Slovenija
7939 ogledov

Prve kazni že poslane. Kako je zalegel inšpekcijski nadzor?

Jelko Kacin STA/Nebojša Tejić
Zagrožena globa za kršitev karantene je od 400 do 4000 evrov.

Vse več okužb v žariščih

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci vlade predstavil sveže podatke o današnji in včerajšnji epidemiološki sliki. Kot vemo, smo tako včeraj kot danes zabeležili 19 novih okužb, od tega je danes zbolel tudi stanovalec doma za starejše občane.

V covid-19 bolnišnicah se trenutno zdravi 18 pacientov, okužbe v žariščih pa se kopičijo. Kacin je dejal, da je bilo med novo okuženimi veliko takšnih, ki jim je bila že prej odrejena karantena, zato niso okužili nikogar drugega. "Virus je med nami, kroži in se širi. Kot opažajo epidemiologi, so vir novih okužb zabave, praznovanja in podobno," je pojasnil Kacin.

Ljudje si karantenske odločbe ne upajo več kršiti

Špela Horjak z ministrstva za zunanje zadeve, ki bo "nasledila" Jelka Kacina v vlogi uradne govorke vlade, pa je pojasnila, da se razmere počasi umirjajo, ljudje pa se vedno bolj zavedajo pomena spoštovanja ukrepov.

"Na današnji dan na območju RS je bilo opravljenih 380 nadzorov spoštovanja odločb o karanteni, skupno število vseh nadzorov pa je 4527. Včeraj je bilo 344 oseb, ki so se nahajali na lokaciji, ki so jo navedle, v 16 primerih osebe ni bilo na navedenem mestu. Spodbudno je, da včeraj nismo imeli nobenega primera, ko dostop do zemljišča ne bi bil možen. V 12 primerih so osebe sicer še vedno navedle lažen naslov, a le v enem primeru oseba ni odprla vrat. V sedmih primerih osebe v večstanovanjskih objektih osebe ni bilo moč najti, tudi to se zmanjšuje," je pojasnila.

Prve kazni že poslane

Ta teden so inšpektorji opravili tudi dodatne kontrolne nadzore pri 161 osebah, ki so bile že preverjane. V teku je sicer 182 prekrškovnih postopkov. Zdravstveni inšpektorat obvestila o kršitvi pošilja po pošti. Zagrožena globa je od 400 do 4 tisoč evrov. Štirim tujim državljanom so bile kazni že poslane.

Inšpektorji ob prvi ugotovljeni nepravilnosti le odredijo odpravo, ob ponovljenem nadzoru in ponovni nepravilnosti pa se izreče globa. Od petka bo karantenske odločbe nadziral tudi FURS, svoje ugotovitve bodo posredovali zdravstvenemu inšpektoratu.

Novi seznami varnih in nevarnih držav

Kacin pa je dejal, da bo vlada danes opravila poglobljeno razpravo in pripravila odlok, ki bi omogočal hitrejšo izdajo odločb ter nadzor nad karantenami. Poleg tega bodo odgovorni tudi prilagodili sezname varnih in nevarnih držav.

Težave pa, kot je priznal Kacin, nastajajo pri tistih, ki so potrjeno okuženi in jim ni z odlokom odrejena karantena, temveč so v samoizolaciji, zato jih inšpektorat ne more nadzirati, razen če prejmejo prijavo za sum kršitve. "To je v pristojnosti zdravstvenega resorja, ki bi lahko ukrepal," je dodal Kacin.

karantena Nadzor Slovenija Toliko kršitev karantenskih odločb so inšpektorji zabeležili ta vikend dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 20:07 16.julij 2020.

    to karanteno bo marsikdo fasal čisto tako , ne da bi bil okužen, ne da bi kazal kakšne znake ... problem je obisk tujine oz. bolj vrnitev ... 14 dni doma bit, nikamor, groza ... kdo bo pa hrano prinesel ...prikaži več ? ... zaposleni v javnem sektorju ne bodo čutili problem, tudi če so malo v karanteni, za njih je to podaljšan dopust, bo pa velik problem za privat sektor gospodarstva, kjer znajo marsikoga odpustit ... mnogo delavcev je iz bivše yuge in sploh ne upajo v rodni kraj

  • SonnyBlack 17:35 16.julij 2020.

    Zanima jih samo to.kak bi cim vec kazni napisali Jelko Kacin...skalaber en...potiskaj svojo kroglico kakeca lepo dalje...tud on pride se na vrsto...

  • Avatar Leon
    Leon 16:37 16.julij 2020.

    Gabrijel ne ga srat ! Začenjajo se parlamentarne počitnice . Se vidimo na Krku na kozarčku par litrov malvazije .