Slovenija
24 ogledov

Janković Bratuškovi: Ne izražate državotvornosti

Slovenija 25.04.2012 Zoran Jankovic, Alenka Bratusek, novinarska konferenca Pozi Saša Despot
Predsednik PS Zoran Janković po napovedi Alenke Bratušek, da bo v ponedeljek tudi uradno odstopila z mesta predsednice vlade, pravi, da se njegovo stališče ni spremenilo. Če so vsi za volitve, naj bodo že junija,pravi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je za STA dejal, da na današnji sestanek koalicije ni bil povabljen, zato je že pred njim Alenki Bratušek poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal, da želje po predčasnih volitvah v stranki nimajo. Če bo odločitev ostalih koalicijskih strank, da se gre na predčasne volitve, pa podpira idejo o izvedbi le-teh pred parlamentarnimi počitnicami, je dejal.

Bratuškova je danes po sestanku s SD, DL in DeSUS med drugim dejala, da bi bile predčasne volitve še pred poletjem najboljše "ne za Alenko Bratušek in ne za katerokoli stranko, tudi nove ali pa tisto, ki jo vodi pravnomočno obtožen predsednik," ampak za državo. Janković se sicer očitkov o tem, da nad njim visi obtožnica zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005, ne boji, je zatrdil za STA in napoveduje, da bo na sodišču dokazal svojo nedolžnosti. Na volitvah pa je odločitev v rokah državljanov, opozarja.

Meni, da je pokazal skrb za državljane

Ob tem dodaja, da morebitne predčasne volitve junija ne bodo vplivale na njegovo odločitev o tem, ali bo kandidiral za župana Ljubljane ali ne. Kot je že večkrat napovedal, bo svojo odločitev glede tega javno oznanil na praznik Ljubljane, 9. maja. Je pa v izjavi za STA dejal, da zasleduje ideale o boljšem življenju za vse državljane, kar da se je že dokazalo skozi njegovo delo v Mercatorju in na Mestni občni Ljubljana.

Janković sicer poudarja, da je njegova ponovna izvolitev za predsednika PS izraz svobodne in demokratične volje članov PS na kongresu. Je pa Bratuškovi v današnjem pismu očital, da njen izstop iz Pozitivne Slovenije lahko pomeni le dvoje: ali ne sprejema več programa Pozitivne Slovenije, za katerega je lani dala svoj glas in ga celo pomagala pisati, ali pa ne more sprejeti osnovnih oblik demokracije z izraženo voljo članic in članov stranke na kongresu. "Menim, da na ta način ne Ti, ne koalicijski partnerji ne izražate državotvornosti, o kateri veliko govorite," je zapisal v pismu Janković.

Seznanitev DZ v ponedeljek

Premierka Alenka Bratušek je po današnjem sestanku s predsedniki treh koalicijskih strank napovedala, da bo v ponedeljek predsednika republike in predsednika DZ obvestila o odstopu s funkcije predsednice vlade. Kot je dejala, so skupaj ugotovili, da bi bilo za Slovenijo najbolje, da bi bile predčasne volitve čim prej, torej še pred poletjem.

Komentarjev 32
  • astibo8020 06:41 07.maj 2014.

    Se strinjam, vendar bi dodal, da tudi vojno dobičkarstvo ni državotvorno.

  • Ferluci 09:29 04.maj 2014.

    Ne Brutalka, Ne Župankovič nista državotvorna. Nikoli nista bila. Še manj pa volivci, ki so ju podpirali!

  • ac-dc 22:18 03.maj 2014.

    Tudi njegov zaigrano-grotesken nasmeh ga je zadnje čase malo zapustil.