Slovenija
3607 ogledov

Inšpektorji poostreno nad delodajalce zaradi regresa

Denar Profimedia
1. novembra poteče rok za izplačila regresov.

Inšpektorat RS za delo opozarja, da se izteka zadnji rok, do katerega morajo delodajalci izplačati delavcem regres za letni dopust za leto 2019. Inšpektorat je letos do zdaj ugotovil 2460 kršitev glede izplačila regresa, lani pa v celem letu 1926.

Inšpektorat je v današnjem sporočilu za javnost izpostavil, da je 1. november določen kot izjemen, skrajni rok, v katerem lahko delodajalci delavcem izplačajo regres v primeru nelikvidnosti, pri čemer pa je pomembno, da je dogovor o možnosti poznejšega izplačila regresa opredeljen s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

Zakon o delovnih razmerjih medtem določa, da mora delodajalec delavcu izplačati regres za letni dopust najpozneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Za primere, ko se delavec zaposli v drugi polovici leta, rok za izplačilo ni posebej določen, iz sodne prakse pa izhaja, da je rok izplačila regresa 31. december tekočega koledarskega leta.

Denar Slovenija Kdo bo moral od regresa plačati prispevke in davke

Poostreni nadzor

Inšpektorat za delo bo tako po 1. novembru znova začel poostren nadzor nad izplačili regresa, "saj je plačilo za delo neodtujljiva pravica delavcev, ki jo je treba dosledno spoštovati". "Uresničevanje pravice do regresa za letni dopust je zelo pomembno tudi zato, ker je v tesni povezavi s koriščenjem letnega dopusta, ki je namenjen obnovi psihofizičnih sposobnosti delavcev," so poudarili na inšpektoratu.

Inšpektorat je letos do zdaj kljub povečani aktivnosti na področju nadzora izplačevanja plač in regresa ter tudi pozivu Finančne uprave RS delodajalcem ugotovil že 4823 kršitev glede plačila za delo, od tega kar 2460 kršitev glede izplačila regresa. Lani je v celem letu ugotovil 1926 kršitev s tega področja.

Zakon o delovnih razmerjih sicer za neizplačilo ali zamudo pri izplačilu regresa določa globo v znesku od 3000 do 20.000 evrov.

denar računalnik kalkulator Slovenija Samo obračun plače je dovolj, da delavec na sodišču vloži izvršbo

Denar, evri | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • vojko19 22:58 31.oktober 2019.

    gospodje inšpektorji-biriči ste bili v adriji! prvo plača potem regres ali nadzirate samo spejevčke z enim delavkom

  • roger 15:04 30.oktober 2019.

    ...kaj pa naj naredi delodajalec, če delavec ne izpolnjuje svojih obveznosti ?!?!?!

  • drecos123456789 10:42 30.oktober 2019.

    20 000 za nekatere ni nič napram vsem regresom