Slovenija
4903 ogledov

Janković draži bivanje v prestolnici: Plačevali boste več!

Zoran Janković Saša Despot

Ljubljanski svetniki so na zadnji seji pred poletnimi počitnicami včeraj popoldan z 22 glasovi za in 14 proti podprli predlog občine o 14-odstotnem zvišanju cen vrtcev. Do predloga občine so bili kritični v več opozicijskih svetniških klubih, kjer so med drugim predlagali postopno zvišanje.

Euro Višje cene Slovenija Primite se za denarnice, vse to bo po novem dražje!

Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je ob predstavitvi predloga občine pojasnila, da cen vrtcev v Ljubljani niso zvišali že od leta 2008. Občina je leta 2012 izvedla le manjšo uskladitev za materialne stroške v višini 11 evrov, a je šlo to povečanje pretežno v breme Mestne občine Ljubljana, je dejala.

"Čakali smo do zadnjega"

Tudi župan Zoran Janković je izpostavil, da je občina z dvigom cen čakala do zadnjega, da je imela pripravljene vse izračune, medtem ko so ostale občine cene dvigovale sproti. Mojca Škrinjar iz svetniškega kluba SDS je ocenila, da bi bilo sprotno zviševanje cen tudi v Ljubljani bolj smiselno.

Vrtec | Avtor: Profimedia Profimedia

"Mislim da tistim, ki ste prepričani, da je to prava poteza, ta ne bo prinesla tistega, kar si želite - sprejemanja v družbi," je dejala Škrinjarjeva in izpostavila, da je enkratno povišanje izjemen udarec za žepe staršev. Predlagala je povišanje v vsaj dveh, treh delih. "Niso se vse plače povečale, povečale so se samo javnim uslužbencem, nekateri pa delajo tudi v gospodarstvu, tam sistemskega zvišanje ni bilo," je opozorila.

Z njo se je strinjal tudi strankarski kolega Anže Logar. "Vsak, ki vidi odstotek podražitve, je šokiran," je ocenil. Kot je izpostavil, v Sloveniji govorimo o majhni rodnosti, nimamo pa vizije, kako bi pospešili naravni prirastek. Eno od perečih področij je stanovanjska problematika, druga pa tudi odnos do otrok. "Kaj država in občine nudijo družinam, da se odločajo za otroka," je vprašal.

Mojca Sojar (NSi) je v razpravi pozvala k pazljivosti pri dodelitvah različnih olajšav za starše. Kot je opozorila, nekateri poznajo različne obvode, med drugim prikazovanje samohranilstva, življenje na ločenih naslovih in podobno.

Namesto 146 po novem 166 evrov mesečno

Tudi svetnica Levice Urška Honzak je izpostavila visoko podražitev. Podražitev je ponazorila na tričlanski družini z dveletnim otrokom, v kateri starša zaslužita med 1300 in 1660 evrov mesečno. Ta starša za vrtec trenutno plačujeta 146 evrov mesečno, po podražitvi pa bosta skoraj 166,32 evra, je dejala. Kot je izpostavila, je to 250 evrov letno več, kar ni majhen znesek ob upoštevanju, da je življenje v Ljubljani že tako drago.

vrtec Slovenija Zasebni vrtci samo za elito? To so številke.

Vrtec | Avtor: Profimedia Profimedia

Podražitvi medtem ni nasprotovala svetnica SAB Maša Kociper. Kot je izpostavila, je vsaka podražitev, še posebej takšna, ki zadeva otroke, občutljiva, "najlažje pa je ob tem tuliti v opozicijski rog". "Tudi jaz sem opozicija, pa se ne bom pritoževala. V tej družbi se bomo morali odločiti, kaj si želimo," je dejala.

Po besedah Kociprove te dni v DZ teče žolčna razprava o tem, ali smo za kakovostno javno šolstvo, ali za več zasebnega. Sama se je zavzela za kakovostno javno šolstvo in kakovostno javno predšolsko vzgojo, če pa to želimo, je treba za to nekaj plačati, sicer bomo po njenih besedah bitko proti zasebnim šolam izgubili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
 • Avatar Mirko
  Mirko 10:58 10.julij 2019.

  14 svetnikov je bilo ZA a so sami Jankoviči ali imajo svoja imena in priimke.

 • Avatar Mirko
  Mirko 10:55 10.julij 2019.

  Res ste sami junaki v pisanju komentarjev a druge občine pa lahko dvigujejo cene tako vrtcev tako KOP, a Ljubljana jih ne bi smela.

 • Avatar Žare Dolenc
  zare 00:43 10.julij 2019.

  No, v marsikateri socialno ogroženi družini oba starša kadita, kofetkata in spijeta kakšno pijačo dnevno. Torej, zavojček cigaret cca. 120€, kofetka cca. 60€, pijača cca. 120€. Suma sumarum 300€ mesečno. Vrtec za dva otroka je cenejši. Za cigarete, kavo in ...prikaži več pijačo sem navedel minimalne zneske. En zavojček cigaret, dve kavi, dve pijači dnevno za oba starša.