Slovenija
128 ogledov

Izkusite, kakšno je življenje pod zemljo

rudnik rudniski jasek
1/5
Žurnal24 main
Zadnjega konca tedna pred šolo kljub deževnemu vremenu ne preživite doma. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako se lahko sprostite in odkrivate lepote Slovenije.

Spustite se v svet rudarjev

Če kljub slabemu vremenu ne bi ostali doma, hkrati pa bi se radi skrili pred dežnimi kapljami, je obisk rudnika idealen za to. Naša predloga: rudnik živega srebra Idrija ter rudnik svinca in cinka Mežica.

rudnik idrija | Avtor: arhiv Žurnal24 arhiv Žurnal24
Ob obisku idrijskega rudnika si boste lahko ogledali Antonijev rov, ki je najstarejši del rudnika in je tudi eden najbolj ohranjenih vhodov v rudnik na svetu. Po ogledu zgodbe o rudniku si obiskovalci oblečejo zaščitne površnike, dobijo čelade in si pod vodstvom vodiča ogledajo rudnike, kjer so vidne cinabaritna ruda in kapljice živega srebra. Obiščejo pa tudi podzemno kapelo. Ogled traja približno uro in pol.

Rudnik v Mežici leži med Peco in Uršjo goro. Ogledate si lahko 3,5 kilometra dolg rov Glančnik, v katerem je prikazano delo rudarjev od začetka rudarjenja do zaprtja rudnika. Ogled traja od ure in pol do dveh ur.

Obisk term in naravnih zdravilišč

Če si zaželite plavanja, masaž in savn, lahko obiščete katere od slovenskih term ali zdravilišč. Tam se boste lahko razvajali in sprostili ter poskrbeli za svoje zdravje, saj zdravilišča ponujajo tudi številne športne aktivnosti.

Ponudba slovenskih term in zdravilišč je pestra in raznolika. Skupno jih je 15, največ, kar sedem, na Štajerskem, našli pa jih boste tudi ob Obali, na Dolenjskem in v Pomurju.

Obisk tehniškega muzeja

Ste že obiskali tehniški muzej v Bistri? Če ne, sta deževna sobota in nedelja pravšnji za to.

Muzej je narejen v nekdanjem samostanu, ki ga obdajata park, ribnik in gozdna učna pot. V njem so razstavljene zbirke s področja kmetijstva, tekstila, prometa, gozdarstva, lesarstva, elektronike, lovstva, ribištva in tiskarstva.

Tehniški muzej v Bistri | Avtor: Arhiv Tehniškega muzeja Slovenije Arhiv Tehniškega muzeja Slovenije
Ob koncih tedna tam organizirajo različne delavnice. To nedeljo se bo predstavil Modelarski klub Vrhnika, ki bo izvedel delavnico izdelovanja letalnih naprav. Delavnica je brezplačna, morajo pa obiskovalci kupiti vstopnico za muzej.

Poletje se poslavlja ...

To je bil zadnji v seriji člankov Na potep. Če želite, lahko še vedno prebirate naše prejšnje predloge in si konce tedna popestrite z izleti v naravo, obiski muzejev, gradov in še marsičesa.

Predlagali smo vam: Peco, Klodičevo kolesarsko pot, skrivnostno Divje jezero in Kočo pri čarovnicipohod Po poti pastirjev, kolesarjenje po Poti sivih čapelj, obisk Snežne jame in konec tedna na kmetijiČokoladnico Olimje ali Akvarij Piran, obisk gradu Grad in podzemne cerkve, vzpon na Okrešelj, kolesarjenje po Brežiški poti, potep po istrskem podeželju in taborjenje v živalskem vrtuvzpon na Golico, kopanje v Iškem vintgarju, veslanje po Kolpi in obisk muzeja na prostem Rogatec, Škratovo pot na Kum, kolesarjenje po Parenzani in raziskovanje Tolminskih korit, pohod na Črno prst, kolesarjenje po Ptuju in okolici, obisk Krajinskega parka Lahinja in ogled solin ter vzpon na Nanos, kolesarjenje od Kranjske Gore do Rateč in kopanje v Nadiži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.