Slovenija
3042 ogledov

Golob predstavil odločitev glede zdravstvenega resorja

Robert Golob Flickr/Vlada RS
Premier zatrjuje, da zdravstvena reforma ostaja ključna prioriteta vlade.

Premier Robert Golob je po seznanitvi DZ z odstopom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zatrdil, da zdravstvena reforma ostaja ključna prioriteta vlade. Vodenje resorja začasno prevzema sam, še danes bo vladi predlagal novo ekipo državnih sekretarjev, in sicer Valentino Prevolnik Rupel, Marjana Pintarja in dosedanjo sekretarko Azro Herceg.

"Prenova sistema je nujna, ker vse izkušnje zadnjega leta kažejo, da je treba okrepiti javno zdravstveno mrežo s posebnim poudarkom na javnih zdravstvenih zavodih," je v izjavi medijem ob robu izredne seje DZ dejal predsednik vlade, ki bo začasno opravljal tudi funkcijo ministra za zdravje, Golob. Zatrdil je, da bodo tudi vsi ukrepi šli v to smer, hkrati pa računa, da bodo v naslednjih mesecih naredili enega ali več pomembnih korakov naprej v zdravstveni reformi in našli človeka, ki bo prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

Začasno ga bo torej vodil sam, v ožjo ekipo pa ob dosedanji državni sekretarki Herceg predlaga še raziskovalko na ljubljanskem inštitutu za ekonomska raziskovanja Prevolnik Rupel in direktorja združenja zdravstvenih zavodov Pintarja. "Prepričan sem, da bo delo teklo nemoteno, oba že imata izkušnje iz zdravstvenega sistema in izkušnje z delom v strateškem svetu, zato verjamem, da bodo stvari stekle mogoče celo hitreje, kot so do sedaj in da prenova sistema ne bo zastala," je ob predstavitvi ekipe, ki bo v naslednjih mesecih zagrizla v zdravstveno reformo, dejal Golob.

O tem, ali izbira državnih sekretarjev kaže na to, da novi minister za zdravje s polnim mandatom ne bo zdravnik, pa je premier dejal, da je bolj kot to pomembno, da bo novi minister postal sestavni del že obstoječe ekipe, na mizo pa bo dobil že razdelan koncept reforme. "Ne bomo čakali tri mesece, potem pa še tri mesece ministra, ki bo poskušal priti s svojim konceptom. Koncept bomo poskušali izpeljati v tem času in od bodočega ministra pričakujemo predvsem, da bo ta koncept učinkovito izpeljal," je še sklenil Golob. Ob tem je zatrdil, da je tak načrt usklajen z vsemi deležniki, tudi s strateškim svetom za zdravje. In je po njegovi oceni tudi najbolj ustrezen.

DZ se je danes seznanil z odstopom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, s tem pa mu je prenehala ministrska funkcija. Zdaj že nekdanji minister se seje ni udeležil, v pisni izjavi pa je poudaril, da si Slovenija zasluži prenovo vseh nivojev zdravstvene mreže.

Erik Brecelj Robert Golob Danijel Bešič Loredan Slovenija Znano, kdo bo začasno nasledil Bešiča Loredana Zdravniki Slovenija Slovenija Iskanje prvega moža zdravstva. Zdravnik - da ali ne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:40 14.julij 2023.

    Dejstva so bolnikom poznana. Ko je bil na oblasti SDS je zdravstvena blagajna dobila luknjo, ko je prišel covid so desničarji naredili raj za svoje prijatelje in cerkev...bolnike so poslali na pokopališče. Janša kraljuje z svojo falango dlje kot so ...prikaži več bili komunisti na oblasti in od njega nobene reforme, vse so naredili za propad sistema z demokracijo. Ustvarili so moralno anarhijo, krivijo pa druge, tudi Svoboda jim pride prav da se norčujejo iz vsakogar.

  • sandi76 19:33 13.julij 2023.

    Zdaj pa bo. Zdaj smo rešeni. Japajade press !

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:21 13.julij 2023.

    Mislim, da ga pri nas ni junaka, ki bi lahko preoblikoval zdravstveni sistem, vsaj na boljše ne. Preveč visokih zdravnikov, gospodarstvenikov in funkcionarjev je tukaj vpletenih, da bi pustili, da njihova imena pridejo v javnost in da se jim onemogoči ...prikaži več dotok bajnih zaslužkov.