Slovenija
52593 ogledov

Prebivalci besni: Hude kritike na račun odziva ob poplavah

Sneberje, poplave
1/4
Civilna iniciativa Sneberje
Ne le, da so jim pomagali samo prostovoljci, organiziran ni bil niti odvoz smeti. Župan na območje poplav prišel šele deseti dan.

"Javno smo bili označeni za nestrpne, zato bi radi razjasnili problematiko in podali nekaj dejstev, da bi se izognili podobnim dogodkom v prihodnje," pravijo predstavniki Civilne iniciative Sneberje. Prebivalci Sneber, ki so v doživeli hude poplave, so že večkrat opozorili, da so bili pri sanaciji voda pozabljeni.

Alarm, ko so bili že do kolen v vodi

"Kljub hitri akciji stanovalcev in pravočasnim klicem na ustrezne številke je bila sirena sprožena šele, ko je bila voda že v objektih," opozarjajo predstavniki iniciative. Prav tako niso dobili povratnih informacij ali obvestil na terenu, razen kratkih navodil posameznih gasilcev. 

"Predstavniki MOL-ZR, CZ in CSD so kljub našim vztrajnim pozivom obiskali bolj prizadete dele Sneberja šele nekaj dni po dogodku. Njihovo delovanje se je potem šele v nekaj nadaljnjih dneh razvilo v konkretnejše delo na terenu. Po sili razmer smo se bili zato prisiljeni organizirati sami in se sistematično lotiti popisa prizadetega območja in posledičnih nujnih sanacijskih del, organizacije in razporejanja prostovoljcev, zagotavljanja nujno potrebnega materiala (od vode, hrane, čistil in potrebščin, itd.)," so v izjavi za javnost zapisali predtavniki iniciative. Župan MOL-a Zoran Janković je na najbolj kritični teren na nabrežju prišel šele 10. dan po poplavi.

V iniciativi se zahvaljujejo vsem prostovoljcem in podjetjem, ki so priskočili na pomoč. "Dali so nam dragocen občutek, da v nesreči nismo ostali sami," pravijo.

Sneberje, poplave | Avtor: Civilna iniciativa Sneberje Posledice poplav, Ljubljana - Sneberje. Civilna iniciativa Sneberje

Nakopičene smeti privabile glodavce

Zagotovili so jim, da bo Snaga smeti (gradbene in kosovne odpadke ob sanaciji poplavljenih objektov) kontinuirano odvažala tudi med dela prostimi dnevi, se to ni zgodilo. "Razumeli bi, če bi bilo stanje v Ljubljani táko, kot je v Lučah ali Črni, a ker gre za zelo majhen del mesta, bi ustrezne organizacije morale hitreje reagirati."

Glavnino odpadkov, z izjemo tistih v Snaginih kontejnerjih, je odvažalo podjetje KGG na lastno pobudo oziroma pobudo delavcev z delovišča Šmartinska. Smeti, med njimi tudi organski odpadki, ki so več dni stale na soncu in vročini, so postale nevarne za zdravje ljudi, zlasti otrok. Nevarne so za razvoj bolezni in zajedalcev, privabile so že tudi glodalce. Opeljali so jih šele na 13. dan od poplave. "Z vztrajnostjo prostovoljcev, prebivalcev in predvsem tudi delavcev KGG smo sploh dosegli, da je bil zbirni center za odpadke v nedeljo in dela prosta ponedeljek in torek odprt ter so tovornjaki KGG odpadke lahko odpeljali."

13. dan je končno vzpostavljena tudi intervencijska pot do vsake hiše na najbolj problematičnem delu poplavljenega območja, to je Snebersko nabrežje, ki ga sestavlja 40 Marlesovih montažnih dvojčkov.

"Nekako ne moremo pristati, da škoda, ki jo je povzročilo sosledje dogodkov, na katere smo tudi v preteklosti že opozarjali, in je v pristojnosti občine in države, v veliki meri pade na prizadete. Ne razumemo, zakaj na območju niso bile razglašene izredne razmere, da bi občina lahko pridobila državno pomoč," pravijo v iniciativi. 

Nevzdržani nasipi

V iniciativi opozarjajo tudi na to, da bi morali biti nasipi strokovno pregledovani in redno vzdrževani. "Ustrezne službe bi morale še posebej ob najavi tako obilnih padavin ponovno preveriti stanje. V konkretnem primeru pa so nasipi že leta nevzdrževani in so videti marsikje prekinjeni," so zapisali. Poudarjajo, da bi bilo zaradi nenavadno hitrega naraščanja poplavne vode treba preveriti tudi ustrezne postopke pri regulaciji in akumulaciji voda za jezovi hidroelektrarn – predvsem to, ali so bili ob napovedih velikega dežja dovolj izpraznjeni, kako se je postopalo ob poplavnem valu.

Sneberje, poplave | Avtor: Civilna iniciativa Sneberje Civilna iniciativa Sneberje

Kljub večkratnim opozorilom civilne iniciative in posameznikov pristojnim službam v zadnjih letih glede velikih kupov organsko-kemičnih odpadkov (komunalnega blata) v neposredni bližini naselja Snebersko nabrežje se teh odlagališč ni odstranilo ali ustrezno saniralo. Vsebina teh odlagališč je sedaj del materiala, ki ga je odplavilo na vrtove, njive in hiše, še opozarjajo.

"Ponovno se je v praksi videlo, kako veliko je nihanje nivoja podtalnice. Jasno je, da so, ko gre za velike kanalizacijske in meteorne cevi, prisotne ogromne vzgonske sile. Primer posledic smo lahko videli pred vrtcem Miškolin v Sneberju, kjer je voda izvrgla  sveže vgrajene velike cevi in jaške. Tveganj za okoljsko katastrofo je ob upoštevanju posledic nihanja podtalnice, morebitnih potresnih aktivnosti ipd. na tako dolgi kanalizacijski cevi v vodovarstvenem območju vsekakor preveč."

Poplavne vode so se ustavile in nabirale ob avtocesti, ki je delovala kot pregrada in tako povzročila, da se nivo poplav na tej strani avtoceste ni ustrezno znižal, saj voda ni mogla odtekati. "Potrebno je preveriti, ali so bile izvedene ustrezne rešitve odvodnjavanja in protipoplavnih prekopov."

Komentarjev 16
  • Ivo 18:03 18.avgust 2023.

    Kadarkoli je prilika se neki butlji usajajo čez ljubljanskega župana. Dosadni ste že! Nam ostalim iz drugih koncev Slovenije, kaj šele njemu!

  • AN27 16:15 18.avgust 2023.

    Janković je zanič!

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 15:42 18.avgust 2023.

    Avtorja tega zmazka jebe "slovenština", preebivalci SNEBER, po mojem vedenju je SNEBERIJ, al pa sem prespal nekaj let življenja tam okol??