Slovenija
6730 ogledov

Ihan se je opravičil zaradi kolegov zdravnikov

Alojz Ihan
"Mar se zdaj kolega Pušenjak zares ne čuti krivega zaradi številnih necepljenih medicinskih sester, na primer na Onkološkem inštitutu, ki so tudi zaradi njega nato zbolevale in kužile bolnike v bolnišnicah? Mar zares užitek poceni nastopaštva na socialnih omrežjih odtehta žrtve med bolniki, za katere smo kot zdravniki sicer dolžni skrbeti?"

"Spoštovani, moje iskreno opravičilo zaradi nekaj stanovskih kolegov, ki so v najhujšem zagonu epidemije, ko vlada v bolnišnicah izredno stanje, dobesedno izgubili pamet in moralno razsodnost," je v odgovoru na skrb doječe mamice, ki je prebrala mnenje iniciative slovenskih zdravnikov in bila izredno zaskrbljena zaradi cepljenja, odgovoril imunolog dr. Alojz Ihan.

V pismu, ki ga je objavil tudi v časniku Delo, je zapisal, da so do zdaj "tem nekaj zdravnikom, ki se nikoli v življenju niso ukvarjali z infektologijo, mikrobiologijo, javnim zdravjem ali podobnimi vedami, večinoma pripisovali nekritično nastopaštvo na socialnih omrežjih". Kot je pojasnil, so kljub izbruhu epidemije z več tisoč mrtvimi nekateri pri svojih trditvah še vedno vztrajali. Ob tem je prst uperil v dr. Vladimirja Pirnata, na katerega se je pred časom odzvala že Zdravniška zbornica Slovenije, dr. Uroša Dobnikarja, ki je trdil, da je smrtnost zaradi covida-19 podobna smrtnosti zaradi sezonske gripe, zobozdravnika Gregorja Knafelca, ki je zapisal, da virusov sploh ni, "to lahko dobiš samo, če te cepijo", ter ginekologa dr. Stanka Pušenjaka, ki je s, po Ihanovem mnenju povsem nepremišljenim opozorilom, da bi cepivo lahko povzročilo neplodnost, sprožil množično odklanjanje cepljenja pri mlajših ženskah.

"Mar se zdaj kolega Pušenjak zares ne čuti krivega zaradi številnih necepljenih medicinskih sester, na primer na Onkološkem inštitutu, ki so tudi zaradi njega nato zbolevale in kužile bolnike v bolnišnicah? Mar zares užitek poceni nastopaštva na socialnih omrežjih odtehta žrtve med bolniki, za katere smo kot zdravniki sicer dolžni skrbeti?"

Dr. Alojz Ihan

Pušenjakove navedbe označil za neutemeljene neumnosti

"Zaradi povsem neutemeljenih neumnosti, ki jih je zapisal dr. Pušenjak, mi je do zdaj pisalo na desetine prestrašenih nosečnic in žensk, ki so nameravale zanositi. V resnici so v stiski, kot ste v stiski vi, ki ste prebrali slabo prevedene in interpretirane nebuloze iz proticepilskih revij. Te v tujini, zlasti v ZDA, izdajajo prodajalci prehranskih dodatkov in alternativne medicine, da bi strah in skrb za zdravje, ki ga je sprožila epidemija, preusmerili v nakup svojih proizvodov," je zapisal Ihan, ki sicer razume povzemanje tovrstnih člankov pri tistih, ki želijo "od prestrašenih ljudi izpuliti kakšen dodaten evro", ne razume pa zdravnikov, "ki naj bi bili zavezani predvsem zdravstveni blaginji ljudi, da se iz neke svoje nastopaške potrebe spuščajo v podpisovanje proticepilskih člankov, ki so polni netočnosti in namernega zavajanja".

"Čisto nič narobe niste naredili, ampak obratno"

Njihovo početje je označil za nesprejemljivo in življenjsko nevarno za ljudi. "Kajti v resnici je stališče celotne slovenske in svetovne ginekološke stroke, da priporoča cepljenje tako nosečnic kot doječih mater. In pri več milijardah apliciranih cepiv do sedaj ni bil zaznan nikakršen razlog, da se doječe mame ne bi cepile – in verjemite, da študije o tem nenehno delajo v tujini in tudi pri nas, tudi sam sem, na primer, mentor eni od doktorskih nalog, ki se zelo temeljito ukvarja s cepljenjem nosečnic," je nadaljeval Ihan in se ponovno opravičil doječi materi, ki se je nanj obrnila za pojasnila. 

"Čisto nič narobe niste naredili, ampak obratno – vam in vašemu otroku bo cepljenje prineslo le korist. In predvsem vam želim veliko veselja s svojim sinčkom, ne glede na epidemijo," je sklenil.

Alojz Ihan Covid-19 Zdravje Strokovnjaki o prihodnosti epidemije: To jih najbolj skrbi!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • rd2dmk2 09:52 13.november 2021.

    ihan naj se opraviči narodu zaradi vseh kolegov in sebe, ki se prodajajo multinacionalkam. če ima kaj vesti naj gre brat navodila in priporočila in besednjake , ki se dogajajo v času zadnje pandemije.. samo ena od mnogih tem naj ...prikaži več prežveči in to je za katero populacijo je katero cepivo najbolj primerno. bo šlo ? to je tako kot bi pediatri lansko leto govorili za dojenčka je frutek, letos pa : ne frutek je za starce, za dojenčke union pivo.

  • levidesnicar 22:52 12.november 2021.

    Žal bo tale Ihan verjetno čez leta že 2 m pod zemljo, ko se bodo teorije zarote v izjavah pokazale kot resnične ( nekaj se je že). Sam en primer. Tudi tobačni koncerni z mediji prek reklam so pred desetletji ...prikaži več na polno oglaševali kako je kajenje IN, Še otroc s čikom okol hodil. Pa so kasneje razne raziskave pokazale, da kajenje povzroča neplodnost, da so v zadnjih letih še na škatlice čikov to opozorilo pisal.

  • becar 14:49 12.november 2021.

    Zapre naj gobec. Soseda je po cepljenju s temi odličnmi cepivi napol oslepela. 41 let

Sorodne novice