Slovenija
14850 ogledov

Hofer prepovedal Kralje ulice, številni pozivi k bojkotu

Zaprta trgovina Hofer zurnal24.si
Kralji ulice pred Hoferjevimi trgovinami ne bodo več smeli prodajati, kaj pa drugje?

Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice je na svojem profilu potrdilo informacijo, da Hofer prepoveduje ponujanje Kraljev ulice pred njihovimi poslovalnicami. 

Kralji ulice: Motimo stranke, ki jim vzbujamo slabo vest

"Iz podjetja Hofer pojasnil glede prepovedi nismo dobili, dobili smo le obvestilo, da bo prodaja prepovedana po vsej Sloveniji," pravi Hana Košan iz društva Kralji ulice. "Kdaj se je sicer že zgodilo v kateri od poslovalnic, da je kateri od naših članov kršil pravila ali je bilo to vedenje nesprejemljivo, vendar smo to doslej uspešno reševali individualno." 

"Velikokrat nam iz trgovin sporočijo tudi, da je strankam neprijetno, ko zunaj vidijo nekoga, ki nima toliko kot bodo oni kupili v trgovini. Pravijo, da jih to spravi v neprijeten položaj in da imajo zaradi tega slabo vest in želijo, da naših članov zato ni več tam. Tak pristop se nam zdi sporen, treba bi bilo gledati z drugega zornega kota," poudarja Košanova.  

Doslej smo težave vedno rešili

Kralji ulice generalne prepovedi za prodajo pred poslovalnicami neke trgovinske verige, doslej niso dobili, razlaga Košanova. Prodaja Kraljev je prepovedana na Žalah, prav tako Kralji ulice ne smejo prodajati na železniških postajah. 
Društvo Kralji ulice s trgovskimi verigami glede prodaje njihovega časopisa pred njihovimi trgovinami nima sklenjenih uradnih dogovorov, temveč se prodajalci časopisov dogovorijo s posameznimi poslovalnicami

"Tudi iz posameznih poslovalnic drugih trgovskih verig smo že kdaj dobili opozorila, vendar smo dobili tudi možnost, da rešujemo težave individualno, lahko tudi premestimo naše člane ali prenehamo prodajati pred to poslovalnico," dodaja Košanova, ki upa, da se bodo tudi s Hoferjem lahko dogovorili, da prepoved ne bi veljala za vse poslovalnice. 

Ulični prodajalec revijo kupi in proda

Ulični časopis Kralji ulice je prvi časopis o brezdomstvu in sorodnih socialnih vprašanjih v Sloveniji. Izhaja mesečno v nakladi približno 15 000 izvodov (odvisno od meseca), prodaja pa se v Ljubljani in okolici, Mariboru in okolici, na Primorskem ter občasno tudi drugod po Sloveniji. Osnovni princip prodaje je tak: ulični prodajalec v dnevnem distribucijskem centru kupi časopis po ceni pol evra, potem pa ga proda za en evro na ulici, pri čemer pol evra od vsakega prodanega izvoda ostane njemu.

V Hoferju so popoldne pojasnili svoje razloge za prepoved prodaje revij Kralji ulice pred njihovimi poslovalnicami. Preberete jih lahko tukaj.

Hofer Po prepovedi Slovenija Kralji ulice: S Hoferjem se dogovarjamo za nadaljevanje sodelovanja

Na socialnih omrežjih je mogoče brati številne kritike na račun poteze Hoferja, mnogi pozivajo k bojkotu njihovih trgovin in nakupovanje v Mercatorju, Sparu in Lidlu. Preverilo smo, kakšne imajo politike do Kraljev ulice ostale trgovine.  

Mercator: Kraljev ulice načeloma ne dovoljujemo

"Ponujanja revij Kralji ulice pred našimi poslovalnicami načeloma ne dovoljujemo, vendar ne iz razloga, da bi bili proti dejavnostim Kraljev ulice. Gre za to, da prodajalci Kraljev ulice ne prosijo za donacijo, oziroma pomoč Mercatorja, pač pa kupce, ki pridejo v trgovino. Zaradi tega dobivamo pritožbe kupcev," pravi Tanja Durin iz Mercatorja.

Kjer so varnostniki, Kraljev ulice ni

Mercator sicer nikogar ne odganja pred trgovin, poudarja Durinova, poslovodje pa Kralje ulice opozorijo, naj ne bodo vsiljivi naj se ne postavijo tik pred vhod. Do trgovin, kjer so tudi varnostniki, Kralji ulice niti ne pridejo, pove Durinova. 

"Nekateri znajo to upoštevati, nekateri pa ne. Velikokrat zmotijo predvsem upokojence, ki imajo občutek, da morajo darovati še tisto malo, kot imajo. Dobivamo pritožbe, tudi grožnje z blokado. Razumeti moramo eno in drugo stran," še dodaja Durinova. 

Lidl: Prodajo Kraljem ulice omogočamo, težav nismo imeli nikoli

"Pred Lidlovimi trgovinami je prodaja revije Kraljem ulice omogočena," so sporočili z Lidla. "Večjih težav v minulih letih tudi nikoli nismo zaznali, saj upoštevajo pravila prodaje revije. Kupci nam znajo povedati, da imajo pred katero od naših trgovin “svojega” Kralja. V okviru naših humanitarnih aktivnosti pa jim kdaj tudi doniramo izdelke," dodaja predstavnica Lidla Tina Cipot.  

Da prodajo pred svojimi poslovalnicami dovoljuje, sporočajo tudi s podjetja SPAR Slovenija. "Do sedaj nismo prejeli nikakršne pritožbe, vezane na prodajanje revije Kralji ulice pred našimi trgovinami in nam to tudi ne predstavlja ovire. Prav tako nimamo težav s prodajalci omenjene revije," pojasnjujejo pri Sparu. 

 

 

 

Komentarjev 42
 • ode 19:02 06.december 2019.

  Pravilno. Če mi gre kaj na k mi grejo mladci pri 30., močni ko biki in zdravi, ko ribe, ki sredi dopoldneva, pred trgovino, vsiljujejo glasilo lenuhov.

 • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:28 06.december 2019.

  Hofer se je spravu na te reveže zarad tega,ker jim tržni delež pada in to kar precej,so jih vsi nizkocenovniki prehtel,še najbolj pa LIDL.Eden mora bit kriv in naj bojo to Kralji ulice.

 • Avatar vec
  vec 17:12 06.december 2019.

  kralji ulice naj kr bodo, se itak sam odločiš al boš kupil ali ne, jest mu vedno stisnem 2 eur in nikol ne vzamem cajtunga. Naj rajš prpovedo tele resničnostne šove vse komplet, aja ne morejo ker pol nimajo programa ...prikaži veča za več kot 3 urce dnevno.