Slovenija
79 ogledov

Privoščite si skok v zdravilno reko

Zelenci
1/5
Shutterstock
Vikend bo muhast. Sprva nas bo pestila vročina, nato pa nas bo namakal dež. Predlagamo, da za pobeg v naravo izberete soboto, v nedeljo pa se udeležite katerega od kulturnih dogodkov.

Pohod na Nanos

Zakaj se ne bi v soboto podali na Nanos? Mi predlagamo Suhi vrh (1313 m), ki je najvišji vrh te planote. Ob lepem vremenu ponuja razgled proti Postojnski kotlini in hribovju ter vse od Julijskih Alp prek Karavank do Kamniško Savinjskih Alp in Snežnika.

Nanos | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Izbrali smo krajšo in položno pot iz vasi Strane, za katero boste za vzpon potrebovali dve uri in pol. Pot je na začetku asfaltirana, a se že kmalu spremeni v širok kolovoz, ki vodi v gozd. Ob poti boste zagledali studenec in kmalu po njem boste prišli do razpotja, kjer se usmerite proti Bricu in nato v smeri Nanosa, pozneje pa vas bodo oznake vodile do Suhega vrha.

Kolesarjenje po poti stare železnice

Naš predlog za kolesarjenje je primeren ležernemu vročemu vremenu. Predlagamo vam izlet od Kranjske Gore do Rateč. Kolesarska proga je položna in lahka, zato je primerna za celotno družino, tudi najmlajše. Edino, na kar bodite pozorni, so številni pohodniki, rolarji, rolkarji in drugi kolesarji.

Kolesarska pot poteka po trasi bivše železnice in je široka in asfaltirana. Iz Kranjske Gore se najprej podamo mimo Podkorna do naravnega rezervata Zelenci, kjer je izvir Save Dolinke. To je majhno jezero zelene barve, kar pove že ime samo, leži pa na močvirnatem terenu. Nato se zapeljemo čez dolino Planice, kjer vsako leto potekajo tekme v smučarskih poletih, in kmalu zapeljemo v Rateče, ki je zadnja vas pred mejo z Italijo.

Ohladitev poiščite v Nadiži

Vročino boste najučinkoviteje pregnali s skokom v morje, jezero, reko ... Naš predlog: skok v najtoplejšo alpsko reko Nadižo, na obrežju katere boste našli tudi dovolj sence za pobeg pred nevarnimi sončnimi žarki.

Na Nadiži je urejenih več naravnih kopališč. V vode se lahko vržete pri mostiv Podbeli, ki leži približno 500 metrov iz vasi Podbela proti Robidiščem. Kopališče je urejeno tudi pod slikovitim Napoleonovim mostom in železnem mestu pod vasjo Logje ter pri vaseh Robič in Kred.

Kulturno obarvana nedelja

Ker bo nedelja deževna, vam odsvetujemo odhod v hribe. Lahko se odpravite na kak sprehod ali na katerega od kulturnih dogodkov. Mi smo za vas zbrali nekaj predlogov:

- sejem Mladi, aktivni in kreativni, na katerem se bodo s svojimi izdelki, kreacijami in koreografijami predstavili mladi uspešni umetniki. Poleg predstavitvenih stojnic bodo potekale tudi različne delavnice - izdelava nakita, dnevnikov, izdelovanje predmetov iz lesa. Kje? Čufarjev trg, Jesenice.

Srednjeveški dan  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
- ustvarjalna delavnica za otroke Vrteči se gumbi, na kateri bodo otroci izdelali lesene gumbe, ki se lahko vrtijo. Kje? Mini teater, Križevniška 1, Ljubljana.

- Srednjeveški dan na Velenjskem gradu, kjer boste lahko na tržnici barantali z rokodelci, poplesavali ob zvokih srednjeveške glasbe, se okrepčali v krčmi, si ogledali viteške boje in še kaj.

Se bi raje odpravili kam drugam, pa ne veste kam?

Preglejte, kaj smo vam tekom poletja predlagali: Peco, Klodičevo kolesarsko pot, skrivnostno Divje jezero in Kočo pri čarovnicipohod Po poti pastirjev, kolesarjenje po Poti sivih čapelj, obisk Snežne jame in konec tedna na kmetijiČokoladnico Olimje ali Akvarij Piran, obisk gradu Grad in podzemne cerkve, vzpon na Okrešelj, kolesarjenje po Brežiški poti, potep po istrskem podeželju in taborjenje v živalskem vrtuvzpon na Golico, kopanje v Iškem vintgarju, veslanje po Kolpi in obisk muzeja na prostem Rogatec, Škratovo pot na Kum, kolesarjenje po Parenzani in raziskovanje Tolminskih korit ter pohod na Črno prst, kolesarjenje po Ptuju in okolici, obisk Krajinskega parka Lahinja in ogled solin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice