Slovenija
15 ogledov

Garaža pod tržnico še v igri

Tržnica Anže Petkovšek
Vodnikov trg. Zavod po enem letu: državna zaščita spomenika je neprimerna.

Ljubljana. Arheološko najdišče na Vodnikovem trgu ni zadosti ohranjeno, da bi ga uvrstili med spomenike državnega pomena, je ocenil Boris Vičič, vodja ljubljanskega zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ta je sicer pred slabim letom zagovarjal odločitev, da se ga začasno razglasi za spomenik državnega pomena. Takrat so kulturnemu ministru Žigi Turku očitali, da želi z zaščito na državni ravni preprečiti projekt Zorana Jankovića, ki že več let napoveduje gradnjo parkirne hiše pod tržnico.

Nujno soglasje ministrstva

Zaradi Vičičevega mnenja bodo mestni svetniki na ponedeljkovi seji glasovali o predlogu odloka o razglasitvi arheološkega najdišča na Vodnikovem, Ciril-Metodovem in Krekovem trgu za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Vičič je ob svojem mnenju zapisal, da bodo posegi na tem območju dopustni, a da se bodo lahko izvedli le, če se na osnovi “arheološkega testnega izkopa izkaže, da je zemljišče možno sprostiti za gradnjo”, za arheološke raziskave pa je treba pridobiti kulturnovarstveno soglasje kulturnega ministrstva. To pomeni, da lahko na Mestni občini Ljubljana (MOL) še upajo, da bodo pod tržnico zgradili parkirno hišo.

V osnutku odloka, ki so ga svetniki sprejeli na februarski seji, so direktno zapisali, da je cilj akta zaščita in predstavitev arheoloških ostankov “v okviru bodoče Parkirne hiše Tržnica”, v predlogu pa tega ni več. Na MOL so pojasnili, da je “javnosti dobro znano, da si MOL že nekaj let prizadeva za gradnjo parkirne hiše Tržnica na tem prostoru, zato je bilo v osnutku odloka to dejstvo tudi zapisano. V obrazložitvi predloga odloka to nič več potrebno.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.