Slovenija
4422 ogledov

Hrvaški mediji: Miro Cerar si je zadnji hip premislil glede dogovora o meji

Hrvaška policija Dusko Marusic/PIXSELL
Hrvaška govori o tihi diplomaciji in skorajšnjem dogovoru, a Slovenija o tem nič ne ve. Zunanji minister Karl Erjavec omenja celo, da s Hrvaško ni mogoče voditi tihe diplomacije ...

Hrvaško javnost v teh dneh še vedno močno zaposluje arbitražna razsodba, pri čemer skušajo Hrvaško prikazati kot nepasivno in konstruktivno, čeprav je v teh dneh s slovenskih diplomatskih krogov jasno slišati, da med obema državama tihih pogovorov glede arbitraže ni.

Hrvaški Večernji list se je tako danes razpisal, da naj bi pred prihodom slovenske delegacije s predsednikom vlade Mirom Cerarjem 19. decembra v Zagreb med Slovenijo in Hrvaško potekali intenzivni tajni sestanki glede ureditve državne meje. Diplomatskih sestankov naj bi bilo sedem in naj bi trajali več ur. Državi pa naj bi se že skoraj dogovorili - tako vsaj hrvaški medij - da bi državi podpisali protokol, s katerim naj bi se državi dogovorili glede meje na kopnem, morju in načinom plovbe čez hrvaško teritorialno morje. Četrta točka pa naj bi zajemala ustanovitev skupne komisije. To naj bi bil nekakšen kompromis, v katerem bi Slovenija trdila, da gre za demarkacijsko komisijo, Hrvaška pa bi imela komisijo za izris državne meje.

 | Avtor:
Na koncu naj bi Cerar predlog tik pred zdajci zavrnil, čeprav je slovenska stran - tako vsaj Večernji list - med pogovori okvir ocenila za zelo dobrega. Spomnimo, da je takrat predsednik vlade jasno poudaril, da bo Slovenija pristala le na implementacijo arbitraže. Na drugi strani pa je hrvaški premier Andrej Plenković predlagal Sloveniji pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji.

Zaključek hrvaške novinarke Sandre Veljković: "Hrvaška se do zdaj pokazala kot konstruktivnejši partner."

Erjavec: Šlo je za pogovore v duhu priprave obiska in implementacije arbitražne razsodbe

Da je pred obiskom potekala tiha diplomacija, je v odzivu za STA potrdil tudi minister Karl Erjavec, a pri tem navedel, da je šlo za pogovore v duhu priprave obiska in implementacije arbitražne razsodbe, ki pa jih je Hrvaška želela uporabiti za uveljavitev svojih interesov glede določitve meje: "Tiha diplomacija se je dogajala, vendar, kot sem večkrat povedal, za tiho diplomacijo potrebuješ tudi verodostojnega in kredibilnega partnerja, zato sem bil ves čas na stališču, da s Hrvaško ni mogoče voditi tihe diplomacije in to se je tudi pokazalo v tem konkretnem primeru. Mi bomo o tem, da so to objavili, seznanili tudi Evropsko komisijo"

Erjavec uradno ni bil seznanjen z vsebino teh pogovorov, je pa vedel, da potekajo.

Cerar: Gre za popolnoma neresnične navedbe

Naknadno se je na Twitterju odzval tudi predsednik vlade Cerar in dodal, da gre za "popolnoma nesresnične navedbe" in da si je Slovenija v šest mesečnem obdobju za pripravo implementacije arbitraže, prizadevala za dialog. Kasneje pa je Cerar je še pojasnil, da so pogovori potekali na dveh ravneh: med premierjema in na ravni strokovnjakov, a da "nikoli ni prišlo do tega, da bi se o čemerkoli dogovorili.Torej ni bilo nobenega dogovora o čemerkoli!"

Slovenska stran je pred dnevi sicer v podobnem slogu že zavrnila tudi poročanje hrvaških medijev, po katerem naj bi Zagreb po kanalih tihe diplomacije Ljubljani sporočal, da sprejema arbitražno razsodbo. Tihe diplomacije med državama v tem trenutku naj ne bi bilo.

Hrvaška stran o bližnji rešitvi, slovenska o tožbi

Miro Cerar in Andrej Plenković v Zagrebu | Avtor: EPA-EFE/ANTONIO BAT EPA-EFE/ANTONIO BAT
Kljub temu je tudi hrvaški predsednik vlade Plenković v minulih dneh skušal javnost prepričati, da sta državi že blizu dogovora, ko je med obiskom Solina dejal, dasta državi veliko bližje rešitvi spora, kot je vtis v javnosti ter da so hrvaški model za reševanje vprašanja meje predstavili slovenski strani: "Dogovor o meji je lahko samo plod zelo jasno povedane politične volje dveh držav in njihovega soglasja o tem. Tu se zgodba začne in konča."

A slovenski strani je na isti dan, minuli petek, zunanji minister Karl Erjavec napovedal, da bo Slovenija tožbo proti Hrvaški zaradi zavračanja arbitražne sodbe posredovala Evropski komisiji do konca februarja, nato pa morda tudi Sodišču EU v Luxembourgu.

Komentarjev 21
  • Franjo Erman 23:06 17.januar 2018.

    pogovori se z kakšnim psihiatrom, da te že enkrat ozdravi te tvoje paranoje o komunistih

  • pje 14:53 17.januar 2018.

    Joj, joj in še enkrat joj! Govori počas, razmišlja tudi počas, hodi še bolj počas, dela pa najbolj počas! Upam, da smo ljudje vsaj toliko pametni, da tega počasneža več ne volimo. Lepo vas prosim, ker mi je res težko ...prikaži več gledat to njegovo cepetanje.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 14:36 17.januar 2018.

    Ne morem razumeti ZAKAJ se Cerar sploh pogovarja z Hrvatom!! Drago smo plačali,da je presodilo mednarodno sodišče katerega voljo moramo spoštovati!! Da bosta to odločbo spoštovali obe državi so v Evropi podpisali takratni PREDSTAVNIKI obeh držav ter EU!! Cerar nima ...prikaži več POOBLASTIL državljanov,da naprej trguje z našo zemljo!! Vsak dogovor mimo sodišča je za Cerara izdaja lastne države!!

Sorodne novice