Slovenija
97301 ogledov

Golob rekel ne, Petrol vztraja

Gneča na bencinski črpalki Jaka Dimc
Povpraševanje po gorivu na bencinskih servisih se po pojasnilih največjih trgovcev z naftnimi derivati v državi, Petrola in OMV Slovenija, danes v primerjavi s preteklimi dnevi umirja. Normaliziralo naj bi se v nekaj dnevih.

Petrol in OMV napovedujeta, da naj bi se stanje na bencinskih servisih, mnoga so namreč ostala brez določenih vrst goriv, normaliziralo v nekaj dnevih. Zaradi pričakovane podražitve goriv ob uvedbi ponovne regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest po posebni formuli z omejenimi maržami, ki je danes nadomestila do zdaj veljavno začasno omejitev cen pogonskih goriv po vsej državi, se je namreč v zadnjih dneh povpraševanje več kot podvojilo.

Kot so za STA pojasnili v Petrolu, so nekatera prodajna mesta kljub temu, da vse logistične zmogljivosti še vedno usmerjajo v oskrbovanje prodajnih mest, še brez goriva. V celoti jih bodo predvidoma oskrbeli do petka.

V OMV Slovenija so medtem za STA pojasnili, da bo do vzpostavitve normalnega stanja trajalo še nekaj dni, do konca tedna lahko še pride do odstopanj od običajne zaloge goriv. Zalog goriva je v skladiščih sicer dovolj, večja težava pa je dobava goriv na bencinske servise, saj za tako izrazito povečano povpraševanje, ki je bilo v zadnjih dneh, ni dovolj logističnih zmogljivosti. "Razpoložljivo število voznikov avtocistern, ki so ustrezno usposobljeni za prevoz nevarnih snovi, je omejeno in njihove efektivne ure vožnje so zakonsko predpisane," so dodali.

denar bankovci gorivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi nastale situacije je bil v ponedeljek sestanek distributerjev s predstavniki gospodarskega in infrastrukturnega ministrstva. Kot so pojasnili v Petrolu, so govorili o biokomponentah, ki jih dodajajo fosilnim gorivom.

"Dogovorili smo se, da bo strošek biokomponent za gorivo, ki se po novi z najvišjo določeno maržo regulirano ceno prodaja izven avtocest, družbi Petrol povrnjen. To je pomembno zato, ker tega stroška s trenutno določeno višino marže ne moremo pokriti in bi v nasprotnem primeru to za nas pomenilo, da bi gorivo prodajali z izgubo," so pojasnili.

bencinski servis Brezovica Logo Vlada Slovenija Napovedujejo nove spremembe glede naftnih derivatov

Golob zavrača Petrolov zahtevek, Petrol vztraja

Petrol je vladi zaradi škode, ki je nastala zaradi reguliranih cen oddal zahtevek v višini 51,3 milijona evrov za obdobje od 15. marca do 30. aprila. Kot je premier Robert Golob dejal v izjavi za medije po današnji seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, je vlada zahtevke trgovcev kot neutemeljene zavrnila.

A v Petrolu pri zahtevku vztrajajo. "Zavrnitev zahtevka za Petrol ni sprejemljiva, o nadaljnjih korakih glede tega se bomo odločali, ko se bomo seznanili z argumentacijo zavrnitev, to bo predvidoma v prihodnjih dneh," so poudarili.

Naslednja sprememba 4. julija

Po novem se bodo sicer cene 95-oktanskega bencina in dizla zunaj avtocest v skladu s prejšnji teden sprejeto uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov spreminjale na 14 dni. Do 4. julija bo tako liter bencin stal 1,755 evra, kar je 19,5 centa več kot doslej, dizel pa 1,848 evra, kar je 18 centov več. Ob avtocestah, kjer cene določajo trgovci sami, pa so goriva za približno 20 centov dražja kot drugod po državi.

Glede na še vedno volatilne razmere na nabavnih trgih v Petrolu ocenjujejo, da bi bilo primerneje cene oblikovati na tedenski ravni, saj bi to omogočilo hitrejše odzivanje maloprodajnih cen na spremembe nabavnih cen.

"V primeru 14-dnevnega oblikovanja cen bo namreč pritisk k spreminjanju cen večji kot v primeru tedenskega oblikovanja cen, saj na tedenski ravni beležimo manjše razlike v nabavnih cenah kot v dveh tednih," so navedli.

Petrol gneča na pumpi Slovenija Grozijo z blokado Petrola in OMV: "Ljudje so obupani!"

Nad naftna trgovca tudi AVK

Zaradi stanja na bencinskih servisih v zadnjih dneh je Agencija za varstvo konkurence (AVK) po informacijah portala Necenzurirano danes začela uradni postopek, v katerem bo preverjala, ali sta največja trgovca z naftnimi derivati v državi, Petrol in OMV Slovenija, v zadnjih dneh zlorabila svoj prevladujoči položaj na trgu. Med drugim s tem, da sta prepočasi polnila rezervoarje pod svojimi bencinskimi črpalkami oz. jih namerno praznila.

Na AVK so za STA izpostavili, da že dlje časa aktivno spremljajo razmere na trgu pogonskih goriv, morebitnih postopkov pred agencijo v zvezi s trenutnim dogajanjem na predmetnem trgu pa da zaradi interesa samega postopka ne morejo podrobneje komentirati.

V Petrolu nimajo uradne informacije o domnevnem postopku s strani AVK, s tem so se seznanili le v medijih. "V družbi Petrol odločno zanikamo govorice, da naj bi manipulirali s količino goriv in gorivo zadrževali namerno, da bi ga lahko prodajali po višji ceni. Glede na to nimamo težav, če bo tovrstni postopek sprožen, saj nismo zlorabili položaja in smo ves čas ravnali s ciljem čimprejšnje oskrbe kupcev z gorivi," so izpostavili.

"V zvezi s postopki AVK gre za uradne procese, ki jih spoštujemo in razumemo, saj je njihova naloga zagotavljanje ustreznega delovanja poslovnih subjektov," pa so dejali v OMV Slovenija in dodali, da so vseskozi zavezani k doslednemu spoštovanju veljavnih pravil in zakonov.

bencinski servis LJ Petrol | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Do 12. ure na Petrolu 71 inšpekcijskih nadzorov

Stanje na trgu spremljajo tudi tržni inšpektorji, ki preverjajo, ali trgovci spoštujejo trenutno regulirano ceno, prodajo in zaloge ter morebitno zavajanje potrošnikov. Podatkov na gospodarskem ministrstvu še nimajo, saj se pregledi nadaljujejo tudi danes.

Kot so pojasnili v Petrolu, je bilo na njihovih prodajnih mestih do danes do 12. ure opravljenih 71 inšpekcijskih nadzorov. "Do tega trenutka ne razpolagamo s podatki, da bi bile ob nadzorih ugotovljene nepravilnosti," so dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 60
  • Avatar karjola
    karjola 16:38 22.junij 2022.

    Ma sploh ni problema. Bojkotirat Petrol in rešeno. Saj niso edini dobavitelj.

  • Avatar Lion007
    Lion007 14:27 22.junij 2022.

    Juhu, jaz mam pa štromarski kolo. Ko ježka Pet rol.... 😡 😡 😡

  • Dusan12 12:23 22.junij 2022.

    Danes v parlamentu tv luzerji in nepoznana rdečelasa čefurka nam drži predavanje o bedi nivinarstva v Sloveniji, vsaka rdeča jugo pička nam pa res ne more soliti pamet, je pa res, da so z Golobom ob kruh, a jugo meja ...prikaži več je še vedno odprta , tudi za Štefančiča , primitivca, …..

Sorodne novice