Slovenija
9 ogledov

Janši sodnica vzela iPad

sojenje Patria
1/6
Žurnal24 main
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je peterica osumljenih udeležila glavne obravnave. Sodnica zahtevala, da vsi oddajo elektronske naprave. Sojenje se nadaljuje v sredo.

Sojenja v zadevi Patria se je danes udeležilo vseh pet osumljenih, Janez Janša, Tone Krkovič, Jože Zagožen, Ivan Črnkovič in Walter Wolf, zaradi odsotnosti katerega je sodnica pretekli ponedeljek prekinila obravnavo.

Današnje dogajanje v sodni dvorani je sicer zaznamovala prekinitev zaradi novinarskega poročanja iz dvorane. Sodnica je nato ukazala odvzem mobilnih telefonov in prenosnih računalnikov vsem predstavnikom medijev.

A ni ostalo le pri odvzemu naprav novinarjem. Sodnica je zahtevala, da vsi v dvorani oddajo elektronske naprave. Tako je iPad odvzela tudi Janezu Janši. "Škandali se nadaljujejo: sodnica odvzela iPad predsedniku SDS, na katerem ima svoj zagovor. Mar ne živimo v 21. stoletju???" se sprašujejo v SDS na svojem Twitter profilu.

Popoldne pa so morali sojenje prekiniti za dvajset minut, ker se je moral Walter Wolf in njegov zagovornik upravičiti na drugi obravnavi na istem sodišču. Okoli pol pete ure popoldne pa se je sodnica po zahtevah zagovornikov o izločitvi nekaterih dokazov odločila, da bodo sojenje nadaljevali v sredo.

Sodnica zavrnila izločitev

Odvetnik Ivana Črnkoviča Dejan Markovič je podal predlog za izločitev okrajne sodnice Barbare Klajnšek, ker naj bi bile podane okoliščine, ki vzbujajo resen dvom o nepristranskosti.

Sodnica naj bi od Ministrstva RS za obrambo zahtevala vse račune družbe Rotis, od NLB in Abanke pa podatke o transakcijah ter nekatere druge podatke.

Markovič je dejal, da iz vsega skupaj izhaja, da je sodnica še pred začetkom obravnave začela z zbiranjem dokazov, celo takšnih, ki nimajo podlage v obtožnem predlogu.

Očtial ji je tudi udeležbo na predavanju, kjer naj bi nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos predaval o primeru Patria kot o primeru mednarodne korupcije, čeprav je bila zadeva takrat še v predkazenskem postopku.

Sodnica je Markovičev zahtevek po izločitvi zavrnila in svojo odločitev tudi utemeljila.

Matoz nasprotoval prisotnosti pravobranilstva

Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je na začetku obravnave nasprotoval prisotnosti državnega pravobranilstva kot oškodovanca. Predstavnici državnega pravobranilstva sta na to odgovorili, da so prisotni, ker bi lahko Republika Slovenija imela določen premoženjsko pravni zahtevek, ki bi lahko izhajal iz tega primera. Z Matozom se je strinjal tudi odvetnik Markovič.

Vrhovno državno tožilstvo je prisotnost pravobranilstva podprlo, saj meni, da bi bil lahko oškodovan državni proračun, če bi lahko dobili cenejše oklepnike. Zagovorniki se z argumenti niso strinjali.

Pričakuje umik obtožnice

Predsednik SDS Janez Janša je ob prihodu na sodišče dejal, da pričakuje, da bo slovensko pravosodje predstavilo zakonite pogoje za pošteno sojenje in da bo tožilec umaknil absurdno obtožnico proti njemu. Najbolj absurdna stvar v obtožnici se mu zdi bremenitev, da se ni želel sestati s Patriinimi lobisti, in da se mu to očita kot nekaj slabega. To naj bi bil dokaz proti njemu, kar je podobno tistemu, kar je trdilo vojaško sodišče pred 23 leti.

Če bodo vztrajali pri teh standardih, da je "obtožen zaradi nečesa, kar je storil neugotovljenega dne na neugotovljen način in na neugtovoljenem kraju", pričakuje, da bo tožilstvo sprožilo postopek tudi proti predsedniku vlade Borutu Pahorju.

Premier je "na ugotovljenem kraju, ugotovljenega dne poskušal pri libijskem polkovniku Moamerju Gadafiju pridobiti premoženjsko korist za ljubljanskega župana Zorana Jankovića in politično korist zase".

Janša je komentiral tudi navedbe hrvaških medijev, da je J. v dokumentih o Patrii Bartolo Jerković in ne Janša. Zanimivo se mu zdi, da so očitno s temi dokumenti razpolagali toliko časa, kolikor se odvija afera Patria, a jih niso razkrili, saj naj bi se tako lažje manipuliralo.

Komentarjev 6
  • 1111 16:58 12.september 2011.

    ...zelo smešno je, da v naši državi niso sposobni speljat enega postopka...JJ se pojavlja 20 let že v vseh mogočih postopkih, od trgovanja z orožjem....do podkupovanja...po mojem vsak bedak ve, da je vpleten v marsi kaj, ampak..............................ampka...mu določena veja politike, ...prikaži več ne da oz. ne dovoli, da bi bil kriv .....ves ta cajt, ko se podijo po sodiščih in enkrat je on kriv, enkrat ni noben.......hotel sem rečt... a boste nehali že enkrat imet poštene ljudi za budalo??? nehajte s tem sranjem...vsi ste pokasirali več kot zadosti, sedaj pa dajte nam, da živimo, ker z davki in vsemi idiocijami, ki si jih izmišljate, plačujemo vas, vas, idiote...SLOVENCI do kdaj še??????????

  • 1111 13:48 12.september 2011.

    ...se strinjam!!!

  • 1111 13:48 12.september 2011.

    nič ni narobe..odvisno je KDO poroča!!