Slovenija
11903 ogledov

Hojs: Če vas opozorijo, da brez verig ne gre, tudi ne greste

mobilni telefon pametni telefon telefon
Odločitev vlade, da se gibanje znotraj regij dopušča zgolj tistim, ki imajo na pametnih telefonih naloženo aplikacijo #OstaniZdrav, še vedno buri duhove.

Med drugim odločitvi vlade, povezani z uporabo aplikacije #OstaniZdrav, ostro nasprotuje tudi Zveza društev upokojencev Slovenije. Kot opozarjajo v zvezi, veliko število slovenskih upokojencev ne uporablja tovrstnih telefonov.

Po ocenah Zveze društev upokojencev Slovenije več kot 80 odstotkov slovenskih upokojencev starih več kot 70 let, ne uporablja pametnih telefonov, saj jih ne zna. Pri tem jih več kot petina ne premore še navadnih telefonov. Predsednik zveze društev upokojencev Janez Sušnik je omenjeni ukrep označil kot diskriminatoren do več kot 600.000 slovenskih upokojencev. 

V zvezi zato zahtevajo, da vlada nemudoma omili v nedeljo sprejeti ukrep in omogoči vsem starejšim državljanom prost režim za prestop občinskih meja v pokrajinah, za katere je sama z ukrepom dovolila prosto gibanje, in v katerih okuženost ne predstavlja večjega tveganja, je še dodal Sušnik.

Hojs: Smo še globoko v fazi epidemije! 

Temo so sinoči izpostavili tudi pri Odmevih javne televizije, kjer so glede tega soočili pravnico Natašo Pirc Musar in notranjega ministra Aleša Hojsa. 

Ta je povedal, da je bil pred odločitvijo vlade pritisk javnosti izjemno velik. "Ljudje so si želeli vsaj delnega odprtja, čeprav smo pri nas še daleč od tega, da bi bili v popolnem lockdownu. Vlada je tako ocenila, da nekoliko sprosti ukrepe, da ljudje vendarle postorijo najbolj nujno pred prazniki, torej nakupijo darila, obiščejo sorodnike znotraj regije, si uredijo frizure." 

Glede uporabe aplikcije je izpostavil, da smo vendarle še vedno globoko v epidemiji in da z obvezno uporabo aplikacije vlada želi v prvi vrsti zaščititi ljudi. Pristavil je, da je nedvomno dejstvo, da slednja lahko pripomore, da zmanjšamo okužbe. 

Nihče ne bo pregledoval telefonov

Notranji minister je uporabil prispodobo, da ko nas policija ali upravljalec ceste opozori, da je prelaz Vršič zaradi snega zaprt in da je prevozen le z verigami, tudi ne peljemo tja oziroma le z verigami. "Že večkrat sem izpostavil, da ne želimo nikogar diskriminirati. Tisti, ki so starejši in takšnih telefonov nimajo, zanje pa je tudi bolj varno, da ne prehajajo meja občin." 

Hojs je dodal še, da v kolikor bodo policisti ljudi zalotili pri prehodu meje brez naložene aplikacije, jih bodo opozorili, da se vrnejo domov. "Nihče tudi ne bo pregledoval telefonov, potrebno bo le pokazati aplikacijo," je pristavil in pri tem dodal, da na letališčih tudi pokažemo QR kodo na telefonu, pa se nihče ne pritožuje. 

Pirc Musar: Aplikacija kot taka ne varuje 

Nataša Pirc Musar je notranjemu ministru izpostavila, da ukrep vlade ne sledi načelu enakosti, saj preprosto ni dostopen vsem. "Kot državljanka sicer podpiram uporabo aplikacije, kot pravnica pa si dovolim kritizirati vlado, če ta ne upošteva temeljnih človekovih pravic." 

Dodala je, da je odločitev vlade diskriminatorna ter še, da aplikacija kot taka ne varuje ljudi. "Je zgolj eden od elementov, ki opozori." 

Aleš Hojs Kar pripravite se! Slovenija Hojs namignil, kakšni bodo ukrepi med božično-novoletnimi prazniki

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 62
  • darja1 13:23 17.december 2020.

    ... vseeno pa imami možnost izbire, na kakšen način bomo prišli na Vrsic...

  • Avatar praufo
    praufo 18:51 16.december 2020.

    aplikacija my ass ... povejte folku kaj je to sploh aplikacija po kmečko, a je to za na kruh namazat, al za rit obrisat ... najbrž oboje

  • Ender3 14:35 16.december 2020.

    Primer, kako je, če ukrepe razlaga nekdanji, komunalni gradbenik in ne pravnik. Ojoj, pa še odstopil je nepreklicno. Še en fiasko za vladno kredibilnost.!! 😎