Slovenija
102 ogledov

Grošelj: NEK Krško ni ogrožena pred teroristi

slovenija24.11.08, nek, nuklearna elekrarna krsko, krsko, foto: nik rovan Nik Rovan
Na vladnih spletni strani, kjer zbirajo pobude državljanov, je eden od uporabnikov predlagal, da preverijo varnost v nuklearni Krško zaradi možnosti terorističnega napada objekta in posledično ogrožanje celotnega ozemlja Slovenije.

V medijih se je že po terorističnih napadih v ZDA in nazadnje v Franciji, odprlo vprašanje varnosti nuklearnih elektraren pred teroristi.

Obramboslovec in geopolitični analitik Klemen Grošelj pomirja strasti in pravi: "Upam si trditi, da NEK Krško najbolj varen objekt v Republiki Sloveniji."

Strokovnjak je za zurnal24.si pojasnil, da, če bi prišlo do poskusa napada s strani terosristov, ne bi prišli daleč: "Do nadzorne sobe bi prišli zelo težko. Verjetnost je zelo nizka. Vedno pa je možno, da bi prišlo do napada." Po mnenju Grošlja, gre pri tovrstnih napadih ne gre vedno zato, da bi jim grožnjo uspelo uresničiti, ampak gre tudi za psihološki učinek.

Pot od recepcije do varnostne sobe je dolga

"Če bi napadli jedrsko elektrarno Krško bi bila totalna panika v Sloveniji in v Zagrebu. Da bi prevzeli nadzor nad elektrarno, sploh v našem primeru, pa je to zelo, zelo težko. Tam so manjši kolektivi, ljudje se med seboj poznajo. Tujec se ne bi mogel pritihotapiti v elektrarno. Če bi se prebili v objekt, bi se sprožili protokoli, elektrarna ima svojo varnostno službo, ki je dobro izurjena. Pot od recepcije do varnostne sobe vodi mimo toliko varnostnih mehanizmov, da je nemogoče priti do tja," še pravi Grošelj

Komentarjev 12
  • tecumseh_1975 11:42 07.december 2015.

    tujec se nebi mogel pretihotapiti... hahahahah. Kdo pravi da se bodo tihotapili. Take stvari se dela v all-out napadu z vsem orožjem. In če varnostniki niso izurjeni vsaj v ESD se bodo samo ukakcali če pride do kaj resnega.

  • Avatar olor
    olor 22:05 06.december 2015.

    V komentarjih same kritike na račun prispevkov. Kdo pa pravi da morete tukaj klikat. Meni če ne odgovarja stran, jo enostavno ne obiščem. Nisem eden od novinarjev na Zurnalu, ampak kr naprej ene kritke.

  • krtina 20:08 06.december 2015.

    Nadaljevanje,...To je hujskanje, ki pa ima lahko poleg številnih klikov, strahotne posledice.