Slovenija
26 ogledov

Gospodarstvo Rast gre v stečaj

Nadškofija Maribor z nadškofom Krambergerjem na čelu si želi nazaj stavbo na Gla Žurnal24 main
Mariborsko sodišče je v primeru družbe Gospodarstvo Rast razglasilo stečaj, potem ko se nobeden od upnikov ni odločil za konverzijo svojih terjatev.

Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo Alenko Gril, dosedanjo prisilno upraviteljico, ki bo tako tudi v stečaju nadaljevala svoje upraviteljsko delo v propadlem podjetju, preko katerega je mariborska nadškofija obvladovala cerkveno gospodarstvo. Upniki imajo tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice, pri čemer se terjatve, ki so jih prijavili v postopku prisilne poravnave, štejejo kot prijavljene tudi v stečajnem postopku.

Gospodarstvo Rast je bilo v prisilni poravnavi od maja. Nedavno se je odločilo sodišču predlagati umik predloga za začetek prisilne poravnave, saj naj bi obstajala realna možnost uspešne izvensodne poravnave. To se ni zgodilo, prav tako pa so bili neuspešni tudi dogovori za vstop tujega vlagatelja.

Še pred tem je sodišče upravi družbe dovolilo spremembo načrta finančnega prestrukturiranja, ki je upnikom ponujal konverzijo terjatev v osnovni kapital družbe, in sicer najmanj v višini 79,5 milijona evrov ter 55-odstotno poplačilo navadnih upnikov v štirih letih, kar je več kot po prvotnem načrtu. Upniki tega niso sprejeli.

Upniki so, potem ko je bila v dopolnjeni seznam uvrščena tudi terjatev NLB, skupaj prijavili za 132 milijonov evrov terjatev. Prav največja državna banka je s skoraj 92 milijoni evrov terjatev tudi največji od desetih upnikov mariborske cerkvene družbe.

Vprašljiva usoda obeh Zvonov

Gospodarstvo Rast in z njo povezana holdinga Zvon Ena in Zvon Dva so skupaj zadolženi za skoraj 800 milijonov evrov. O usodi obeh Zvonov bo več znanega po odločitvah mariborskega sodišča. Oba Zvona sta sicer sredi odločanja o zahtevi največjega upnika NLB za njun stečaj.

Za Nadškofijo Maribor stečaj pomeni izgubo pomembne finančne naložbe, hkrati s tem pa dodatne odpise in slabitve. Gospodarstvo Rast je v zadnjih letih od nadškofije prejelo skoraj štiri milijone evrov neposredne finančne pomoči, skupaj z denarnimi sredstvi za nekatere povezane družbe pa bo mariborska cerkvena ustanova izgubila skoraj osem milijonov evrov. Hkrati s tem bi lahko ostala tudi brez nekaterih nepremičnin, in sicer samostana Studenice, orglarske delavnice v Hočah ter poslovne zgradbe na Barvarski ulici v Mariboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.