsoka za to področje," je še komentiral Gantar. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • si_rob 17:58 20.november 2020.

    Gaspud minister, že večkrat sem napisal, da ODSTOPITE, saj ste odgovorni za smrti v domovih tako kot vaš kolega. Ob bi vas bilo potrebno kazensko ovaditi. Vedeli ste in napovedovali drugi val, ukrepali v domovih pa nič. To je sedaj ...prikaži več evidentno, saj je smrti dogajajo tam. Nenazadnje ste zagovornik privatizacije zdravstva in zdravstveno zavarovalniške privatizacije.

  • igor669 15:33 20.november 2020.

    VSE SO LAŽI, POTRČ ZA PREDCEDNIKA!! 💩💩💩🐑🐑🐑

  • Avatar praufo
    praufo 13:12 20.november 2020.

    treba je počasi ... javni prevoz se bo odprl čez eno leto, hlače in čevlje boste kupili lahko čez pol leta, gostilne se bodo odprle čez dve leti (tiste , ki še niso dokončno zaprte) ... počas je treba, zelo ...prikaži več pačas ... dokler ne zmanjka slovenčkov ... no sej potem bo pa šiptarjev in ciganov tolk več ... ker oni pa ne morejo zboleti, oni se držijo ukrepov ... mislim, da bo treba uvozit migrante, da ne bo populacija padla