Slovenija
161 ogledov

Raziskujte Tolminska korita

Tolminska korita
1/6
Tomaž Šavli
Nekoliko hladnejši konec tedna je kot nalašč za kolesarjenje po slovenski obali, raziskovanje čudovitih Tolminskih korit ...

Po Škratovi dolini na Kum (1.120 metrov)

Možnosti za vzpon na najvišji vrh Zasavja je veliko. Mi vam predlagamo pohod skozi Škratovo dolino. Ena od možnosti je, da se z vlakom zapeljete do Zidanega Mosta, nato pa se peš odpravite po cesti proti Hrastniku do križišča z železnico. Od tam se z ročno žičnico, imenovano cicka, zapeljete na desno stran Save, kjer začnete vzpon, ki traja približno tri ure in pol.

Pot se sprva vzpenja ob potočku, tesno med hribi, kjer je ponekod tudi težje prehodna. Od razvalin starega mlina naprej pa je pot lažja in bolj položna. Ko pridemo iz gozda, pot nadaljujemo mimo domačije Kovačk proti Ključevici in do kapelice, kjer se z leve strani priključi pot iz Podkuma, nato pa sledi še zadnji strmi vzpon in že boste na vrhu.

Kolesarska Pot zdravja in prijateljstva

Kolesarska pot Parenzana je speljana po trasi nekdanje ozkotirne železniške proge, ki je povezovala Trst in Poreč in je obratovala med letoma 1902 in 1935. Pot je primerna za vsakogar, saj ni prezahtevna.

Parenzano po podatkih Turističnega združenja Portorož imenujejo tudi Pot prijateljstva, saj so se zanjo skupaj odločile slovenske, italijanske in hrvaške občine, ter Pot zdravja. Po več kot sto letih, ko je po tej progi zapeljal prvi vlak, jo namreč lahko uporabljajo rekreativci, pohodniki, kolesarji, tekači, športniki in drugi.

Pot je zanimiva, ker pelje skozi stara mesta in naselja. Ponekod se boste zapeljali tik ob morju, spet drugje pa po gričkih ter med vinogradi in nasadi oljk.

Slikovita in divja Tolminska korita

Tolminska korita | Avtor: Tomaž Šavli Tomaž Šavli
Za izlet vam tokrat svetujemo slikovita Tolminska korita, ki so najnižja in najbolj južna vstopna točka v Triglavski narodni park. Pot je dolga štiri kilometre, vendar je ponekod strma in spolzka, zato ni primerna za majhne otroke in ljudi, ki jim je odsvetovan napor.

Med ogledom Tolminskih korit si boste ogledali Hudičev most in cesto do vasi Zadlaz–Čadrg, ki jo je leta 1907 zgradilo tolminsko županstvo. Sprva je bil most lesen, nato pa so ga v času italijanske oblasti zamenjali z železno konstrukcijo. Takrat je tudi dobil ime Hudičev most, kakor v Sloveniji pogosto imenujemo mostove, ki vodijo čez ozke in nevarne globeli. Pod mostom je tudi termalni izvir, kar je sicer v Julijskih Alpah redkost.

Sprehodili se boste še mimo sotočja Tolminke in Zadlaščice, ki je edino sotočje v koritih v Sloveniji, hkrati pa je to tudi najnižja točka Triglavskega narodnega parka, ter mimo naravnega mostu Medvedova glava – velike skale, ki se je zagozdila med stene kanjona Zadlaščice. Zanimiva pa je tudi Zadlaška jama, po kateri so se odtekale vode soškega ledenika.

Navdušite otroke za arheologijo

V soboto lahko svoje otroke odpeljete v Narodni muzej Slovenije, kjer bodo lahko v družbi slavne arheologinje Jane Žlička spoznali delo arheologov. Otroci se bodo lahko preizkusili v arheoloških izkopavanjih in s pomočjo predmetov, ki jih bodo odkrili, spoznali, kakšno pot arheološke najdbe prepotujejo od odkritja do muzejske vitrine.

Delavnica je primerna za otroke, ki so starejši od sedmih let, mlajši pa se je lahko udeležijo v družbi staršev.

Ste omenjene destinacije že obiskali ali pa vas niso prepričale?

Idej, kam pobegniti, je še veliko. Če vas nobeden od predlogov ni prepričal, si oglejte naše prejšnje predloge. Morda boste našli idealni izlet zase ali svojo družino. Predlagali smo vam že: Peco, Klodičevo kolesarsko pot, skrivnostno Divje jezero in Kočo pri čarovnicipohod Po poti pastirjev, kolesarjenje po Poti sivih čapelj, obisk Snežne jame in konec tedna na kmetijiČokoladnico Olimje ali Akvarij Piran, obisk gradu Grad in podzemne cerkve, vzpon na Okrešelj, kolesarjenje po Brežiški poti, potep po istrskem podeželju in taborjenje v živalskem vrtu ter vzpon na Golico, kopanje v Iškem vintgarju, veslanje po Kolpi in obisk muzeja na prostem Rogatec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.