Slovenija
3152 ogledov

Horvat: To je eno brutalno kadrovanje, čistke ...

Jožef Horvat Saša Despot
Po napovedanem odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar v opozicijski NSi obžalujejo, da v vladni koaliciji prihaja do razpok. V tem času bi si želeli stabilno vlado, ključni problem te vlade pa so njene prioritete - ukvarja se s primerom Bobnar, in ne z gospodarstvom, je danes dejal poslanec NSi Jožef Horvat.

"Ključni problem so prioritete vlade, to ni gospodarstvo, je pa eno brutalno kadrovanje, čistke," je v odzivu na napovedan odstop ministrice ocenil Horvat.

Ministrica za notranje zadeve Bobnar je namreč po zaostrenih odnosih s premierjem Golobom v sredo napovedala, da bo podala svojo odstopno izjavo. Pričakovati je, da bo to storila ob današnji vrniti iz Bruslja pozno popoldne. Med razlogi za svojo odločitev je Bobnarjeva navedla, da premier ni želel potrditi članov njene ekipe. Zavrnil je predlog za imenovanje šefa policije Boštjana Lindava na to funkcijo s polnim mandatom, povrnitev zaupanja pa naj bi pogojeval tudi z "odpustitvijo določene osebe iz policije".

Golob pa je tudi od Lindava zahteval poročilo o domnevnih političnih pritiskih. V v četrtek objavljenem delno anonimiziranem poročilu je v. d. generalnega direktorja policije navedel, da se vpliv politike na delo policije po njegovih navedbah kaže pri zahtevah po kadrovanju in razrešitvah določenih oseb mimo pravil. Je pa namestnik generalnega direktorja Igor Ciperle po pooblastilu Lindava v dodatnem pojasnilu nato navedel, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje.

Vsebine poročila Horvat danes ni komentiral, zatrjuje, da se v NSi s tem ne ukvarjajo. "To je stvar te vlade, ki je padla na vseh obljubah, ki smo jih poslušali in so jih poslušali volivci pred volitvami, kako bo ta vlada kadrovala izključno po strokovnosti in kompetencah," meni.

Se pa po njegovih besedah na danem primeru kaže, kako so bili volivci ogoljufani, vlada pa po Horvatovi oceni nima več takšnega zaupanja, kot ga je imela na dan zaprisege.

Ali bodo omenjeni očitki Bobnarjeve predmet katere izmed sej komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki jo vodi poslanec NSi Janez Žakelj, Horvat danes ni želel komentirati. Če bo do tega prišlo, bo javnost o tem pravočasno obveščena, je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • jezero 10:51 10.december 2022.

    Ta Horvat je res postal sramota Prekmurcev, ki jih zelo cenim. Razmišlja samo še s tujo glavo!

  • crniovcar 08:33 10.december 2022.

    Govoriti o brutalnem vmešavanju kot ga še ni bilo ob tem, da je vaša vlada odstavila vodstvo policije vse do nivoja policijskih postaj, je več kot tragikomično. Tudi to Golobovo dejanje obsojam, ampak v primerjavi z vašim vmešavanjem je to ...prikaži večo kot streljanje s puško v primerjavi z raketiranjem.

  • Avatar Leon
    Leon 19:20 09.december 2022.

    Horvat želi znižanje cen kurilnega olja menda na zahtevo kmetov ,ki težko živijo ? Torej dokaz ,da kmetje tankajo v traktorje kurilno olje . Kmetje večinoma imajo svoj gozd in kurijo drva ! Sicer Horvat izhaja iz kmečke družine ampak ...prikaži večk se dela mestjanarja .