Zdravje
2014 ogledov

Kljub vsej zmedi so našteli malo kršitev

Voznik voznica zaščitna maska Profimedia
Maske so pri nas sprva odsvetovali, nato so bile obvezne, potem le priporočene, zdaj pa so ponovno obvezne.

Spreminjajoča se navodila Svetovne zdravstvene organizacije

Zaščitne maske so v zaprtih prostorih obvezne v večini evropskih držav, čeprav so bili nekateri strokovnjaki glede njih sprva precej skeptični in so jih predlagali le tistim, ki so potencialno okuženi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je recimo še konec marca nošenje zaščitnih mask za splošno populacijo odsvetovala, nato je na začetku aprila svoje mnenje nekoliko omilila in svetovala, naj bodo kirurške maske še naprej rezervirane za zdravstveno osebje, splošna javnost pa naj si pomaga z maskami iz blaga, pralnimi maskami, šali ali rutami, ki pokrivajo nos in usta.

V začetku junija pa so strokovnjaki WHO povsem obrnili ploščo in svetovali, naj ljudje v javnih prostorih vendarle nosijo zaščitne maske, saj da lahko to pomembno pripomore k zmanjšanju širjenja virusa.

Preobrat v dveh tednih

Tudi v Sloveniji smo imeli nekaj težav z nošenjem mask, sprva jih je stroka za splošno uporabo odsvetovala, ker naj bi dajale lažen občutek varnosti, kot je dejala takratna direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Nina Pirnat. Obvezne za uporabo na zaprtih javnih krajih so postale šele z 31. marcem.

"Ne misliti, da je stroka odločila o tem, da bomo nosili maske. Ne, stroka je o tem samo razpravljala. Stroka vedno pove samo svoje strokovne poglede, stroka nikoli ne odloči. Nekoč vam bom razkril, kdo je bil tisti, ki se je odločil za maske pri nas," je na eni izmed tiskovnih konferenc vlade povedal uradni govorec Jelko Kacin.

"Kaznoval vas bo virus, ko boste zboleli"

Milan Krek | Avtor:
Po tem, ko je Slovenija kot prva država v Evropi s 15. majem preklicala epidemijo, pa je zmeda z maskami postala še večja. Aktualni direktor NIJZ Milan Krek je 28. maja na tiskovni konferenci vlade pojasnil, da so zaščitni ukrepi priporočila in ne obveza. Na NIJZ so jih priporočali, če ni mogoče ohranjati ustrezne medsebojne razdalje, za okužene pa so ostale obvezne.

"Po domače povedano: če greste na avtobus, kjer točno veste, da se razdalja ne da ohranjati, nosite masko. Če greste v trgovino, je zelo pametno, da si nadenete masko, da zaščitite sebe in druge. Nihče ne bo za vami tekel, grozil, kaznoval. Kaznoval vas bo virus, ko boste zboleli," je dejal. V trgovinah, recimo, naj bi nam to, ali si moramo nadeti masko, zaukazal kar varnostnik.

Jelko Kacin Komentar Slovenija Kako ukineš epidemijo tako, da se nič ne spremeni

A tudi to ni trajalo dolgo – s 25. junijem so maske spet postale obvezne. Ta ukrep naj bi namreč po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja v preteklosti prispeval k boljšim rezultatom pri zajezitvi okužb. Maske so tudi na današnji dan v zaprtih javnih prostorih obvezne.

Največ kršitev na območju Celja in Dravograda

Vseeno pa smo ljudje očitno dokaj uspešno sledili vsem spremembam, saj so zdravstveni inšpektorji ministrstva za zdravje od razglasitve epidemije covid-19 do konca junija zaradi ugotovljenih kršitev neupoštevanja uporabe zaščitnih mask izdali vsega skupaj 48 prekrškovnih odločb, od tega 9 z izrekom opomina in 39 z izrekom globe.

Kot so pojasnili za Žurnal24, so največ kršitev ugotovili na območju, ki ga nadzirajo zdravstveni inšpektorji Območne enote Celje in Dravograd, največ prijav pa se je nanašalo na območje, ki ga nadzirajo zdravstveni inšpektorji Območne enote Ljubljana.

Dejali so, da ves čas od razglasitve epidemije do danes s policijo aktivno sodelujejo, "kjerkoli je to potrebno". Trenutno veljavni odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 je izdan na podlagi 4. člena Zakona o nalezljivih boleznih, ki določa, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi. "Poudarjamo torej predvsem odgovornost posameznikov, da ukrepe spoštujejo, pri obravnavi kršitev pa ukrepamo skladno z ugotovitvami nadzora in svojimi pristojnostmi," so še razložili.

dezurni@zurnal24.si

Policija Video Svet Pozor: Tako Hrvati ukrepajo zoper tiste, ki nočejo nositi mask
 

Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 14:39 12.julij 2020.

    Nekoč vam bom razkril, kdo je bil tisti, ki se je odločil za maske pri nas," je na eni izmed tiskovnih konferenc vlade povedal uradni govorec Jelko Kacin. - citirano. Ocitno je to drzavna tajna 🤫🤭🤑🤣

  • vzev 12:54 12.julij 2020.

    Kje so to izvajali inšpekcijske nadzore? Ker lahko vsak dan našteješ ogromno kršitev.