Slovenija
1886 ogledov

Generalnega direktorja RTVS prijavili inšpekciji

Protest rtv Saša Despot
Pravijo, da so njihove pravice kršene.

Danes so se nadaljevala pogajanja med vodstvom RTV in zaposlenimi. Kot so sporočili v sindikatu, so se zaključila predčasno, "saj generalni direktor Andrej Grah Whatmough ni izpolnil zaveze s prejšnjih pogajanj, in ni poslal predloga nove sestave pogajalske strani delodajalca, kot tudi ne predloga glede ponovitve postopkov imenovanja odgovorne urednice IP TVS in urednika uredništev na MMC, kar je ena izmed stavkovnih zahtev".

"Pogajalsko skupino izsiljuje s sklenitvami delnih sporazumov"

Namesto obljubljenih gradiv pa so prejeli elektronsko sporočilo, da je direktor stavkovni sporazum umaknil s pogajalske mize, saj da je bil rok za sklenitev sporazuma do 10. ure zjutraj. Brez sporazuma stavka ne bo plačana.

"Generalni direktor RTV, ki se na strani delodajalca po lastni odločitvi od 3. junija s pogajalsko skupino novinarskih sindikatov pogaja sam, v pogajanjih ves čas selektivno in nekonsistentno pristopa do stavkovnih zahtev, pogajalsko skupino izsiljuje s sklenitvami delnih sporazumov, preklicem stavke in s prenehanjem obveščanja javnosti o dogajanju na RTV in o novinarski stavki," so sporočili novinarji.

Nova vlada je medtem že pripravila nov zakon o RTV, ki po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko predvideva depolitizacijo RTV. Več o tem, kaj predlagajo v zakonu, si lahko preberete v članku Premier Golob s sporočilom za RTVS.

Razreševanje kadrovsko in organizacijsko nevzdržnih razmer v Informativnem programu TVS ter objavo razpisa za 10 novih zaposlitev pa, tako novinarji, pogojuje s podpisom Stavkovnega sporazuma in preklicem stavke.

"Generalni direktor še naprej z javnimi izjavami in okrožnicami zavaja javnost in zaposlene glede zahtev stavkovnega odbora," so jasni.

mikrofon RTVS Slovenija "Informativnega programa na RTV Slovenija sploh ne rabimo!"

Prijava na inšpektorat

Zaradi oviranja stavke so novinarji podali prijavo na Inšpektorat RS za delo. Novinarji pravijo, da jim onemogočajo izvajanje stavkovnih aktivnosti, ki je ena od temeljnih in ustavnih pravic delavk in delavcev, razloga za preklic stavke pa zaenkrat ne vidijo.

"Zahteve po Radioteleviziji Slovenija, ki bo avtonomna, neodvisna in v službi javnosti, ostajajo! Naša glavna in prva stavkovna zahteva Novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija pa z vsemi posegi in pritiski vodstva RTV postaja le še glasnejša," so sklenili.

RTV Slovenija Slovenija Zadnje dogajanje na RTVS na noge dvignilo poslance

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar MS
    MS 11:17 02.julij 2022.

    Janševim podtaknjencem Whatmoughu in Pirkovču ki sta imela nalogo Janševizacije javne televizije po Orbanovem modelu, tiktaka zadnja ura! Whatmough in Pirkovič Raus iz javne tv! Janša NIKOLI VEČ! Naprej v boj za neodvisno javno TV!

  • blayo 17:49 01.julij 2022.

    Ravno obratno, s tem ko je na dan stavke ukinil program, je omogočil vsem delavcem, da se nemoteno vključijo v stavkovne aktivnosti.