Slovenija
23907 ogledov

Grožnje Bešič Loredana dobivajo nove razsežnosti, posneli so ga ...

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Ministra zdravje Daniela Bešič Loredana že večkrat "odnesla čustva"?

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so potrdili, da so prejeli prijavo zoper zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana. Zadevo obravnavajo prednostno in prijavo preiskujejo, več podatkov pa zaenkrat ne morejo podati. Po mnenju Fidesa je minister za zdravje kršil vladni etični kodeks. O tem je Fides obvestil tudi vlado. 

Fides: Aktualni dogodki dobivajo še večje razsežnosti

Sindikat Fides je ministra prijavil zaradi telefonskega pogovora z vodjo pogajalske skupine sindikata Fides Gregorjem Zemljičem v sredo, 23. novembra, dan po tem, ko je Fides sporočil, da razmišljajo o možnosti zaostritve stavkovnih aktivnosti. 

Danijel Bešič Loredan Robert Golob | Avtor: Katja Kodba/VladaRS/Flickr Katja Kodba/VladaRS/Flickr

O spornem pogovoru po popoldne razpravljal tudi glavni odbor zdravniškega sindikata Fides. "Aktualni dogodki, ki so pretresli zdravništvo, z javnim polemiziranjem dobivajo še globlje razsežnosti," sporočajo iz Fidesa, kjer o spornem pogovoru niso želeli javno razpravljati. Zato jih je tudi presenetila izjava predsednika vlade Roberta Goloba. 

Bešič Loredan še vedno uživa podporo predsednika vlade 

Glede pogovora med Zemljičem in Bešičem Loredanom je premier dejal, da so prevladala ministrova čustva v enem od njegovih številnih pogovorov z zdravniki. Minister naj bi Golobu obljubil, da se to ne bo več ponovilo.

O pritiskih, ki naj bi jih vršili nanj, je pisal tudi nekdanji direktor nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Tudi nekdanji nekdanji strokovni direktor splošne bolnišnice Celje Franci Vindišar je dejal, da ga je v odstop prisili minister Bešič Loredan. 

Bešič Loredan se Fidesu ni opravičil. Razlog za to naj bi bilo dejstvo, da te teme na včerajšnjih propadlih pogajanjih niso odpirali. Je pa Bešič Loredan pojasnil, da se je pogovor začel odvijati še pred pogajanji, ko ga je takratni vodja pogajalske skupine Konrad Kuštrin poklical na stran in se z njim skušal "zmeniti pod mizo, kot so to počeli doslej".

Konrad Kuštrin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

S sedanjim vodjo pogajalske skupine sindikata Fides Zemljičem se je minister nato še enkrat sestal, ko pa je izvedel za zaostrovanje stavke, ga je poklical. "Šlo je za osebni klic kolegu. Čustva so me odnesla, nisem pa si predstavljal, da lahko to kdo snema," je povedal minister. 

Snemanje brez vednosti sogovornika

Zemljiču naj bi rekel tudi, da ima "ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides". Bešič Loredan ni vedel, da se pogovor snema. 

Minister je povedal, da je šlo pri spornem telefonskem pogovoru za “čvrsto, moško debato, ki na kirurški strani preseže internistično”. Loredan je namreč po poklicu ortopedski kirurg, Zemljič pa internist.

Minister pod drobnogledom KPK 

Na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so za STA potrdili, da so včeraj prejeli prijavo v zvezi z domnevnim izvrševanjem pritiskov ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana na sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Primer v postopku predhodnega preizkusa obravnavajo prednostno, zato bodo več informacij lahko posredovali kmalu.

Na podlagi prijave so uvedli postopek predhodnega preizkusa, kar pomeni, da pridobivajo vso relevantno dokumentacijo, preverjajo vsa dejstva in okoliščine primera ter tako ugotavljajo, ali gre v tem primeru za sum kršitev določb iz njihove pristojnosti.

Na komisiji več informacij v tej fazi postopka ne morejo posredovati. Primer bodo obravnavali sicer prednostno, so dodali.

 

Komentarjev 78
  • leonardo 07:21 01.december 2022.

    Vse bodo naredili, da se bodo mafijska posla v zdravstvu nadaljevala. Upam, da se bo našel junak, ki jih bo malo prerukal.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:07 01.december 2022.

    Dragi pacienti, lahko ste že opazili da vas Fides vleče kot elastiko in ga ni ministra ki bo zdravnika zaustavil v njegovem pohlepu! Linij je jasen dvoživke so zakon, dejmo malo po programu plesat. Pa se bodo umirili! Bravo bojkotirajo paciente!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:34 30.november 2022.

    Ne morem se čisto odločiti kaj naj bi si mislila o ministru ampak vse skupaj smrdi po spletkah in intrigah, kjer je Loredan majhna lutkica.