Slovenija
18 ogledov

Hrovat: Način vodenja komisije je poskus maščevanja

Hrovat ocenjuje, da gre pri vodenju komisije za usklajen manever SD, LDS in Zare Žurnal24 main
Poslanec Robert Hrovat način vodenja komisije, ki preučuje nakup oklepnikov, ocenjuje kot poskus maščevanja opozicijskih politikov in Sistemske tehnike, ker slednja ni bila izbrana na razpisu.

Po Hrovatovih navedbah se v zadnjem času v javnosti pojavlja vse več dokazov, ki nakazujejo na politično, poslovno in osebno prepletenost tistih, ki najbolj problematizirajo odločitev za nakup oklepnikov Patria. Ob tem navaja politične in poslovne povezave med Milanom M. Cviklom, nekdanjim poslancem LDS in predsednikom komisije; Zdenkom Pavčkom, direktorjem podjetja Viator&Vektor, večinskim lastnikom neuspelega ponudnika v omenjenem poslu Sistemske tehnike, ki naj bi po Hrovatovih navedbah pripadal LDS; ter Ivanom Prebilom, članom uprave podjetja Viator&Vektor, ki je za komisijo pripravil izvedensko mnenje.

 
 

Vsi omenjeni poskušajo pod krinko očitno pristranskega in neargumentiranega izvedenskega mnenja, ki ne temelji na podatkih iz dokumentov, zasejati dvom v slovenski in tuji javnosti o ustreznosti postopka izbire ponudnika za dobavo Patrie, pri tem pa gradijo na razliki med ponudbenimi in pogodbenimi parametri.

Robert Hrovat, poslanec SDS

 
Zaradi tovrstnih povezav poslanec meni, da gre pri vodenju komisije za usklajen manever SD, LDS in Zares ter predstavnikov podjetja Viator&Vektor in Sistemske tehnike. "Vsi omenjeni poskušajo pod krinko očitno pristranskega in neargumentiranega izvedenskega mnenja, ki ne temelji na podatkih iz dokumentov, zasejati dvom v slovenski in tuji javnosti o ustreznosti postopka izbire ponudnika za dobavo Patrie, pri tem pa gradijo na razliki med ponudbenimi in pogodbenimi parametri," je zapisal poslanec.

PS SD odgovorne poziva, naj Cviklovi komisiji omogočijo zaključek dela
Poslanska skupina SD je v izjavi za javnost izrazila ogorčenje "nad poskusi koalicije in SNS, da z metodami manipulacije in zlorabe poslovnika DZ komisiji, ki preučuje nakup oklepnikov 8x8, onemogoči dokončanje njenega dela". Hkrati v PS vse odgovorne pozivajo, naj komisiji omogočijo normalen zaključek dela.

V poslanski skupini ravnanje SNS in koalicije štejejo "ne le kot načrtno onemogočanje nadzorne vloge parlamenta, kar je nedopustno, temveč tudi kot jasen znak, da je preiskovalna komisija v postopku ocene nabave oklepnikov Patria prišla do ugotovitev, ki ne smejo biti odkrite, saj bi lahko škodovale aktualni oblasti". V poslanski skupini zato vse odgovorne pozivajo, naj omogočijo normalen zaključek dela preiskovalne komisije.


Po Jelinčičevih besedah je bila seja prekinjena, da se bodo lahko njeni člani seznanili s poročilom. © BOBO

 
Negospodarni vojaški nakupi
Poslanec SDS Zvonko Černač , ki je predsednik parlamentarne komisije za preiskovanje nakupa vojaške opreme v obdobju od 1994 do 2007, je po današnjem delu seje povedal, da so bistvene ugotovitve danes obravnavanega poročila povezane z negospodarnostjo nakupa vojaške opreme. Kot je napovedal, se bo seja nadaljevala v petek, ko naj bi poročilo potrdili.

Černač je poudaril, da je bilo delo komisije vse od njenih začetkov v skladu z dokaznim sklepom. Zahteve za dopolnitev seznama prič je zato vnovič ocenil kot zavlačevanje oziroma poskus, da do konca preiskave ne pride. Po njegovem mnenju so imeli člani devet mesecev časa za dopolnitev dokaznega sklepa.

Zmago Jelinčič je povedal, da je bila seja prekinjena, da se bodo njeni člani lahko seznanili s poročilom. Dodal je še, da je glasoval za zaslišanje poslanca SD in predsednika preiskovalne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8, Milana Cvikla, pred Černačevo komisijo, a komisija tega sklepa ni sprejela.

GPU: V primeru Patria policija delo začela pravočasno
Generalna policijska uprava (GPU) je v odzivu na očitke predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa , da kriminalistična policija v zadevi Patria še vedno ne počne tistega, kar ji nalaga veljavno pravo, poudarila, da je v primeru "Patria" policija svoje delo začela pravočasno in v skladu s svojimi pooblastili.

GPU je v sporočilu za javnost pojasnila, da med Slovenijo in Finsko poteka mednarodno policijsko sodelovanje z vsemi ustreznimi dejavnostmi. Glede Kosovih navedb, da policija do danes še ni izrazila nobenega interesa, da bi se kriminalisti oglasili na komisiji in pregledali ter prevzeli potrebne dokumente, pa je GPU zatrdila, da je policija "komisijo zaprosila za dokumentacijo takrat, ko smo bili seznanjeni, da ima komisija vse dokumente v zvezi s tem".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.