Slovenija
5883 ogledov

Janša: "To je po mojem tudi osnovni cilj Kremlja"

Janez Janša Ukom
"V ozadju vsega tega, kar se dogaja s pritiski iz strani Kremlja, je oslabitev Ukrajine in na koncu tudi njen izbris kot suverene, samostojne države," meni Janša.

Tako ne bo zmagovalcev, bodo le poraženci

Premier Janez Janša se je danes v Bruslju udeležil neformalnega zasedanja voditeljev članic EU o ukrajinski krizi. Po zasedanju je medijem povedal, da Slovenija v celoti podpira napore EU za zmanjševanje napetosti, in ocenil, da "nadaljnje stopnjevanje konfliktov in napetosti ne prinaša zmagovalcev, temveč zgolj poražence".

Po srečanju je v izjavi za medije dejal, da je na zasedanju, na katerem so razpravljal o trenutnem stanju v Ukrajini in odnosih z Rusijo ter o zaostrenih varnostnih razmerah zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini, šlo predvsem za izmenjavo informacij s strani tistih, ki so bili v zadnjih tednih bolj dejavni v diplomaciji pomiritve. Dodal je, da si sicer informacije izmenjajo sproti, tako da za nekatere ni bilo veliko novega.

"Splošno mnenje pa je, da se spremlja situacija in reagira na osnovi principov, na podlagi katerih delujemo v EU in na podlagi vseh zavez, ki so jih posamične strani sprejele doslej," je povedal, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Vse je odvisno od razvoja dogodkov

Glede morebitnih sankcij EU proti Rusiji je povedal, da je Evropska komisija voditelje obvestila, da priprave na njihovo uvedbo potekajo in da gre tudi za širše posvete z drugimi dejavniki izven unije, ne samo ZDA. Vse pa je odvisno od razvoja dogodkov.

"Slovenija v celoti podpira napore EU za deeskalacijo," je poudaril Janša in ocenil, da zaostrovanje na koncu ne bo prineslo zmagovalca in da smo lahko zgolj vsi poraženci.

Izrazil je obžalovanje, ker je ruski predsednik Vladimir Putin "velikokrat korak naprej v teh preigravanjih in da je mogoče šele v zadnjih tednih prišlo do velike enotnosti Zahoda, tako da bo to v prihodnje bistveno težje". Premier Janša je še menil, da tudi Putinu vsako zaostrovanje ne koristi.

V zadnjem času se ni zgodilo nič dramatičnega

Razmere so sicer vsak dan drugačne, "hkrati pa so že nekaj let, paradoksno, povsem iste," je dejal. Kot je pojasnil, so mu predstavniki ukrajinskih oblasti v pogovorih povedali, "da se v zadnjem času ni zgodilo nič dramatičnega in da se s tem, kar se sedaj dogaja in je pod žarometi svetovne javnosti, oni srečujejo vse od zasedbe Krima naprej ter da to, da Rusija umakne svoje sile nekaj kilometrov levo ali desno, ne pomeni nič, ker se lahko to čez noč spremeni".

Predsednik vlade meni, da je osnovni cilj Kremlja dolgoročno izčrpavanje Ukrajine. Napetosti so v zadnjih tednih privedle do velikega bega kapitala iz Ukrajine, je izpostavil. "V ozadju vsega tega, kar se dogaja s pritiski iz strani Kremlja, je oslabitev Ukrajine in na koncu tudi njen izbris kot suverene, samostojne države," meni. V strateškem interesu EU pa je, da Ukrajina ostane suverena in samostojna država. "Na usodi Ukrajine se bije bitka za Evropo," je poudaril.

V povezavi s sankcijami je premier še dejal, da se zaenkrat omenjajo sankcije na področju tehnologije, na področjih, ki so na nek način strateškega pomena, ko gre za dvojno rabo, torej za vojaško uporabo določene tehnologije.

Slovenija si prizadeva, da se napetosti zmanjša

"Velika večina slovenske trgovinske menjave z Rusko federacijo ni s tega polja. Če pa bo prišlo do nadaljnjega zaostrovanja, bomo vsi utrpeli izgubo in bomo vsi poraženci," je dejal premier in dodal, da je prav zato Slovenija "močno na strani tistih, ki si prizadevamo za to, da se napetosti zmanjša in da se išče mirne rešitve za odprta vprašanja".

"Varnost je pomembna tema in o varnosti govorimo ves čas, kar res potrebujemo, pa je več dejanj. V preteklih tednih smo videli veliko dejanj in naporov in zdi se mi, da tokrat prvič prihaja na površje prava moč Evropske unije. Vseh 27 držav članic okoli reševanja tega vprašanja ni povsem enotnih, vendar pa smo enotni bolj kot kdaj koli prej v nedavni zgodovini," je še povedal predsednik vlade.

Na vprašanje, ali bi ruskemu predsedniku Putinu dejal, naj se ne sooča z Evropsko unijo, ker ga bo to precej stalo, pa je dejal, da sam ne bi izbral tako grobih besed, bi pa izpostavil, da "nadaljnje stopnjevanje konfliktov in napetosti ne prinaša zmagovalcev, temveč zgolj poražence", so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Komentarjev 19
  • Avatar ZaupamSamoSebi
    ZaupamSamoSebi 13:50 19.februar 2022.

    E Janezek tvoj boter Orban podpra Rusijo. Zgleduj se malo po njemu in prenehaj se pojavljati pred sedmo silo, ker ne smešiš samo sebe ampak celotno Slovenijo.

  • Avatar pantani
    pantani 12:46 18.februar 2022.

    A njega kdo sploh jemlje resno?!!!

  • a9e68efe34e5be05967171b921c868fb1defe8c4 19:39 17.februar 2022.

    Sin škiljavog Aleša Zalarja in Mojce Kocijančič v rokah arc.razsodnika....,YOUTUBE : "Pufferfish eating a carrot".Od masleše svetnik tud.