Slovenija
640 ogledov

Inšpektorat: letos že 48 prijav domnevnega nasilja na šolah

Nasilje Profimedias Fotografija je simbolična.
Inšpektorat je letos prejel že 48 prijav domnevnega nasilja v vrtcih, šolah in srednjih šolah. Devet se jih nanaša na domevno nasilje učiteljev nad učenci, dve taki prijavi je inšpektorat predal policiji.

Po lanskem izjemno odmevnem primeru nasilja nad vrstniki, ko so osnovnošolci v Desklah psihično in fizično maltretirali priseljenega sošolca, je število prijav glede nasilja na šolski inšpektorat, naraslo.

Inšpektorat za šolstvo je letos prijel že 48 prijav zoper zavode, ki se nanašajo na domnevno nasilje.  

Inšpektorat za šolstvo je prijave glede nasilja ločeno začel zbirati v letu 2014. Našteli so jih 86. Večina teh prijav, ki se našajo tako na medvrstniško nasilje, kot nasilje zaposlenih v zavodih nad učenci, se je izkazala za neutemeljene. Med 86 prijetimi prijavami se je tako za upravičene izkazalo 38.  

Doslej zaključili tri primere

Koliko je med letošnjimi prijavami nasilja upravičenih, še ni jasno. "Ker so v posameznih pobudah, ki se še obravnavajo, podane številne domnevne nepravilnosti tudi drugih področij, ali pa je mogoče ugotoviti, da kljub navedbam v pobudi, ravnanja ne moremo opredeliti kot nasilje, je podatek o številu prijav o nasilju mogoče podati le, ko je postopek v celoti zaključen," razlagajo na inšpektoratu, kjer so za tekoče šolsko leto zaključili tri primere, ko se je v osnovnih šolah obravnavalo nasilje.

"Pri zaključenih postopkih v tem letu se je največ pritožb nanašalo na domnevno psihično nasilje strokovnih delavcev nad udeleženci izobraževanja," razlagajo na inšpektoratu. Po pregledu pobud, ki so jih prejeli, obravnavajo še šest pritožb. 

Dva primera domnevnega nasilja učiteljev nad učenci na policiji

Zaskrbljujoč je podatek, da so med temi že obravnavanimi prijavami našli toliko utemeljenih sumov, da so jih odstopili policiji. V obeh primerih gre za domnevno fizičnega nasilja strokovnih delavcev nad učenci. Vprašanja, ali je policija na podlagi podatkov, ki so jih dobili z inšpektorata, tudi dejansko začela preiskavo, smo naslovili na Policijo.

Najbolj znan in skrajen primer trpinčenja otrok v Sloveniji, je primer mariborske vzgojiteljice, ki je trpinčila dveletni varovanki in bo zaradi tega tudi morala v zapor. 

"Večina prijav je neutemeljenih"

Med 48 prijavami glede nasilja, ki jih je letos prejel inšpektorat, se devet nanaša na domnevno fizično nasilje strokovnih delavcev nad učenci v osnovni šoli. Da učiteljem zavre tudi zaradi tega, ker so sami žrtve vedenja učencev, dokazuje primer hrvaškega učitelju, ki je učencu prisolil klofuto in zaradi tega ostal brez službe

"V primerih domnevnega nasilja strokovnih delavcev nad udeleženci izobraževanja se preverjajo aktivnosti ravnanja ravnatelja z vidika spremljave dela strokovnega delavca in ukrepanja na podlagi delovnopravne zakonodaje zoper delavca. V primerih domnevnega fizičnega nasilja zadevo odstopimo tudi policiji, ki raziskuje morebitna kazniva dejanja," razlagajo na inšpektoratu.

Predsednik društva ravnateljev opozarja, da je večina prijav nasilja učiteljev nad učenci neutemeljena in da je grožnja s prijavo na inšpektorat že skoraj stalnica pri izsiljevanju staršev, ki je prav tako vse pogostejše. Poleg tega je večina prijav tudi anonimnih. "Inšpektorat mora seveda vsak tak primer obravnavat, velika škoda pa se naredi, če se izkaže, da gre za neutemeljeno obtožbo," še pravi Gregor Pečan. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • Undertaker 18:40 03.december 2015.

    Ne mislim na razposajenost. Tudi mi smo bili. In tudi marsikatero lumparijo smo ušpičili. Ampak, če smo pa kaj resnejšega naredili, je pa pas pel. Danes...otroci tožijo starše, da jih "maltretirajo". Imajo samo pravice, dolžnosti pa ne.

  • Sebastijan Pintarič 15:13 03.december 2015.

    tudi old school učitelji imajo čedalje večje težave. Za le te pa so krivi starši, vse ministrske garniture, ki so poskrbele za pravice otrok nihče pa za zavedanje dolžnosti in predvsem spoštovanja. Ampak kako bodo otroci, ki se povečini vzgajajo ...prikaži več na ulici in vidijo nespoštovanje staršev do vsega in vsakogar ,ki ni po njihovem vzorcu, boljši od staršev. In kaj naj naredi učitelj, ko se nanj fizično ali psihično spravi mladoletna oseba, ki jo zakon brani na vse pretege. Zakon bi moral obravnavati osebo kaznivega dejanja po teži dejanja ne po starosti. Bi se prenekateri mladostnik hitro ustavil pri odraščanju v prestopnika.

  • Johan Spohan 11:39 03.december 2015.

    Problematični niso otroci, problematični so prepotentni starši.