Slovenija
4363 ogledov

Inšpektor vztraja, da prometni znak ni primeren, Darsu se fučka

Cona 30 km/h na vzhodni mariborski obvoznici, na dan 21. 12. Žurnal24
Čeprav je že pred časom inšpektor za ceste inšpektorata za infrastrukturo podal svoje mnenje o neustreznosti znaka "cona 30 km/h" na avtocesti, pa je takšni tabli še vedno moč opaziti na počivališčih Maribor na vzhodni štajerski obvoznici.

Veliko prahu je v začetku novembra ob prenovi počivališča Studenec na primorski avtocesti v smeri proti Kopru dvignili prometni znak "cona 30 km/h". Tega je podkrepila še talna oznaka, ki je hitro skočila v oči. A po našem pisanju, da to pomeni izjemno veliko nevarnost za (pre)hitro izgubo vozniškega dovoljenja z vožnjo po avtocesti, je sledilo posredovanje inšpektorja za ceste. Kot so nam tedaj sporočili z Darsa (Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji), je predstavnik inšpektorata za infrastrukturo ugotovil, da takšen znak za avtocestna počivališča ni ustrezen, saj je "rezerviran" zgolj in izključno za naselja. 

Avtocesta, cona 30 Odločitev inšpektorata Slovenija Te nevarnosti za izgubo vozniške na avtocesti po našem posredovanju ni več!

Dars, ki je sicer načrtoval vzpostavitev "cone 30 km/h" na vseh načrtovanih novo prenovljenih malih počivališčih, je tako po manj kot mesecu dni označbo spremenil v običajen prometni znak 30 km/h. Obenem je sprejel sklep, da bo ustrezno ravnal tudi na preostalih malih počivališčih. Toda ... 

Avtocestna policija Previdnost ni odveč Avto Velika sprememba: tako hitro lahko zdaj na avtocesti izgubite izpit

... čeprav je sporočilo prometnega inšpektorja, ki je po našem pisanju očitno posredoval v primeru počivališča Studenec, jasno, pa se Darsu ni mudilo, da bi prometni znak "cona 30 km/h" umaknil tam, kjer (neprimerno) stoji že dalj časa. In to je na počivališčih Maribor Vzhod (v smeri Šentilja) in Maribor Zahod (v smeri Celja). Tam, kot smo se na lastne oči lahko prepričali ta teden, takšen prometni znak še vedno stoji. Obrnili smo se na Inšpektorat za infrastrukturo, kjer so nam sporočili, da tam inšpekcijskega nadzora še niso opravili. "Na območju počivališča Maribor, na vzhodni mariborski obvoznici A1 (Pesnica–Slivnica) inšpektor za ceste še ni opravil nadzora. Vaše vprašanje bomo obravnavali kot predlog za inšpekcijski nadzor. Za ustrezen odgovor o skladnosti oz. ustreznosti vertikalne prometne signalizacije vam lahko podamo odgovor šele po izvedenem inšpekcijskem nadzoru," so še zapisali. 

Cona 30 Ne spreglejte Avto POZOR: Od danes na primorski avtocesti tudi cona 30

So pa nam dejstvo, da znaka še stojita na omenjenih počivališčih (prav tako znaka, ki označujeta konec "cone 30 km/h"), potrdili na Darsu, obenem pa napovedali, da bodo znaka v prihodnosti umaknili. "Tudi na tem počivališču bomo znak "cona 30 km/h" nadomestili z ustreznim običajnim znakom za omejitve hitrosti (30 km/h)," so zapisali v sporočilu. Obenem so nam sporočili, da bodo na novih počivališčih namestili znake 30 km/h in ne 40 km/h, kot so ob spremembi iz "cone 30 km/h" sprva načrtovali, saj so zaprosili za strokovno mnenje (presojevalcev varnosti cest). Presojevalci so nameri določitve hitrosti na 40 km/h nasprotovali, saj da je hitrost 40 km/h za območja z mirujočim prometom prevelika.

Cona 30 km/h na vzhodni mariborski obvoznici, na dan 21. 12. | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Komentarjev 2
  • YaKo 09:43 22.december 2022.

    Hudo nevarno je takoj za izvozom zmanjšati hitrost na 30 km/h, kjer vsi normalno vozijo 80-90.

  • Avatar Leon
    Leon 08:38 22.december 2022.

    Kaj težite s tem znakom 30kmh saj tega itak nihče ne kontrolira. Inšpektor naj preverja kje in kako parkirajo vozila na pločniku in kolesarski stezi .