Slovenija
6452 ogledov

Janša o sproščanju ukrepov zaradi cepljenja

Janez Janša JJ
Premier je opozoril tudi na slabo stanje v domovih za starejše.

"Če bodo napovedi glede dobave obstoječih cepiv in odobritve novih vsaj približno realne, računamo, da bo samo zaradi cepljenja proti koncu februarja možno sproščati številne ukrepe, na primer promet čez meje v EU," je v izjavi ob obisku največjega doma za oskrbo starejših v državi, Doma Danice Vogrinec v Mariboru, povedal premier Janez Janša.

Janez Janša Slovenija Janša: "Ni še vse končano ..."

Bo pa treba ohraniti na zunanjih mejah omejitve, je pojasnil. Hkrati je poudaril, da je "naša dolžnost, da del količin cepiva, ki smo ga rezervirali v EU, potem, ko bomo iz najhujšega, namenimo za druge", predvsem za soseščino, ker je to ne le vprašanje solidarnosti, ampak tudi našega interesa.

"Ker 15 let nismo vlagali v oskrbo starejših"

Ob današnjem začetku cepljenja najbolj ranljivih v domovih za starejše je predsednik vlade ocenil, da je bil spopad z epidemijo pri nas dodatno otežen, ker v oskrbo starejših v zadnjih 15 letih prav veliko nismo vlagali. Po njegovih besedah je zato nauk za prihodnje, da je treba javna sredstva usmerjati tja, kjer so najbolj potrebna.

Če bi bile kapacitete večje, standard višji, bi bile žrtve epidemije v tem sektorju bistveno manjše, je ocenil in napovedal, da bo vlada naredila vse, da bodo prihodnja vlaganja v oskrbo starejših bistveno večja. Zato so zagotovili tudi velik del sredstev iz evropskih skladov za naslednja leta, računajo pa tudi na velik posluh lokalnih skupnosti.

Zahvalil se je vsem, ki so v zadnjih dneh in tednih delali na tem, da je danes povsod po Sloveniji mogoče cepiti najbolj ogroženo skupino ljudi. Izrazil je prepričanje, da bodo danes, deloma mogoče še v ponedeljek in torek, cepljeni vsi, ki v domovih za starejše in podobnih institucijah, kjer je grožnja novega koronavirusa največja, doslej covida-19 še niso preboleli. Danes pa se začenja tudi delno cepljenje v zdravstvenih ustanovah.

Učilnica Slovenija Ni še gotovo, ali bodo šli otroci 4. v šolo, Janša povedal, kdaj bo padla odločitev

"Teh kapacitet enostavno ni"

Glede podpore države slovenskim domovom za starejše pri soočanju z epidemijo je Janša pojasnil, da je bila v prvem, spomladanskem valu še možna pomoč, v jesenskem pa ne več. "Spomladi je bilo okužb v nekaterih domovih res veliko, a je bilo teh domov malo. Zato je bilo možno z državne strani z intervencijami tem domovom pomagati. V tem drugem valu pa je bila praktično istočasno napadena večina domov in ta intervencija enostavno ni bila mogoča. Teh kapacitet enostavno ni," je povedal.

"Tu se vidi tisti manko, ki ga nismo pridelali v nekaj mesecih, ampak v zadnjih 15 letih," je dejal in spomnil, da je trenutno le še en dom za starejše v Sloveniji, ki doslej še ni zabeležil okužbe z novim koronavirusom. "Vsi ostali so se s to epidemijo spopadli, predvsem v drugem valu, in tu enostavno ni bilo rezerv, s katerimi bi lahko vsem istočasno pomagali," je dejal.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 12:29 28.december 2020.

    Vse ki bomo preživeli Covid čaka obdobje recesije naslednjih 30let ....

  • groffriedrich 20:36 27.december 2020.

    Po cepivu nas čaka recesija,to za nas bo filharmonija,davki bodo šli v nebo,vsak delavc pa na kolo.To bo nam zagona dalo,da se nam bo še smejalo,konec zgodbe pa bo tak,da bomo okrog hodil še nag.Pa se bo hvalila vlada,da država ...prikaži več je ponosna,na slovence kremenite,ki igrajo na kredite.Davki bodo popularni,mi slovenci radodarni,bitko pa dobil bo vrag,ki okrog koraka nag.Pa za konec še o sreči,ki prinašajo jo rdeči,nič več dela nič skrbi,saj denarja sploh več ni.

  • 9500a530bb08b62e5ae0e5bc0ef3cb40cee3f21d 18:59 27.december 2020.

    A mi lahko zaupa zmagovalno kombinacijo za Loto