Slovenija
1950 ogledov

Golob: Ni razloga za stavko zdravnikov

Robert Golob Epa
Predsednik vlade je komentiral napovedano stavko zdravnikov in odstop ministrice za notranje zadeve.

Zdravniki so za 11. januar napovedali enodnevno opozorilno stavko. "Ne vidimo nobenega razloga za stavko zdravnikov. Razumemo, da je za tem nezadovoljstvo manjšine starejših zdravnikov, ker smo v pogajanjih družinskim in mlajšim zdravnikom ponudili več kot njim," je dejal predsednik vlade Robert Golob v oddaji Odmevi na TV Slovenija. "Prav je, da končno naslovimo strukturne neenakosti med zdravniki in podpremo tiste, v tem primeru mlajše zdravnike in družinske zdravnike, ki so v resnici bolj upravičeni do povišanja plač." Golob pravi, da ne morejo pristati na uravnilovko. 

Razmere v zdravstvu so zelo resne. Vlada po njegovih besedah dela na urejanju razmer, a poudarja, da tega ni mogoče narediti čez noč. "Prvi je bil, da pripravimo izhodno strategijo iz covida, drugi pa priprava interventnega zakona, da naslovimo čakalne vrste. Oboje smo naredili. Vedno smo govorili, da bodo reforme na vrsti v letu 2023," je poudaril. 

"Imamo veliko pomanjkanje družinskih zdravnikov v javnih zavodih, vendar ima vlada zelo omejene pristojnosti na tem področju, ker je pristojnost za reševanje tega v rokah lokalnih skupnosti," je pojasnil. Zato je nujna reforma zdravstvenega sistema tako po vertikali kot po horizontali, po obsegu storitev, ki se izvajajo, in tudi po pristojnostih. 

Premier se je dotaknil tudi področja energetike. Prepričan je, da bodo uspeli zagotoviti slovenskemu gospodarstvu pogoje, ki jih bodo delali konkurenčne. Napovedal je tudi, da bo treba dokapitalizirati HSE, "ker si ne moremo privoščiti, da bi največji proizvajalec električne energije v Sloveniji imel finančne ali likvidnostne težave in da ne bi zmogel zagotoviti zanesljive oskrbe v Sloveniji". 

Golob je komentiral tudi odstop ministrice Tatjane Bobnar. Zaupanje v delo policije je izgubil, "ker ne samo, da je bilo jasno, da podatki utekajo na nepravi konec, ampak da se tudi v nekaterih primerih celo zlorabljajo". "Vlada je kolektivni organ. Ministri smo politične osebnosti. Moramo se usklajevati med sabo, se pogovarjati in doseči dogovor. Nihče od ministrov ne more izsiliti odločitve na vladi," je komentiral odločitev, da Boštjan Lindav ni bil imenovan na čelo policije za polni mandat. Kandidata za ministra za notranje zadeve vlada še nima, naj bi pa v kratkem pripravili širši nabor in nato čez praznike opravili izbor. 

Vlada je ustanovila strateški svet za prehrano, na kar je letelo kar nekaj kritik zaradi njegove sestave. "Imenovanih je približno polovica članov. Pozvali smo ministrstva, da predlagajo člane iz posameznih resorjev. Dokončna sestava bo znana januarja, ko bo tudi prva seja. Mi je pa všeč, da je tako velika pozornost na to, ker to pomeni, da je hrana nekaj, s čimer se želimo vsi ukvarjati in prav je tako."

Cilji, ki jih bo svet zasledoval so "zdrava prehrana, okoljsko sprejemljiva in cenovno dostopna prehrana".

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 66
  • lojs 14:17 21.december 2022.

    vsi smo uporabniki teh storitev, ampak iskreno povem, da PODPIRAM STAVKO! ... in upam, da ne bo trajala samo en dan ... prišli smo tako daleč, da je očitno nekaterim malo mar za živlenje in zdravje ... nihče ni povedal, ...prikaži več kje boste dobili druge zdravnike, če boste vse te sunili v RIT! ... KJE??? a boste šli v tujino? , ja izvolite, izvolite, ker imate take veze, da vas lahko kar tja napotijo

  • bojan88 13:21 21.december 2022.

    Golob in Bešić-L. sta zrela za odstop

  • mirror 12:46 21.december 2022.

    Zdravniki in zobozdravniki morajo imeti svoj plačni sistem. Ne morejo biti skupaj s šolniki in njihovim zdraharskim in izsiljevalskim Štrukljem. Šolnik in zdravnik se ne moreta primerjati ne po strokovnosti, še manj pa po odgovornosti in ne po plačilu za opravljeno delo.