Slovenija
75 ogledov

"Ivan Radan dva umora izvršil v prisotnosti svojcev"

Ivan Radan Saša Despot
Začenja se sojenje leta: zdravnik Ivan Radan obtožen šestih umorov iz morilske sle, ponarejanja listin, zlorabe položaja, neupravičenega snemanja in omogočanja uživanja drog. Radan krivde ni priznal

Leto dni je minilo odkar je izbruhnila afera Radan. Začelo se je z informacijo, da je zdravnik, nevrolog Ivan Radan na nevrološki kliniki v Ljubljani z mešanico kalija in morfija avtaniziral starejšega moškega, pozneje so zdravnika obtožili šestih umorov in morilske sle.

Ivana Radana sta na sodišče pospremila pravosodna policista, maja 2015 mu je namreč preiskovalna sodnica zaradi ponovitvene nevarnosti odredila pripor.  

Radan krivde ne priznava 

Dobrih štirideset minut je tožilka brala obrožnico; ta ga poleg umorov iz morilske sle bremeni še kaznivih dejanj ponarejanja listih, zlorabe položaja, neupravičenega snemanja in omogočanja uživnaja drog.

"V nobeni točki ne priznavam krivde, v tem kontekstu ne priznavam obtožnice," je na vprašanje predsednika senata, ali se izreka za krivega, na predobravnavnem naroku odgovoril Radan. Glavna obravnava se na Okrožnem sodišču v Ljubljani začenja februarja.

PREBERITE ŠE

V priporu od maja 2015

V decembra podani obtožnici piše, da je Radan bolnikom, ki jm ni bilo več pomoči in so se zdravniki odločili, da jih ne bodo aktivno zdravili, v zadnjih urah dajal večje količine zdravil, s pomočjo katerih je bolnikom skrajšal življenje. 

Kot navaja tožilstvo, je obtoženi vse umore vnaprej načrtoval, v nekaterih primerih je svojce bolnikov celo obveščal, naj se pridejo poslovit.  Zadnja dva domnevna umora pa naj bi izvršil celo ob navzočnosti svojcev.

Ivan Radan | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Moril iz morilske sle?

Tako število žrtev, kot odnos do žrtev kažeta na umore iz morilske sle, kar pa naj bi bila posledica Radnovih osebnostnih in duševnih motenj, meni tožilstvo, kar je potrdil tudi izvedenec psihiatrične stroke.

Ta mu je diagnosticiral narcistično osebnostno motnjo in kompleks večvrednosti, tudi kompleks boga, ki dosega močno vznemirjenje, ko konča trpljenje in določi, kdaj bo oseba umrla. Kot je dejala tožilka, je obtoženi dejanja izvajal na vedno bolj drezen in odkrit način. 

Grozi mu najmanj 15 let zapora

Kljub temu naj bi bil obtoženi ves čas zmožen prepoznati in oceniti napačnost svojega ravnanja, zato se ni nikoli postavila pod vprašaj njegova prištevnost. Umor iz morilske sle se kaznuje z zaporom najmanj 15 let.

S svojim telefonom snemal nemočne in napol slečene bolnike

S svojim mobilnim telefonom je namreč posnel več fotografij in videoposnetkov svojih bolnikov, pri čemer so bili pomanjkljivo oblečeni in v slabem zdravstvenem stanju, za kar pa ni imel soglasja bolnika ali svojcev.

Zloraba položaja in omogočanje uživanja prepovedanih drog

Poleg tega naj bi na svoje ime in še na imena enajst drugih ljudi, med njimi so tudi njegovi ožji družinski člani in prijatelji, neupravičeno izdal za skoraj 20.000 evrov različnih zdravil, piše v obtožnici: "Samo sebi je pripisal 399 receptov," je iz obtožnice navedla tožilka. 

Tožilstvo mu zato očita tudi zlorabo uradnega položaja in omogočanje uživanja prepovedanih drog.

Na svojem prejšnjem delovnem mestu naj bi ponaredil več zdravniških dokumentov, s katerimi je takratnemu šefu dokazoval, da se je zdravil v dunajskem kliničnem centru. S tem je želel opravičiti svoje daljše bolniške odsotnosti.

Ob preverjanju na Dunaju je nadrejeni zdravnik ugotovil, da se tam sploh ni zdravil, na listinah podpisana zdravnika pa izvidov nista nikoli izdala in podpisala, še piše v obtožnici.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 15:28 18.januar 2016.

    Res škoda da parlamentarci v njegovem obdobju niso griže fasal, zagotovo bi poskrbel da nam bi bilo bolje.

  • novispenjac 14:59 18.januar 2016.

    tu nekaj ne štima. Kako iz morilske sle, če so bili zraven svojci? Zakaj oni niso obtoženi kot sostorilci? Čudna zgodba.