Slovenija
31 ogledov

Hauc: "Žal so nas dogodki prehiteli"

Rop pošte v Kresnicah pri Litiji. Anže Petkovšek
Generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc pravi, da so na področju varovanja naredili veliko v smislu odvrnitve poskusov kaznivih dejanj in tudi še bodo. Izvedbo varnostnih ukrepov so za letos načrtovali tudi za pošto v Kresnicah. "Žal so nas dogodki zaradi težav pri javnih razpisih prehiteli," še pravi Hauc.

Od leta 2005 je Pošta Slovenije po Haučevih besedah v področje varovanja vložila nekaj čez 300 tisoč evrov, letos pa bodo področju varnosti namenili 2,1 milijona evrov in celo več. Veliko skrb namenjajo tudi izobraževanju in usposabljanju.
V zadnjih treh letih so posodobili sistem videonadzora, protivlomni sistem ter sistem kontrole pristopa v logističnem centru v Ljubljani, ki pomeni v Pošti Slovenije objekt najvišjega tveganja, ter s sistemom videonadzora v letu 2009 opremili 20 pošt, je dejal v pogovoru za Večer. V začetku letošnjega leta so nadgradili in posodobili tudi sistem videonadzora v logističnem centru v Mariboru.

 

Na poštah videonazdor in dodatna zaščita

Pošta bo takoj začela postopke za izvedbo dodatnih varnostnih ukrepov: s sistemom videonadzora bodo opremili pošte, za katere ocenjujejo, da so najbolj ogrožene, postopno pa tudi vse druge. Prav tako bodo na poštah, ki niso ustrezno mehansko varovane, zvišali steklene zapore pred blagajniškim mestom, namestili protivlomno folijo na vse steklene površine na poštah, dodatno ojačali nekatera vrata v notranjosti pošt, namestili protivlomna vrata in podobno, v naslednjih letih pa bodo mehanske zapore uvedli tudi na vseh drugih poštah. V teku pa je tudi novi razpis za nabavo dimnih denarnih pasti, ki obarvajo gotovino, da postane neuporabna.

"Tudi za pošto Kresnice so bile v letošnjem letu načrtovane vse tri oblike varovanja videonadzor, mehanske zapore in sistem dimnih pasti," je dejal Hauc, ki ga je dogodek v Kresnicah, kjer je v oboroženem ropu umrla tamkajšnja uslužbenka, zelo pretresel.

Velika pričakovanja glede NKBM

Hauc se je v pogovoru dotaknil tudi naložbe v NKBM, v kateri je Pošta Slovenije nekaj manj kot sedemodstotni lastnik. Kot je poudaril, ima pošta velika pričakovanja glede donosnosti delnice banke. "Seveda spremljamo gibanje tečaja delnic na Varšavski in Ljubljanski borzi. Nismo zadovoljni s trenutno ceno," je dejal Hauc, ki od uprave banke pričakuje, da bo trend obrnila navzgor, predvsem z zvišanjem donosnosti banke, je še dejal v intervjuju. Za bančno delnico pa je zlato pravilo po mnenju Hauca vsaj desetodstotni donos na leto.

Če se bo država odločila prodati svoj delež v NKBM, se ji bo Pošta Slovenije pridružila, in sicer že zaradi prevzemne premije. Sicer pa bo pošta iskala druge možnosti. "Za zdaj nimamo namena izstopati iz lastništva," je poudaril Hauc in za prihodnost napovedal še večjo usmeritev v finančne in informacijske storitve, kot je  že dlje časa trend v Evropski uniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.