Slovenija
78122 ogledov

Hojs: V te občine ne hodite, sicer bo treba odlok spet zaostriti

Aleš Hojs gov.si
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pravi, da so ljudje ministrstvo zasuli z vprašanji.

"Danes od polnoči je odlok spremenjen tako, da omejitev gibanja ni več omejena na naše občinske meje. Prvi polčas smo odigrali izjemno, pred nami je drugi polčas, ki bo daljši, a upam da s precej manjšimi omejitvami. Tudi od danes dalje velja prepoved gibanja in zbiranja na javnih krajih, izjeme so vezane na tisto, kar je bilo dovoljeno že prej: dostopi do trgovin, bencinskih servisov in cela vrta drugih. Posebej izpostavljam člen, ki je bil že v prejšnjem odloku, to je, da se s sproščanjem aktivnosti po načrtu sproščajo tudi dostopi. Torej če se odprejo lokali, je dovoljen tudi dostop do njih," je na novinarski konferenci dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

"Zasuli so nas z vprašanji glede navodil za prehajanje občin. Teh ne bo. Iz občine v občino se prehaja tako kot prej, priporočamo pa, da se na pot odpravljajo v nujnih primerih, če je mogoče, naj vse opravijo v lastni občini, dostopi do narave in gora so omogočeni, počnimo pa to, kar nameravamo, tako, kot to svetuje zdravstvena stroka: samostojno ali na primerni razdalji, ne obremenjujmo najbolj turističnih krajev, obale, Bleda, Kranjske gore in drugih krajev. Ne želimo si, da bi bilo treba pogoje spet zaostrovati," je dejal Hojs.

Opozoril je, da so zbiranja in kresovanja še prepovedana. "Splošna prepoved kurjenja velja že dobre tri tedne zaradi suše. Res je napoved za prihodnje dni nekaj dežja, a prepoved je še vedno v veljavi," je dejal Hojs.

To iz poročila o nabavi mask je Hojsa najbolj šokiralo

"Poročilo je zelo obširno, imeli smo pripombe, danes do desete ure je rok. Poročilo je treba zaključiti s sklepi, kar nekaj jih bo, iz njih bo jasno razvidno, kakšne so bile zaloge ob prevzemu vlade. Meni je bilo najbolj šokantno to, da je kljub očitkom, da je nabavljala opremo po visokih cenah, so povprečne cene nabavljenih mask nižje kot jih je zagotovila prejšnja vlada," je povedal o poročilu glede nabave zaščitne opreme. 

"Vsak, kdor dela, dela napake, tudi mi smo gotovo kakšno storili, lahko pa zavrnem to, kar je bilo videno na Tarči, verjamem, da se bodo stvari izkristalizirale v naslednjih dneh," je dejal. 

Vsak lahko protestira, ampak ... 

O napovedanem protestu proti vladi je dejal, da nima nobenih težav, da kdo protestira proti čemerkoli. "Imam pa težavo, da 98 odstotkov ljudi upošteva odlok, nekateri pa ne. Zbiranje na javnih mestih je prepovedano, poziv na zbiranje je nezakonit, policiji bom dal usmeritve, kako ukrepati. Hvala policiji, ki je na zadnjih protestih bila izjemno profesionalna in učinkovita, samo ste lahko videli provokacije, na katere policija ni reagirala. Na nasilje ali kršenje javnega reda in miru pa bo policija reagirala, postopali bodo tako, kot to nalaga zakon," je zagotovil. 

Na vprašanje novinarja Mladine, kakšna je utemeljitev, da še naprej ostaja v veljavi omejitev zbiranja, pa je Hojs odgovoril: "Ne vem, ali novinar živi v kakšni drugi domovini, ta ukrep je potreben, da se širjenje epidemije vzdržuje pod ena (da en okužen okuži manj kot enega zdravega) oziroma 0,5, da se prepreči drugi val epidemije, ki je v zgodovini pogosto bil hujši, kot prvi val. Želimo storiti vse, kar je mogoče, da tega vala ne bo," je dejal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 56
  • boki_coin 20:55 01.maj 2020.

    HOJS! DA BOG DA TI........

  • janez00 13:55 01.maj 2020.

    Kaj ta udbovski prasec grozi ???Ta bi že zdavnaj moral bit pod rušo !!!!Diktator in spolitizirali janševc.

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 10:09 01.maj 2020.

    sem 2x prebral članek, da bi poskusil razumeti o čem vi tukaj komentirate in kaj je spet narobe. sprostili so ukrepe ravno zaradi vas, da ne boste cele dneve kritizirali in se lahko svobodno odpravite na obalo itd.. demonstracije pa ...prikaži veča so celo zaželene, da se evidentirajo delomrzneži in ekstremisti. upam, da se čimprej ukine financiranje nekaterih nepotrebnih nevladnih organizacij, da vas bo malo več na demonstracijah.