Slovenija
2233 ogledov

Inštitut 8. marec jasno: "Za kanal C0 so krive prejšnje tri vlade!"

Inštitut 8. marec Inštitut 8. marec
Inštitut 8. marec je zatrdil, da je pri gradnji kanalu C0 nujno potrebna presoja vpliva na okolje. Med drugim predstavljajo tri zahteve, za katere želijo, da jih vlada nemudoma implementira.

Na današnji novinarski konferenci je Inštitut 8. marec z Niko Kovač na čelu spregovoril o nujnosti presoje vplivov na okolje pri gradnji kanalizacije na vodovarstvenih območjih. Kot so dejali, so se po več pozivih ljudi tudi sami lotili reševanja problematike glede gradnje kanala C0. Samo problematiko so označili za izjemno kompleksno, saj se je izkazalo, da si okoljske organizacije niso enotne.

"V sklopu ugotavljanja, kaj se dogaja s kanalom C0, smo ugotovili, da je odgovor kompleksen in ne tako enostaven, kot se zdi. Vseeno pa vemo, da je problematika kanala C0 simptom slabe zakonodaje, za kar so odgovorne vlada Mira Cerarja, vlada Janeza Janše in vlada Marjana Šarca," je povedala Tia Jakič iz inštituta.

Presoja vpliva na okolje nujno potrebna

Kot so dejali v nadaljevanju, je za izvedbo tovrstnih posegov v naravovarstvena območja potrebna pozitivna presoja vpliva na okolje, vendar mednje gradnja kanala C0 ne spada. "Takšni projekti rabijo presojo vpliva na okolje, edino če to določa Arso. Presenečeni smo, da smo ugotovili, da ta presoja ni nujna. Ali mora biti narejena ali ne se določi v predhodnem postopku. Zaradi te uredbe je leta 2016, ko se je začel graditi kanal C0, Arso določil, da ni potrebno imeti presoje vpliva na okolje. Z gradnjo so nadaljevali, nato pa so se naknadno odločili še za betonsko kineto," so še povedali na konferenci.

"Če se ne bi odločili za to spremembo, bi bil projekt končan že leta 2020. Kasneje je zaradi te spremembe Arso določil, da je presoja potreba, zadeva pa je še vedno na sodišču." V Inštitutu 8. marec so namreč mnenja, da je zadeva še vedno v teku zaradi Arsovih dveh nasprotujočih si mnenj.

Za kanal C0 odgovorne prejšnje tri vlade

Medtem so še poudarili, da bi lahko gradnjo kanala C0 preprečili trije okoljski ministri, ki so to funkcijo opravljali od leta 2016 in so pripadniki različnih strank. "Zadnji je Andrej Vizjak, ki kljub celoviti prenovi okoljske in gradbene zakonodaje ni vključil nobenih varovalk, s katerimi bi preprečili nastalo situacijo na primeru kanala C0. Nobeden od preteklih vlad se ni poslužila izrednih zakonodajnih sredstev, ki bi z argumenti javnega interesa spremenila zakonodajo in posegla v projekte, ki so že v teku," je dejala Maja Koražija ter izpostavila, da je v zakonodaji izrecno zapisano načelo previdnosti, kjer je potrebno upoštevati, ali pri uvajanju novih tehnologij obstaja nevarnost okolju. Poudarila je, da pri gradnji kanala C0 tovrstno načelo ni bilo upoštevano.

Predstavili tri zahteve

Po dobrih treh mesecih preučevanja kanala C0 je Inštitut 8. marec pripravil tri priporočila oziroma zahteve, dve za vlado in eno za mestno občino Ljubljana. Tako od vlade zahtevajo, naj spremeni uredbo o posegih v okolje, za katere je potrebno izvesti presojo vpliva na okolje in naj bo ta presoja obvezna na naravovarstvenih območij.

Nika Kovač | Avtor: Saša Despot Nika Kovač Saša Despot
"Prav tako pozivamo vlado, naj predlaga spremembe ZVO-2, ki bodo jasno določale postopke v primerih kot je C0, kjer projekt sprva ni potreboval vpliva na okolje, po spremenjenem načrtu pa so ga zahtevali in določili, da se mora gradnja v takšnih primerih do zaključka postopka ustaviti," je predstavila vodja inštituta Nika Kovač.

Tretja zahteva se je nanašala na mestno občino Ljubljano, kjer od župana zahtevajo, naj nemudoma zaustavi vsa dela na vodovarstvenem območju do zaključka presoje vpliva na okolje, ki je trenutno v teku, in naj ravna v skladu z načelom previdnosti. Pri tem so tudi obsodili vse oblike nasilja in agresije, ki se trenutno dogaja v povezavi s kanalom C0.

"Imamo tri konkretne zahteve. C0 dokazuje, da so stvari lahko problematične, tudi če pri kasnejši analizi niso kršeni nobeni zakoni. Institucije odpovedo pri svojih postopkih in nujno rabimo zakonsko spremembo, ki jo mora vlada implementirati. Čisto vsi imajo prste v kanalu C0 in naj to tudi reflektirajo," je še zaključila Nika Kovač.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Luksi 10:30 20.april 2023.

    Končno, sem že obupal nad Niko, zdaj so se pa zbudili. Upam, da se ne bo s to izjavo tudi vse končalo, ker šerif ne bo kar tako odnehal. Dejstvo pa je, da kanal bo nekoč popustil, to ni vprašanje, ...prikaži več vprašanje je samo kdaj... zato je treba gradnjo preprečiti zdaj.

  • jan631 20:43 19.april 2023.

    so se zbudile zabruhle babe.

  • Naklonsky 18:46 19.april 2023.

    Zblojeno bitje niti ne ve kako bi opralo svoje spodnje gate, ki so padle v drekovod!