Slovenija
34 ogledov

"Jankovič je za nas kot Berlusconi za Italijane"

Zoran Janković Anže Petkovšek
Zorana Jankovića so volili številni mladi oziroma skupina, ki navadno ne hodi množično na volitve. "V veliki meri gre za ljudi, ki jih fascinirata Jankovićev osebni uspeh in bogastvo," pravi analitik Matej Makarovič.

Skoraj 34 odstotkov ljudi, ki so volili Zorana Jankovića, je starih med 26 in 29 let; enak delež je tudi, če gledamo z vidika izobrazbe – 33,7 odstotka vseh volivcev je namreč študentov. Poglejmo nekatere zanimive podatke glede izkazane podpore: v Ljubljani Moste - Polje II je Melita Župevc (Pozitivna Slovenija – PS) prejela 57 odstotkov glasov, v Moste - Polje III Roman Jakič (PS) 51 odstotkov, bivša smučarka Špela Pretnar (PS) v Radovljici I 27 odstotkov, Alenka Bikar (PS) na Vrhniki slabih 37 odstotkov. Janez Janša je recimo v Grosupljem prejel 45 odstotkov glasov. Najbolj so bili Jankovićevi stranki naklonjeni na območju Ljubljane.

Janković kot Berlusconi

Več kot polovica Jankovićevih podpornikov je žensk. Slabih 40 odstotkov vseh ima srednjo izobrazbo, so mladi in večinoma študenti, so pokazali podatki Mediane. Za mnenje glede Jankovićeve kampanje in tarčne skupine smo povprašali političnega analitika Mateja Makaroviča, ki nam je dejal: "Ti podatki so za temeljito analizo tistega dela volilnega telesa, ki je Jankoviću omogočilo zmago, še nekoliko premalo. Sam bi ocenil, da je Janković uspel poleg najzvestejših volivcev tako imenovane levice, ki sledijo napotkom Kučana in Stanovnika, na svojo stran pridobiti tudi relativno nepolitične ljudi, ki na volitve navadno niti ne hodijo ali so vsaj do zadnjega trenutka neodločeni, zato tudi ankete težko zaznajo njihove preference. V veliki meri gre za ljudi, ki jih fascinirata Jankovićev osebni uspeh in bogastvo, manj bistveni pa se jim pri doseganju tega uspeha zdijo etični okvirji. V Jankoviću vidijo nekaj, kar bi si želeli biti sami. Podobno so na primer številni Italijani vrsto let videli Berlusconija. Ravno med mladimi je tak profil pri nas pogostejši, zato ne preseneča višja stopnja podpore med njimi."

Komentarjev 17
  • Žurnalček 19:05 03.maj 2014.

    Če bi bil ti pošten človek in pošten Slovenec si ne bi dal Nica Veteran. Se razumeva ?

  • Žurnalček 02:41 07.december 2011.

    No tole pa več nima smisla. Obrisali so del naslova v članku , kjer je Makarović govoril , da so Jankovičevi volilci brez etike. Pa kaj se gremo otroške vrtce al kaj.

  • Žurnalček 13:38 06.december 2011.

    To so 4 glasovi . Pričakujemo da boš naštel vse, samo pazi da ne govoriš tisto, kar ne smeš, da ne boš letel iz službe.