Slovenija
12863 ogledov

Kralji ulice: S Hoferjem se dogovarjamo za nadaljevanje sodelovanja

Hofer Dejan Mijović
S Kralji bi radi našli dogovor...

Po poročanju Kanala A naj bi Hofer že preklical prepoved prodaje Kraljev ulice in bodo našli dogovor s Kralji, na kakšen način bodo sodelovali od zdaj naprej.

V trgovski verigi Hoferju so sicer pozno popoldne pojasnili svojo namero, zakaj so se odločili za prepoved revij pred svojimi poslovalnicami. 

"Prejemali smo številne pritožbe kupcev in prodajalcev"

"Pri podjetju HOFER smo z Društvom Kralji ulice v preteklosti že iskali različne načine, kako bi lahko prodajo revije Kralji ulice pred HOFERjevimi trgovinami izvajali na primeren in varen način," pojasnjujejo pri Hoferju.
"S strani kupcev in tudi zaposlenih smo namreč več let, v zadnjem času pa še pogosteje, prejemali številne pritožbe nad vedenjem prodajalcev, ki so onemogočali dostop v trgovino, do nakupovalnih vozičkov, večkrat so kupce nadlegovali, pred trgovinami pa je bilo vidno tudi uživanje opojnih substanc."

"Pri reševanju problemov smo bili neuspešni"

"Kljub temu, da smo v nasprotju z nekaterimi ostalimi trgovci več let dopuščali prodajo omenjene revije in si hkrati prizadevali na ravni individualnih primerov urediti način prodaje pred trgovinami, smo bili pri tem žal neuspešni. Poudarjamo, da sistem prodaje omenjene revije ni sporen, vse dokler se to izvaja na strankam in zaposlenim primeren ter varen način. Slednje bomo skupaj z društvom v nadaljevanju tudi poskušali urediti," še sporočajo s Hoferja. 

Kot smo poročali, je društvo Kralji ulice od podjetja Hofer prejelo sporočilo, da bo prodajanje revij Kralji ulice pred njihovimi poslovalnicami od 11. 12. prepovedano. Informacija je na spletnih omrežjih povzročila veliko ogorčenje, mnogi pozivajo k bojkotu trgovin Hofer. Več tukaj.

Po prepovedi Slovenija Hofer prepovedal Kralje ulice, številni pozivi k bojkotu

Kralji ulice se bodo s Hoferjem skušali dogovoriti o nadaljnjem sodelovanju

V društvu Kralji ulice so sicer potrdili, da je zaradi nespoštovanja pravil pri prodaji Kraljev ulice pred nekaterimi poslovalnicami občasno prihajalo do težav, da pa so te uspešno reševali individualno. "Potrdimo lahko, da smo s Hoferjem dobro sodelovali vrsto let, o dobrih odnosih s Hoferjevimi prodajalci so govorili tudi naši člani in članice, ki ponujajo časopis. V tem času smo individualno reševali primere, ko so člani in članice kršili pravila ponujanja časopisa ali dogovore, ki so jih sklenili s posameznimi prodajalnami (npr. mesta ponujanja časopisa, pri čemer naj ne ovirajo vhoda ipd.)." 

Ker so doslej sodelovali dobro in ker jih je Hofer tudi večkrat podprl z donacijami, se bodo skušali dogovoriti, na kakšen način bi "vzpostavili sodelovanje in dogovarjanje glede načina ponujanja časopisa, ki bo v skladu z njihovimi pravili ponujanja, prav tako pa s Hoferjevim načinom poslovanja." 

Gre za prodajo, ne za prosjačenje

Ulični časopis Kralji ulice je prvi časopis o brezdomstvu in sorodnih socialnih vprašanjih v Sloveniji. Izhaja mesečno v nakladi približno 15 000 izvodov (odvisno od meseca), prodaja pa se v Ljubljani in okolici, Mariboru in okolici, na Primorskem ter občasno tudi drugod po Sloveniji.
Osnovni princip prodaje je tak: ulični prodajalec v dnevnem distribucijskem centru kupi časopis po ceni pol evra, potem pa ga proda za en evro na ulici, pri čemer pol evra od vsakega prodanega izvoda ostane njemu. 

Pred Lidlom in Sparom prodaja dovoljena

Največ uličnih prodajalcev revijo Kralji ulice prodaja ravno pred poslovalnicami Hoferja, čeprav so nam tako iz Spara kot iz Lidla sporočili, da prodajo pred njihovimi poslovalnicami dovoljujejo in da večjih težav ali pritožb v zvezi s tem niso zaznali. 

Mercator: Razumeti je treba obe strani

Mercator medtem ponujanja revij Kralji ulice pred svojimi poslovalnicami ne dovoljuje, vendar pa, kot pravi predstavnica za medije Tanja Durin, Kraljev ulice ne odganjajo. "Gre za to, da prodajalci Kraljev ulice ne prosijo za donacijo, oziroma pomoč Mercatorja, pač pa kupce, ki pridejo v trgovino. Zaradi tega dobivamo pritožbe kupcev," pravi Durinova. 
Kjer so varnostniki, Kraljev ulice ni Mercator sicer nikogar ne odganja pred trgovin, poudarja Durinova, poslovodje pa Kralje ulice opozorijo, naj ne bodo vsiljivi naj se ne postavijo tik pred vhod. Do trgovin, kjer so tudi varnostniki, Kralji ulice niti ne pridejo, pove Durinova.  

 

 

Komentarjev 14
  • Žurnalček 10:11 07.december 2019.

    Na privatnem zemljišču brez posebne pogodbe z lastnikom , ne more nobeden izvajati trgovinsko dejavnost ! Tudi če ga lastnik posebej ne preganja ali opozarja !

  • Žurnalček 10:04 07.december 2019.

    A zdej so že klošarji lahko stranka v postopku ! NAGONTE jih iz svojega zemljišča in to brez pardona !

  • Aleš Jordan 08:54 07.december 2019.

    Prodajalca Kraljev ulice še nisem videl, da bi bil nadležen. So pa nadležni tisti, ki izkoristijo kakšen odvržen izvod in nadlegujejo ljudi. Sicer pa...snobom je napoti vse kar ni v njihov prid. Sigurno so se pritožili "ljubljančani".