Slovenija
622 ogledov

Geneplanetu bodo vrnili 20 ventilatorjev, novih ne bodo dobavili

Tomaž Gantar Saša Despot
Vlada se je odločila, da prekine pogodbo s podjetjem Geneplanet.

Pri odločitvi o prekinitvi pogodbe s podjetjem Geneplanet za dobavo 110 ventilatorjev je pretehtal predvsem podatek, da ima Slovenija trenutno ventilatorjev dovolj, je za Televizijo Slovenija dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Glede obravnave poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme pa je poudaril, da gre za obsežno nalogo.

Ministrstvo za zdravje je danes namreč odločilo, da bodo 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je Geneplanet dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdržali ob zagotovilu dodatne opreme. Medtem bodo 20 tovrstnih ventilatorjev, ki so v skladišču v Rojah, vrnili. Pogodbo za dobavo preostalih 110 ventilatorjev bodo prekinili, so sporočili z ministrstva.

"Trenutno imamo ventilatorjev dovolj"

Kot je za Odmeve na Televiziji Slovenija dejal Gantar, se je vlada ob začetni veliki rasti števila okuženih z novim koronavirusom bala scenarija nekaterih drugih držav, zato je predvidela bistveno večjo potrebo po ventilatorjih. "Glede na razmere in učinkovitost ukrepov jih imamo trenutno na razpolago dovolj," je dejal.

Tarča Soočenje Gale - Počivalšek Slovenija Zdravnik Knafelj: Ventilatorji za bolnike s covid-19 niso primerni

Zavod za blagovne rezerve je po njegovih besedah kupil 163 ventilatorjev. Bolnišnicam je razdelil 136 ventilatorjev, od tega 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je dobavil Geneplanet. Zavod ima trenutno na zalogi še 20 ventilatorjev Siriusmed R30 in sedem drugih.

Gantar je pojasnil, da je rezerv tako precej, obenem pa je število postelj na oddelkih za intenzivno nego omejeno. Za konec junija je poleg tega predvidena dobava še 50 ventilatorjev, odprta pa je tudi pogodba zaradi prijave na skupni evropskih razpis. Prek slednje je Slovenija rezervirala 300 ventilatorjev, če bi jih potrebovala. "To pomeni, da je rezerva zadostna, tudi če bi bile razmere bistveno težje - recimo ob morebitne drugem valu okužb," je dejal.

Covid-19: UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor UKC Maribor

Siriusmed R30 niso najboljši, a so primerni

Evropsko združenje za intenzivno medicino je ventilatorje Siriusmed R30 označilo kot primerne, je poudaril Gantar. Niso najvišje kategorije, so pa varni in jih uporabljajo tudi številne druge države, se je na navedbe o neprimernosti teh ventilatorjev za bolnike s covidom-19 odzval. "Če je težava samo v filtrih in vlažilcih, se bo to verjetno dalo kupiti, kdor bo potreboval," je dejal. Poleg tega to niso edini ventilatorji v državi, je dodal.

Koronavirus Slovenija Mirkovič: Covid enota v UKC LJ uporablja še stare ventilatorje

O podrobnostih glede prekinitve pogodbe naj bi Geneplanet in blagovne rezerve po poročanju Televizije Slovenija sicer govorili jutri.

Vlada naj bi na torkovi seji predvidoma zaključila obravnavo poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije koronavirusa in o stanju opreme ob nastopu nove vlade. Poročila je obravnavala že dvakrat, a zaradi obsežnosti gradiva skupno poročilo še pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji. Prav obsežnost naloge je po Gantarjevih ocenah razlog za tolikšno trajanje postopka.

"Očitke Počivalšku je treba pregledati"

Minister je komentiral tudi današnjo vložitev interpelacije ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Poudaril je, da je treba očitke Počivalšku o napakah pri nabavi opreme najprej strokovno pregledati. Na vprašanje, kako odločena je koalicija braniti ministra, je odgovoril, da z ustreznimi dokazili, da nepravilnosti ni bilo, za DeSUS ni težav.

Tarča Nabave Slovenija Ivan Gale razkriva nova imena

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • optimist11 10:56 05.maj 2020.

    Gantar deluje zelo neprepričljivo. Zagovarja nekaj v kar sam ne verjame. DESUS v vladi ste zato , da delate v korist ljudi. Če tega ne zmorete prepustite položaje sposobnejšim, predvsem pa ljudem z energijo in vizijo. Ga. Pivec, ne na ...prikaži več predvolilnih srečanjih govorit kaj je katera stranka delala narobe, danes to povejte glasno in jasno, drugače bo na volitvah potop.

  • Avatar ovca
    ovca 09:01 05.maj 2020.

    Stroka je povedala, da niso primerni. Že tako so bili najdražji, bomo pa še dokupovali dodatno opremo. Nekdo je res zmagal na natečaju za največjega bedaka na svetu...