Slovenija
15 ogledov

Isajlović vendarle gre

Če računsko sodišče ugotovi hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja ministrst Žurnal24 main
Svetovalec ministra za finance Dragan Isajlović se je odločil prekiniti sodelovanje z ministrom Francem Križaničem, so potrdili na ministrstvu.

Še danes dopoldne je sicer minister Franc Križanič zatrjeval, da Isajlovića ne namerava odsloviti, premier Borut Pahor pa bi bil v tem primeru pripravljen zamenjati finančnega ministra. Popoldne je sledil preobrat.

Križanič ni slišal pripomb
"Isajlović je pač moj sodelavec in jaz čez njega nisem slišal še nobenih pripomb, tako da sem, kar se tega tiče, z njegovim delom zadovoljen," je še dopoldne dejal Franc Križanič in zanikal, da bi bil njegov svetovalec Drago Isajlović podal odstopno izjavo. Popoldne je ministrstvo vendarle potrdilo odstop.

Pahorjevo vztrajanje
Premier Borut Pahor je dejal, da nihče dejansko ne ve, kakšen mandat ima ministrov svetovalec in da se nanj obračajo številni gospodarstveniki, ki so dogovorjeni z ministrom, sprejme pa jih njegov svetovalec, zaradi česar so poslovneži postavljeni v neprijeten položaj.

Pahor je večkrat ponovil pričakovanje, da bo Križanič odslovil Isajlovića, v nasprotnem primeru pa omenil tudi možnost zamenjave ministra.

"Ne gre za osebni spor"
Včeraj pa je Pahor poudarjal, da pri vsej tej zadevi ne gre za osebni spor, vendar pa zanj ni sprejemljivo, da bi njega in ministra neki uradnik držal za talca.

''Tako ravnanje je nedopustno. Ni uradnik, ki je sistematiziran, če bi bil, potem bi bilo moje ravnanje nedopustno. Ker pa je na kvoti zaupanja, se mi zastavlja vprašanje adreme in ne persone,'' pravi Pahor.

Dodal je, da nima  več zaupanja. S Križaničem sta bila po njegovih besedah dogovorjena, da se sodelovanje z Isajlovićem prekine. Minister pa naj bi mu nato sporočil, da Isajlović ne želi oditi.

Dela protizakonito?
Sindikat Neodvisnost je Isajlovića prijavil inšpektoratu za delo. Kot utemeljuje sindikat, Isajlović po javno dostopnih podatkih "po nalogu ministra preučuje različna vprašanja, sodeluje v raznih delovnih skupinah ..." Sindikat pa pri tem opozarja, da zakon pri podjemni pogodbi zahteva natančno definicijo opravljanega dela. Zato po mnenju sindikata Isajlović opravlja delo, ki ni v skladu z zakonodajo, inšpektoratu pa svetuje izredni nadzor in ustrezno ukrepanje, če bi pri tem naletel na kršitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.