Slovenija
11304 ogledov

Vlada: "Še eno, dodatno poročilo policije, ki potrjuje le eno"

prisega pomožnih policistov Anže Petkovšek
Politično vmešavanje v delo policije - da ali ne. O tem tudi na tiskovni konferenci po seji vlade.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na novinarski konferenci po seji vlade zavrnila očitke o političnih pritiskih na delo policije nanizanih v dopisih v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in notranje ministrice Tatjane Bobnar. Generalnega direktorja policije na predlog notranjega ministra imenuje vlada, je dejala.

"Izraženo pričakovanje ministrice za notranje zadeve, da bi lahko sama izbirala predstojnika policije s svojo ekipo, oz. da bi morala vlada kot organ imenovanja njenemu predlogu avtomatično slediti pa žal nima podlage, ne v relevantni zakonodaji in tudi ne v sodni praksi vrhovnega, ustavnega in upravnega sodišča," je dejala Švarc Pipanova.

Glede stališč, da bi morala biti policija kadrovsko neodvisna od politike pa je pravosodna ministrica opozorila, da je policija organ v sestavi notranjega ministrstva in torej po ustavnopravnem položaju ni neodvisen ali samostojen državni organ, kot je denimo primerjalno državno tožilstvo. Pri svojem delovanju je policija le operativno samostojna in avtonomna, je dodala.

Slovenski pravni red nadalje omogoča, da vsakokratni nosilci politične oblasti vplivajo na kadrovsko zasedbo najvišjih uradniških položajev. Zakonodaja s tem namenom ureja tudi "dobro znano posebno možnost politične razrešitve najvišjih položajnih uradnikov v roku enega leta od imenovanja," je spomnila Švarc Pipanova.

Vlada lahko deluje le tako, da komunicira

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar je ocenil, da z vabilom predsednika vlade generalnemu direktorju policije na pogovor ni nič narobe, saj da vlada lahko deluje zgolj in samo tako, da komunicira z vsemi organi, ki izvajajo zakonodajo.

Lobnikar je ob tem nov način varovanja predsednika vlade komentiral, češ da ni edinstven, ampak smo ga v državi že poznali, "zaradi tega je treba ugotoviti, da je takšen način izvajanja varovanja običajen".

Danes v tej državi ni nič nenavadnega, sistem je normalen, deluje dobro, policisti znajo in zmorejo izvajati svoje naloge, politika pa se v to ne vpleta, je zagotovil. Lobnikar je na vprašanje ali bo sam zasedel mesto ministra za notranje zadeve odgovoril, da ni kandidat za to mesto in mu ga tudi nihče ni obljubil.

"Lahko bi se že prej odločila, da ne bosta sprejela"

Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper meni, da so se mediji in ljudje iz danes objavljenega poročila Lindava lahko prepričali, da v tem mandatu ni nihče izvajal pritiskov na delo policije ali želel pridobiti informacij o njenem delu.

Iz poročila po besedah Kociprove sledi, da je Lindav kot obliko pritiska ocenil pogovor s takrat še mandatarjem Robertom Golobom, ki je želel preveriti ali oba zastopata politiko, ki je bila obljubljena volivcem. Če bi kasnejšo notranjo ministrico ali v. d. generalnega direktorja policije takrat kaj tako zelo zmotilo bi "se lahko takrat odločila, da pač ne bosta sprejela funkcije".

Naknadno poročilo policije

Iz kabineta predsednika vlade so naknadno poslali še sporočilo, da so Lindava zaprosili za dodatno poročilo, ali je kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje.

Predsednik vlade je dodatno poročilo prejel popoldne, iz njega pa izhaja, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdorkoli od političnih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje. "S tem dopisom je torej policija potrdila, da ni bilo političnih pritiskov na delo policije," so navedli v kabinetu.

Dodatna pojasnila policije | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Dodatna pojasnila policije | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Slovenija Policija: Golob šefa policije vabil na tajni sestanek brez ministrice Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Slovenija Zaradi tega bo v resnici odstopila Tatjana Bobnar Tatjana Bobnar Slovenija Bobnarjeva se ne da, zagrozila je s prijavo na tožilstvo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • lojs 08:36 09.december 2022.

    se mi zdi, da so pred referendumi nabijal o tem kako mora biti rtv "depolitizirana", zdej pa poslušamo, da je pa policija kao dolžna biti politično podrejena ... jest mislim, da so folk zmedli ... včeraj tako, danes tako ... ...prikaži več a se vam ne zdi, da nas lepo nategujejo ... naj me kdo popravi

  • Avatar lopov
    lopov 08:16 09.december 2022.

    Tukaj so trn v peti preiskovalci Goloba.. Gen-i in ostali nečedni posli da ze prekine preisrkava... Holob je hodil tudi jokat na policijo da naj ga ne preiskujejo in prijavlat druge grešne kozle... Mafijski posli ki jo vodi mafija... v ...prikaži več parlanetu imamo samw ljudi ki so zaradi nesposobnosti bili odstranjeni al so kazenskem oostopki zaradi poneverjan listin.,kraje državnega denarja.. ali deugih nečednih poslov..

  • torentino 08:10 09.december 2022.

    Torej, če desni policaje le pogledajo, so to nedopustni politični pritiski, ko levi Lindavu zlomijo obe roki, da se niti podpisati ne more pod aneks njegove prejšnje izjave o političnih pritiskih, je pa to kul, pa normalno dajanje usmeritev. Butalci, ...prikaži več, gnusni, dvolični. Da bi se vam Svoboda in pernata podgana zataknila v goltancu.