Slovenija
27575 ogledov

Janševi koaliciji se lahko smeji, vse to jim je uspelo včeraj

Janez Janša Vlada RS
Janševa koalicija nabrala 45 glasov, sklepčnost pa jim je omogočil Zorčič. Opozicija z obstrukcijo izvedla harakiri.

Manever opozicije, ko so želeli z obstrukcijo glasovanja zagotoviti nesklepčnost, ni uspel. Trije zakoni gredo v nadaljnjo obravnavo, odločanje o kandidatu za ustavnega sodnika pa je prestavljeno. 

Igor Zorčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
To je koaliciji omogočil predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, ki je del skupine nepovezanih poslancev in naj bi sodeloval z opozicijo KUL. Čeprav je trikrat glasoval proti in se enkrat vzdržal glasovanja, je koaliciji zagotovil 46. glas in s tem sklepčnost. Koalicija je tako včeraj doživela veliko zmago.

Kot je pozno zvečer povedal za TV Slovenija, je v skladu s poslovnikom dolžan sklicevati in voditi seje. "To je tako, kot bi kapitan sredi plovbe skočil z ladje," je pojasnil svoje razloge, zakaj je kot predsednik institucije ostal na seji. Lahko bi ga sicer nadomestil kateri od podpredsednikov Državnega zbora, a po mnenju Zorčiča to ne bi povzročilo kakšne spremembe v izidu. 

Poudaril je, da je razočaran nad očitki opozicije, a "če se bodo nadaljevale te prakse, potem ta opozicija in vsi skupaj ne bomo uspešni pri menjavi vlade"

Zakon o dolgotrajni oskrbi gre v nadaljnjo obravnavo

Tako so poslanci s 45 glasovi za in nobenim proti ocenili, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi primeren za nadaljnjo obravnavo. V več poslanskih skupinah so ob prvem branju že napovedali, da bodo zakonodajni predlog skušali dopolniti oz. spremeniti z dopolnili. Največ kritik je sicer letelo na pomanjkanje vira financiranja. 

Glas podpore so zakonodajnemu predlogu namenili v poslanskih skupinah koalicijskih SDS, NSi in SMC. Za sta glasovala tudi poslanca narodnih manjšin ter poslanska skupina SNS in prisotna člana poslanske skupine DeSUS Robert Polnar in Branko Simonovič

Precej manjša podpora zakonu o igrah na srečo, ki bi jih lahko prirejalo pet prirediteljev 

V nadaljnjo obravnavo gre tudi novela zakona o igrah na srečo, ki jo je podprlo 39 poslancev. Novela bi med drugim prinesla delno liberalizacijo področja in omogočila več prirediteljev klasičnih iger na srečo. Poglavitni cilj novele je pravni okvir prirejanja iger na srečo poenotiti s pravom EU in ga nadgraditi, da bo zagotavljal, da se bodo igre na srečo prirejale v urejenem okolju, je v petek v splošni razpravi v DZ povedal minister za finance Andrej Šircelj

Tudi novela zakona o dohodnini gre v nadaljnji postopek

Zeleno luč so poslanci prižgali še vladnemu bombončku, noveli zakona o dohodnini, ki med drugim prinaša zvišanje splošne olajšave in posledično višje neto plače za vse. S 43 glasovi poslancev gre v nadaljnji postopek, proti so bili trije poslanci. Kaj točno predvideva zakon, si lahko preberete na tej povezavi.

Zaenkrat rešili Roka Svetliča, očitno bo vse odvisno od Hršaka

Rok Svetlič | Avtor: Mediapeed Mediapeed
Novo zmago za vladno koalicijo, ki je na včerajšnji seji računala na največ 45 glasov podpore, pa je predstavljala tudi prestavitev glasovanja za imenovanje Roka Svetliča na mesto ustavnega sodnika. Za njegovo imenovanje bi namreč potrebovali 46 glasov podpore, na kar pa najbrž lahko računajo, ko se v parlament vrne trenutno odsotni poslanec DeSUS Ivan Hršak

Tako so se skorajšnjemu neuspehu včeraj izognili tudi s pomočjo opozicije, ki je sejo obstruirala in tako omogočila prestavitev glasovanja na koaliciji bolj prijazen termin.

Tudi za svoj lastni predlog niso glasovali

Poslanci so danes s petimi glasovi za in 38 proti zavrnili nadaljnjo obravnavo predloga novele zakona o rudarstvu, ki so ga v zakonodajni postopek z željo prepovedati hidravlično lomljenje v Sloveniji, s tem pa preprečiti načrte britanske družbe Ascent Resources za vrtanje v Petišovcih, v postopek že četrtič vložili v Levici, LMŠ in SD.

Nataša Sukič (Levica) je v imenu predlagateljev v ponedeljek pojasnila, da so se za četrti poskus prepovedi frackinga odločili, ker je vlada "doslej odkrito podpirala umazani kapital, po novem pa skuša svojo podporo zakriti z navideznimi in brezpredmetnimi gestami, ki naj bi varovale okolje". A tudi za ta predlog v opoziciji niso glasovali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • alexander6 09:50 27.oktober 2021.

    Kakšen bedast naslov. Koaliciji ni uspelo popolnoma nič konkretnega. Noben zakon ni dokončno sprejet, pa tudi oni model za ustavnega sodnika ni bil potrjen. Skratka naslov je popolnoma bedast!

  • b33ab25186006cead7364298e6e8c765c70692f1 09:13 27.oktober 2021.

    Vlada na čelu z Janšo je uspešna in SDS-u kaže bolje od anket.... To je predvsem po zaslugi opozicije,zato ker take opozicije še ni bilo v samostojni Sloveniji.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:47 27.oktober 2021.

    Vidim, da ste danes vsi z Noretv šli "na teren", da zaslužite svoj pingo in sendvič s posebno...Škoda za vas, ker vas nihče "ne jebe pet posto" in da boste kmalu brezposelni :))