Slovenija
16 ogledov

Gantar ostaja predsednik DZ

Gantar bo volitve predvidoma razpisal za 10. julij. (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Pavel Gantar ostaja predsednik državnega zbora. Proti predlogu SDS in SNS za razrešitev je glasovalo 46 poslancev od skupno 75.

Zahtevo sta stranki SDS in SNS vložili, ker Pavel Gantar na njihovo zahtevo ni sklical izredne seje, s čimer naj bi kršil ustavo in poslovnik. Na izredni seji bi razpravljali o domnevnih kršitvah in zlorabah v primerih Nacionalnega preiskovalnega urada, bulmastifov, Darsa in bank v državni lasti.

Gantar je zahtevo zavrnil, ker naj bi bila nedoločna in neprimerna. Ker v 15 dneh ni sklical seje, je po mnenju predlagateljev zavestno kršil ustavo in parlamentarni poslovnik. Konec maja so tako poslanci SDS in SNS vložili predlog za njegovo razrešitev.

"Vlada odgovorna za sivnjarije"

V imenu predlagateljev je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko dejal, da je vlada po njegovem mnenju odgovorna za to, da se uveljavljajo "nove vrednote: klientelizem, grabežljivost, brezobzirnost". "Povzročitelji nezakonitih ravnanj in velikih svinjarij so politično in institucionalno zaščiteni," je opozoril Tanko.

Gantarju je očital, da "z izpostavljanjem nad ustavo preprečuje celo razprave v državnem zboru", s čimer preprečuje, da bi javnost izvedela, kakšno je dejansko stanje v državi. "Sumi korupcije in klientelizma, podeljevanja poslov s svojim političnim podpornikom in botrom, zlorabe pri javnih razpisih, ignoriranje odgovornosti, valjenje krivde na opozicijo in še druge stvari, ter preprečevanja in zavračanja razprav o teh zadevah, so v tem mandatu postale stalnica," je dejal vodja poslancev SDS.

"Želeli so brezplačno kampanjo"

Gantar je v odzivu spomnil, da je zakonodajno-pravna služba imela na gradivo za izredno sejo več pripomb, ki jih je tudi posredoval predlagateljem. Ko so ga ti popravili, je začel teči nov 15-dnevni rok za sklic izredne seje, je pojasnil. Zahteva za sklic izredne seje je že bila uvrščena na dnevni red redne seje kolegija predsednika DZ, vendar je vmes po njegovih besedah prišla zahteva po umiku, zato jo je bilo treba tudi umakniti.

Po njegovih besedah so predlagatelji zahtevo za izredno sejo umaknili, ker so očitno ugotovili, da se bo v tem primeru seja zgodila po "superreferendumski nedelji". "Kar naenkrat so izgubili interes za obravnavo" ter podali zahtevo za Gantarjevo razrešitev. "Edini cilj in namen zahteve za sklic izredne seje je bil uprizoriti brezplačno referendumsko kampanjo in pri tem izrabiti inštitucijo državnega zbora," je pojasnil.

"Ustava od predsednika DZ res zahteva, da skliče izredno sejo v 15 dneh, če to zahteva najmanj četrtina poslancev. Vendar pa to nikoli ni edini razlog za sklic seje. Zahteva mora biti ustavnopravno dopustna po svoji vsebini. Biti mora materialno, to je vsebinsko takšna, da spada v pristojnost državnega zbora," je še opozoril Gantar.

SD proti razrešitvi

V SD so že napovedali, da razrešitve ne bodo podprli. Menijo namreč, da je funkcija predsednika DZ "ena najpomembnejših institucij v državi, s katero se ne gre tako igrati, kot to počne SDS". Zaradi pomembnosti funkcije se je Gantar kljub izstopu stranke Zares iz koalicije odločil, da bo še naprej opravljal funkcijo predsednika DZ. Ob tem je dejal, da s te tako pomembne funkcije "ne more odkorakati kar tako". Njegovo odločitev je včeraj pozdravil tudi premier Borut Pahor.

Podporo Gantarju so napovedali tudi v drugih poslanskih skupinah. Za razrešitev namreč nameravajo glasovati le poslanci SDS in SNS, medtem ko preostali poslanci Gantarja podpirajo ali pa mu vsaj ne nasprotujejo. Gantar tako tudi po današnjem glasovanju najverjetneje ostaja predsednik DZ.

Komentarjev 3
  • Boris Odreitz 12:32 09.november 2011.

    JA V TEJ BURLESKI NASTOPA TUDI NEDOLŽEN REVNI NAROD IZ KATEREGA SE DELAJO NORCA IN GA MUČIJO!

  • Boris Odreitz 12:31 09.november 2011.

    GANTAR JE ZLOČINEC PROTI LASTNEMU NARODU!

  • Altesse 18:05 22.junij 2011.

    Burleska Slovenske politike!