Slovenija
20216 ogledov

Janez Janša: Kar pokličite me na povolilni ponedeljek!

Volitve 2018, volilno soočenje
1/8
Anže Petkovšek
Sočno soočenje predsednikov sedmih političnih strank.

"Če bodo vsi držali besedo, Janša ne bo sestavljal koalicije," je bil na sinočnjem soočenju večkrat slišan stavek Marjana Šarca (LMŠ), ki je prepričan, da bo prihodnjo vlado sestavljal prav on. Ankete dva tedna pred volitvami medtem kažejo, da se stranka SDS vse bolj oddaljuje od drugouvrščene LMŠ. "Počakajmo najprej na volitve," je zato z nasmehom odgovarjal Janez Janša (SDS). "Izključevanje prepuščam drugim, konkurenca je velika," je odvrnil na napovedi vseh večjih strank z izjemo NSi, ki edina dopušča koalicijo s SDS, vsi ostali predsedniki strank pa so kategorično napovedovali, da z Janšo koalicije ne bodo sklepali v nobenem primeru.  

V prvem velikem soočenju na komercialni televiziji so se pomerili predsedniki strank, ki jim ankete javnega menja dva tedna pred volitvami kažejo najbolje: Janez Janša SDS, Marjan Šarec LMŠ, Dejan Židan SD, Miro Cerar SMC, Luka Mesec Levica, Karl Erjavec DeSUS in Matej Tonin NSi. 

Pride pa povolilni ponedeljek ...

"Pride pa povolilni ponedeljek in mnogi, ki stojijo tukaj in pravijo, da ne bodo šli v koalicijo z nami, bodo prvi, ki bodo poklicali v ponedeljek, če ne že v nedeljo," je dejal prvak SDS in se tako odzval tudi na pred kratkim sklenjeno levosredinsko koalicijo v kateri pa sta Erjavec in Janković še vedno osamljena. "Sem prepričan, da se nam bo še kdo pridružil, kajti ne želimo po razvojni poti Madžarske, tam imajo upokojenci 200 evrov pokojnine in kjer je povprečna plača 500 evrov. Madžarske  ne vidimo kot razvojni model," je Karl Erjavec volilce spomnil na prijateljstvo Janez Janša-Viktor Orban. Madžarski premier je bil gost predvolilne konvencije SDS. 

... vi kar pokličite

Seveda Janša ni ostal dolžan Erjavcu in mu zabrusil, naj ga raje skrbijo slovenski upokojenci, ki jim je pred desetimi leti obljubljal tisoč evrov pokojnine. Erjavec pa užaljeno nazaj, da ni nič obljubljal, ampak govoril o tem, da bi "vsak upokojenec lahko imel tisoč evrov plače, če ne bi vsega pokradli" in "vse probleme skušate naprtiti DeSUSU". "Ne želim vsega naprtiti DeSUSU, zato v ponedeljek kar pokličite," je dialog smeje zaključil Janša. 

Karl Erjavec in Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

O migrantih tokrat niti besede

Dejan Židan, predsednik na anketah tretjeuvrščene SD, je SDS označil kot radikalno desnico, ki straši in zavaja, zato v vladi ne more sodelovati, podobno razmišlja Miro Cerar (SMC), ki pravi, da "ni dovolj pogledati samo programa, zmrazilo me je, ko sem na prejšnjem soočenju poslušal Branka Grimsa." Poslanec SDS Grims je na soočenju na javni televiziji prejšnji teden izstopal z izrazitim sovražnim govorom in zavajanjem, ko je, ne glede na vsebino vprašanja vedno znova prešel na migrante. Številni analitiki so se strinjali, da je s svojim sovražnim in skrajnim nastopom, stranki SDS naredil škodo. V sinočnjem soočenju predsednikov strank beseda migrant ni bila omenjena. 

Cerar snubi Šarca

To pa ni bilo edino presenečenje sinočnjega izjemno živahnega soočenja. Predsednik SMC Miro Cerar, ki se po odstopu dokaj uspešno drži na lestvicah priljubljenosti med volilci, je začel snubiti Šarca. "Veselim se novih obrazov, da bomo lahko sodelovali. Zelo pomembno je, da presežemo stare prakse," je dejal Cerar, ki je med soočenjem tudi tokrat večkrat omenil soliranje in nesodelovanje Erjavca in Židana v nedavno razpadli koaliciji. "O metanju polen pod noge bi lahko veliko dodal," se svojih zdaj že bivših partnerjev spominja Cerar.

Miro Cerar in Marjan Šarec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

NSi bi prevzela zdravstvo, ima že kandidata za ministra

Sinočnje soočenje je bilo tudi dokaz, da je volilna kampanja na vrhuncu. Prvaki strank so tako iz rokavov začeli vleči svoje adute, ki jih v predvolilnih programih in dosedanjih soočenjih še niso razkrili. "Pripravljeni smo prevzeti resor zdravstva," je tako napovedal predsednik krščanskih demokratov. NSi je pripravila načrt reševanja zdravstva, ki ga pohvalijo tudi dobri poznavalci zdravstvenega sistema. "Imamo kandidata za ministra, to je Matjaž Trontelj in ekipo 20 strokovnjakov," je napovedal Tonin. Matjaž Trontelj je eden od vodilnih v zavarovalnici Vzajemna ter predsednik Sveta NSi in član strokovnega odbora za zdravstvo.

SMC bo Milojko Kolar Celarc drago plačala

Pri zdravstveni politiki, ki so ji v sinočnjem soočenju namenili prvi vsebinski del, smo sicer poslušali že večkrat slišane očitke in razglabljanja o tem, zakaj se je skozi ves mandat, kljub slabemu delu obdržala ministrica Milojka Kolar Celarc. Židan in Erjavec sta tako znova razlagala, kako sta opozarjala, da ministrica izzivom ni kos, na interpelacijah pa jo vedno znova podprla za ceno stabilnosti vlade. Šarec je obljubil, da bo, če bodo nanj pritisnili lobiji, za spremembo od dosedanje prakse, njihova imena javno objavil.

Dejan Židan, Miro Cerar in Matej Tonin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Mesec: Kdo so lobiji v zdravstvu, že vemo

Neposreden je bil tudi Luka Mesec, koordinator Levice. "Kdo ti lobiji so, je že jasno. Doslej nisem slišal še nobene rešitve, mi rešitve imamo," je dejal Mesec. V Levici bi takoj ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in z njim zavarovalnice, ki, kot pravi Mesec, delujejo zgolj po svojih interesih in v želji, da si prilastijo 60 milijonov evrov denarja, ki bi se sicer moral vrniti v zdravstvo. Mesec bi prav tako striktno ločil javno in zasebno zdravstvo, zdravnike postavil pred dejstvo, naj se odločijo, znotraj katerega sistema bi delovali, s čimer bi onemogočili profitabilno popoldansko dejavnost ter ustanovil javno centralno agencijo, ki bi skrbela za skupna javna naročila. 

Židan bi v vlado rad zvabil Marušiča

Svoj zdravstveni adut je iz rokava potegnil tudi Dejan Židan, predsednik SD, ki sicer poudarja, da zdravstvo s tako malo finančnimi sredstvi, kot se mu namenja sedaj, ne more delovati in da je nujno zagotoviti več sredstev: "Velike besede uporabljamo, a vsak pregled ima svojo ceno." Židan kot enega od možnih kandidatov ponuja Dorijana Marušica, sicer velikega strokovnjaka za zdravstvene sisteme in ministra v vladah Boruta Pahorja in Janeza Janše, znanega po tem, da je se je najbolj približal ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar so v koalicijsko pogodbo zapisale tudi stranke minule vlade, vendar tega niso uresničile. V nedavnem pogovoru nam je Marušič sicer dejal, da ga po negativnih izkušnjah s koalicijskimi partnerji, vrnitev v politiko ne mika. 

Janša skesano o kreditu

Če je bil Janša v večjem delu sinočnjega soočenja suveren in nasmejan, pa tak ni mogel biti, ko je razprava nanesla na pranje denarja in nelegalne kredite. Kot je znano, je SDS, po tem, ko je bil v javnosti razkrit njen kredit v vrednosti 450 tisoč evrov, ki ga je najela pri bosanski državljanki Dijani Đuđić, denar vrnil. "Če bi še enkrat film vrteli nazaj, tega ne bi naredili," se je pokesal Janša.

Cerar in Mesec izmenično na Janšo

"Povozili ste vse zakone v politični kampanji. Ste edina stranka, ki dobiva denar iz Madžarske, da vodi kampanjo v Sloveniji," je bil oster Luka Mesec. Janša se je svoji stari maniri, ko je videl, da nima vsebinskega odgovora, zatekel k osebnemu obračunavanju, češ, da o zadevi z nekom, "ki meni, da je izvoz ahilova peta Slovenije" o teh rečeh ne bo razpravljal. Prvaku Levice je tokrat na pomoč priskočil Cerar, ki v sinočnjem soočenju sploh ni bil zadržan in mencav, kot smo ga vajeni, pač pa je streljal zelo neposredno: "Ne želim živeti v državi v kateri predsednik stranke vzame nezakonit kredit za 450 tisoč evrov, se nato opraviči na TV in misli, da je vse v redu. Ni prav, da se kar navadimo, da ena stranka to lahko počne." 

Janša: Nimam replike ...

Oglasi, na katere je moral v tistem trenutku preiti PopTV, so bili tisti, zaradi katerih Janša ni dobil takojšnje možnosti za repliko, v nekajminutnem premoru pa očitno razmislil, da v svojo jamo nima smisla kopati naprej, zato je razpravo taktično zelo dobro zaključil: "Nimam replik, ne bi se preveč ukvarjal s preteklostjo." 

Erjavec se ni hotel rokovati s Toninom

Kljub ostrim tonom, ki napovedujejo še bolj vročo tekmo, se je sinočnje soočenje končalo s stiski rok vseh predsednikov političnih strank z izjemo Karla Erjavca, ki se, kot kaže posnetek, ni hotel rokovati z Matejem Toninom. Tonin Erjavca obtožujejo, da je v arbitražnem procesu deloval proti Sloveniji in da je odgovoren, da so Hrvati v prisluhe ujeli slovensko dogovarjanje med vodjo projekte skupine Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sokolcem. To naj bi dokazovali dokumenti Sove, razkriti v državnem zboru. Erjavec je napovedal, da bo proti Toninu, če ta ne bo nehal klevetati, vložil ovadbo. 

 

 

Komentarjev 73
  • wolf.ata 18:26 25.maj 2018.

    zarečenega kruha se največ poje,pravijo,drugače pa g.Primca(desna sredina) so že odstranili(leva opcija ??),da ne bi slučajno pomagal g.J.Janši na oblast in jim pobral privilegije......,drugače pa je treba nove obraze-neobremenjene,ki niso bili do sedaj v politiki itd.,moje mnenje...

  • steiermark 23:20 23.maj 2018.

    Res žalostna "podoba" politike in politikov v Sloveniji - nasilni in agresivni levaki itak ne vedo kaj klobasajo, gre se jim pa samo za "zmago", na kakršnikoli način, pri njih je opravičljivo vsako sredstvo, ki "posveča" zmago - dovoljene laži, ...prikaži več podtikanja. Bojim se, da bodo tik pred volitvami, ko bodo skapirali, da jim njihovi komunistični prevarantski lažnivi programi nič ne pomagajo, začeli, takoj po "diskreditaciji" z "eliminacijo", kot jih uči njihov vodja iz ozadja........

  • Žurnalček 09:33 23.maj 2018.

    Vlada se ocenjuje samo po rasti BDP oz. rasti delovnih mest in s tem proizvodnje . Kaj klepci a vam ni zadosti 4.7 % rast BDP in napoved o 5% rasti BDP v tem letu !! Zgleda da ne , ...prikaži več ker bi eni rajši CRKOTINE po SLO odkopaval in netili sovraštvo še naprej!