Slovenija
7 ogledov

Glasovali bi za Slovenijo

"Življenje je tukaj nevzdržno," je zdajšnje razmere opisala ena od prebivalk spo Žurnal24 main
Večina prebivalcev bi zaradi navezanosti in bližine želela pripadati Sloveniji, trdi Rožarija Babič.
 

Zdravnik je daleč

Razdalja. Največjo težavo predstavlja zdravstvena oskrba. Če se komu kaj zgodi, morajo daleč na Reko ali v Pulj, v Jugoslaviji pa so hodili k zdravniku v bližnjo Izolo, pravijo domačini.

Medtem ko si politiki z obeh strani meje nenehno podajajo politične žogice in ne najdejo skupnega jezika glede rešitve vprašanja meje, prebivalci spornih zaselkov čutijo nemoč in ogorčenje.

Odpravili smo se v sporne zaselke Mlini, Bužini in Škodelin, ki so trenutno pod hrvaškim nadzorom in povprašali prebivalce, kako doživljajo vsa prerekanja in kaj menijo o morebitnem referendumu o meji. Prebivalci so vsega siti in z novinarji neradi govorijo o tem, kljub temu smo našli nekaj posameznikov, ki so nam zaupali svoje mnenje.

Schengen jih mori
"Odkar je schengen, me vsakič po nakupih pregledajo in v računalniku preverijo osebni dokument. Kot da sem kriminalka,” je ogorčena prebivalka Mlinov. Po njenem mnenju vsi prebivalci teh zaselkov ne glede na nacionalnost želijo pripadati Sloveniji. "Vsi smo povezani s Slovenijo, tako ali drugače. Delamo tam, nakupujemo tam, naši otroci se šolajo v Sloveniji,” je povedala tudi druga, starejša vaščanka, s katero smo govorili in ki že od rojstva živi v Mlinih.

Enako v devetdesetih
Tako meni tudi Rožarija Babič, edina, ki se je upala izpostaviti z imenom in priimkom. Neformalno poizvedbo razpoloženja v spornih zaselkih ob meji so lokalni politiki sicer opravili že konec 90 in večina prebivalstva se je tudi takrat izrekla za pripadnost slovenski državi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.