Slovenija
9818 ogledov

Hladneje bo, kdaj bo spet sneg?

slovenija 15.12.2009, hoja po ledu, pravilna obutev, led, sneg, zima, foto: Bost Boštjan Tacol
Preberite, kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh.

V minulih dneh je obilno snežilo v Alpah in na severu Italije in Švice, konec prejšnjega tedna tudi v Španiji. V Sloveniji za zdaj ne kaže, da bi lahko pričakovali obilnejše snežne padavine. 

Svet Nori posnetki neurja s snegom iz Alp. Cesta sedem metrov pod snegom.

"Vedeti morate, da so tam višji hribi in da je tudi precej visoko deževalo," je za STA povedal dežurni meteorolog Andrej Velkavrh iz Agencije za okolje. "Pri nas so hribi nižji. Poleg tega je bila situacija stacionarna, precej časa so bile padavine na enem mestu, proces je dobesedno stal na mestu in v takšnih primerih lahko nekatera območja dobijo veliko, druga pa malo ali manj padavin. In to je bil eden od takšnih primerov."

Kot je razložil so bile to t. i. orografske padavine, ko so vetrovi potisnili vlažen zrak od juga proti hribom. Prišlo je do hitrega vzpona z morja in Padske nižine v visoke Alpe. Nastalo je veliko padavin, ker je bilo v Sredozemlju veliko vlage.

Skok delcev na silvestrovo PM10 v Mariboru Slovenija Presenetljivo, na Primorskem slabše kot v Ljubljani!

Vremenoslovci sicer za danes napovedujejo pretežno oblačno vreme, zjutraj lahko ponekod tudi megleno. "Ponekod v osrednjih in vzhodnih krajih bo možna kakšna kaplja dežja," pišejo pri Arso. "Na Primorskem bo delno jasno, dopoldne bo začela pihati šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem do 12 stopinj Celzija."

Meja sneženja pri 500 metrih

Jutri bo oblačno, predvsem v vzhodnih krajih bo občasno rahlo deževalo. Meja sneženja bo nad okoli 500 m nadmorske višine. "Na Primorskem bo oblačnosti manj, pihala bo šibka do zmerna burja," pišejo pri Arso. "Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, na severozahodu do -3, ob morju okoli 7, najvišje dnevne od 1 do 6, na Primorskem do 11 stopinj Celzija."

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

V soboto in nedeljo bo oblačno, predvsem v osrednjih in vzhodnih krajih bodo občasno manjše padavine, po nižinah bo v soboto rahlo deževalo, v nedeljo pa rahlo snežilo. "Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo v nedeljo postopno ponehala, tam bodo tudi obdobja sončnega vremena," napovedujejo pri Arso. 

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Nad severnim Sredozemljem in južnim Balkanom je plitev ciklon, v nižjih zračnih plasteh je ob šibkih vzhodnih vetrovih začel nad naše kraje pritekati spet bolj vlažen zrak.

V nedeljo bodo naši kraji pod vplivom območja visokega zračnega tlaka s središčem nad vzhodno Evropo. "Z vzhodnimi vetrovi bo k nam pritekal še nekoliko hladnejši zrak," še pišejo pri Arso. "V ponedeljek bo ta anticiklon slabel, v torek se nam bo od zahoda približala vremenska motnja in predvidoma v noči na sredo prešla naše kraje."

Po sredi je razvoj vremena še precej nepredvidljiv.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.