Slovenija
27230 ogledov

Janša v ozadju sestavlja novo vlado

Janez Janša in Marjan Šarec Saša Despot / Mediaspeed
Počivalšek je potrdil, da se je sestal s prvakom SDS Janezom Janšo.

Poslanec DeSUS Robert Polnar je ob vztrajanju pri višjih povprečninah danes dejal, da vlado podpira, a da je trenutno podpornik politike, ki ni sposobna alternativ. Če bi bila v tem mandatu DZ kakršna koli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi sodeloval, je povedal in dodal, da tudi s SDS Janeza Janše.

Polnar je v izjavi ob robu proračunske seje DZ zatrdil, da ostaja podpornik vlade Marjana Šarca, v kateri sodeluje, a je poudaril: "Sem trenutno podpornik politike, ki ni sposobna oblikovati alternativ in to je zame velik problem. Politika na nacionalni ravni namreč mora biti vedno pripravljena izoblikovati alternative, zlasti, če nima posebne večine v DZ."

Ostro o ultimatu finančnega ministra

Kot je pojasnil, zanj ni alternativa, da minister za finance pride v DZ in reče, da je to, kar je predlagal, pač tako, sicer bo odstopil. "To ni način vodenja politike. Minister za finance mora biti v takšnih okoliščinah, kot so trenutno, pripravljen, da bo v DZ soočen tudi z nasprotovanji glede njegovih predlogov proračunov in da se bo temu ustrezno tudi prilagodil," je bil oster Polnar.

Marjan Šarec Slovenija Danes glasovanje o proračunu, Šarec verjame, da bo šlo

Jasen je bil tudi ob vprašanju, ali bi bil pripravljen sodelovati v kakšni novi vladi. "To je za zdaj še predaleč, vsekakor pa nisem prepričan, da bi takšna vlada, kot je zdaj, s tako šibko podporo v DZ, lahko obstala. Če bi bila kakršna koli možnost za sodelovanje v kakšni drugi vladi v tem mandatu, ki bi zmogla zagotoviti več poslanskih mandatov, bi bil pripravljen sodelovati," je povedal.

"Glasoval bom po svoji vesti"

Zatrdil je, da deluje po načinu, zaradi katerega je prišel v DZ. "Sem predstavnik vsega ljudstva, delujem po svoji vesti in po svojem prepričanju," je pojasnil. Tako je na odboru DZ za finance, ki mu tudi predseduje, minuli petek podprl občutno zvišanje povprečnin za občine in pri tem tudi vztraja. Glasoval bo proti dopolnilu koalicije, s katerim povprečnino vračajo na vladni predlog. Če bo slednje sprejeto, pa bo nasprotoval zakonu o izvrševanju proračuna. Podporo mu bo odrekel tudi v primeru ponovnega glasovanja o zakonu.

denar, euro, bankovci Slovenija Iz proračuna izginilo 114 milijonov evrov, ampak ni panike

Andrej Bertoncelj | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za finance Andreja Bertonclja pred odborom DZ za finance Saša Despot

Po njegovih navedbah bo DS zanesljivo izglasoval veto na zakon o izvrševanju proračuna in kolikor ve, bo seja 28. novembra. Ob tem je spomnil, da je tudi pri sprejemanju sprememb zakona o dohodnini glasoval proti prav z namenom, da se dodatno ne jemlje sredstev za temeljni finančni vir financiranja občin. Tako je presenečen nad tem, da je bil kdor koli presenečen nad njegovo odločitvijo na odboru za finance.

Glede povprečnin za občine pa je pojasnil, da ima pred drugimi poslanci prednost v tem, da zadevo pozna od znotraj, saj se je ukvarjal z občinskimi proračuni. "Zato v resnici vem, kaj počnem," je zatrdil Polnar, ki pa bo sicer v DZ podprl proračun.

Zdravko Počivalšek Slovenija Šarec povabil koalicijske partnerje na kosilo

Na vprašanje, ali pričakuje težave zaradi svojega glasovanja, je odgovoril: "Kar zadeva koalicije, ne vem. Slišim, da so določeni ljudje malo jezni name. S tem se pretirano ne ubadam." V poslanski skupini imajo različna stališča, a za zdaj po njegovih navedbah vse skupaj poteka v demokratični razpravi.

Ugibanja o pogovorih za oblikovanje nove vlade

Ob težavah aktualne koalicije so se sicer v zadnjih tednih okrepila ugibanja o pogovorih za morebitno oblikovanje druge vlade, v kateri naj bi sodelovale SDS, NSi, SMC in SNS. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je potrdil, da se je na to temo sestal s prvakom SDS Janezom Janšo, navaja Radio Ognjišče.

Janez Janša, Milan Zver, kongres EPP Zagreb Zagreb Svet Janša v Zagrebu pozval k čimprejšnjemu sprejemu Hrvaške v schengen

Janša je ob robu kongresa Evropske ljudske stranke v Zagrebu za Radio Ognjišče danes za smešno označil sredino izjavo Šarca, da so se koalicijski partnerji na srečanju dogovorili, da padec vlade nikomur ni v interesu. Janša je tudi ugotavljal, da imamo sedaj, po odhodu Levice v opozicijo, res prvič v zgodovini samostojne Slovenije manjšinsko vlado. To po njegovem mnenju pomeni, da ta vlada danes je, jutri pa je ni več.

Marjan Šarec Slovenija To Marjan Šarec sporoča Luki Mescu in Levici

"Se pravi, ne vemo, ali se bo to zgodilo jutri ali čez eno leto ali leto in pol. Ampak zgodilo se bo. Ta koalicija ne bo zdržala do konca. Ali bo prej prišlo do rekonstrukcije vladne koalicije ali drugačne prerazporeditve sil v parlamentu ali pa do predčasnih volitev. Po mojem mnenju pa bo verjetno prišlo do obojega po tem istem vrstnem redu," je dejal.

Tonin: V politiki je vse mogoče

Predsednik NSi Matej Tonin pa je v izjavi za Radio Ognjišče dejal, da je v politiki vse mogoče: "Pogovori ves čas tečejo. NSi je takšen tip stranke, da pušča odprto komunikacijo z vsemi strankami."

Koalicija | Avtor: Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Saša Despot

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je danes zatrdil, da o pogovorih za morebitno novo vlado ne ve nič. A je po njegovih besedah vedno v politiki tako, da se takrat, ko opozicija opazi napetosti v koaliciji - in v tem primeru so - takšni scenariji verjetno lahko tudi delajo. A ocenjuje, da ti scenariji niso realni, saj da je v sredo "discipliniranje" koalicije očitno uspelo.

Janez Janša Slovenija Janša na Facebooku v svojem slogu nad vlado in premierja Šarca

Vodja poslanske skupine Igor Zorčič pa je na vprašanje, ali potekajo ti pogovori, danes v izjavi v DZ odgovoril, da ne vedo za kakršno koli drugo koalicijo. Na vprašanje, ali bi osebno šel v takšno potencialno koalicijo, torej s SDS, NSi in SNS, je odvrnil: "Potencialna je lahko kakršna koli koalicija, tako da ne morem o tem nič reči."

Jelinčič: Janša je imel priložnost

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je zatrdil, da pri morebitnih takšnih pogovorih ni sodeloval, sedanja vladna ekipa pa da bo zdržala do konca. Po njegovih navedbah je imel Janša priložnost, a ni prevzel mandatarstva, pri čemer je po Jelinčičevih ocenah naredil napako, saj da bi tudi oblikoval vlado. "Tisti, ki danes letajo okoli njega, bi že takrat," je prepričan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 56
  • Avatar MS
    MS 13:46 22.november 2019.

    Janša je v Zagrebu pozval k takojšnjem sprejemu Hrvaške v schengen! OK! Sprejetje Hrvaške v schengen je nujnost, a šele po uveljavitvi arbitražne sodbe! Težnja po takojšnjem brezpogojnem sprejemu pa pomeni izgubo dela piranskega zaliva in koridorja do odprtega morja! ...prikaži več! Skratka to pomeni izdajo lastne domovine v korist druge države! In tak politik bi rad sestavil vlado! Ne zaveda se da je s to potezo zabil še zadnji žebelj v svojo politično krsto!

  • tralala 12:21 22.november 2019.

    Predlagam, da ob volilnih lističih talajo tudi SUDOKU za uspešno oddajo listkov. 90% volilcev SDS ne bi rešilo, že tukaj bi bil kriterij, da inteligenčno podhranjeni ne smejo voliti. :)

  • tralala 10:07 22.november 2019.

    SDS ni stranka, je diagnoza.