Slovenija
2 ogledov

Grčija v še večjem tzatzikiju*, kot so mislili

Antonis Samaras Reuters
Grški vladi manjka 20 milijard evrov, kar je skoraj dvakrat več, kot so mislili.

Nov šok za Grke in Evropsko unijo. Luknja v grškem državnem proračunu je namreč skoraj dvakrat večja, kot je znano. Vladi premierja Antonisa Samarasa namreč manjka 20 milijard evrov, izhaja iz spoznanj Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

Samaras naj bi po poročanju revije Der Spiegel institucionalne upnike že večkrat vprašal, ali bi se bili pripravljeni odpovedati povračilu dolgov. Grški premier poleg tega upa, da mu bodo, če bodo varčevalni ukrepi obrodili sadove, poklonili dodatni dve leti časa. Špekulira se tudi o novem prestrukturiranju dolga, ki bi še zlasti prizadel domače upnike.

Grki proti varčevalnemu programu

Najnovejša raziskava je pokazala, da večina Grkov meni, da je varčevalni program vlade nepošten. Kar 90 odstotkov vprašanih namreč pravi, da bodo reforme prizadele izključno revne. V uspeh reform verjame le 33 odstotkov Grkov, 67odstotkov anketirancev pa se je izreklo za obstanek Grčije v evroobmočju.

Grška vlada se sicer z evropsko trojko pogaja o novem varčevalnem paketu, s katerim naj bi vlada prihranila 12 milijard. Ta je pogoj za izplačilo novih, več milijard vrednih tranš iz evropskega sklada.

* tzatziki - gr. omaka iz česna, kumar in jogurta

 

Komentarjev 3
  • Mr.Bean 12:15 01.oktober 2012.

    Kdo zna koliko pri nas dejansko manjka....

  • Trsten 17:14 24.september 2012.

    Grki so dolga leta prikazovali pozitivno stanje državnih financ. Kaj pa pri nas????

  • samo.jst 13:38 24.september 2012.

    "Grški vladi manjka 20 milijard evrov, kar je skoraj dvakrat več, kot so mislili." ..in kdo lahko zagotovi, da je ta res prava številka?