Slovenija
2115 ogledov

Janšo pozivajo, naj čim prej pregleda dokumentacijo

STA Slovenska tiskovna agencija Saša Despot
Nadzorniki STA pozivajo vlado, naj pregleda poslano dokumentacijo in vzpostavi financiranje Slovenske tiskovne agencije.

Predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj je v pismu, ki ga je naslovil na predsednika vlade Janeza Janšo, pozval vlado, naj čim prej pregleda poslano dokumentacijo o poslovanju STA, poda morebitne dodatne zahteve za podatke in vzpostavi financiranje javne službe STA ter posledično zagotovi delovanje STA kot gospodarske družbe.

Nazorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA) se je na minuli seji tudi dogovoril, da direktor STA Bojan Veselinovič v skladu z določili zakona o gospodarskih družbah skliče skupščino družbenika, na kateri bi opravili pregled dokumentacije.

Terčelj v imenu nadzornega sveta STA opozarja, da je v skladu z zakonom o STA edini ustanovitelj in družbenik STA Republika Slovenija, pravice družbenika pa izvaja vlada. Zakon tudi določa, da je dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA.

STA Slovenska tiskovna agencija Slovenija Slovenija Vlada izdala uredbo o STA-ju

Brez plačila že 165 dni

Potem ko je vladni urad za komuniciranje (Ukom) jeseni lani od STA zahteval podatke o poslovanju STA, ki so po vsebini presegali izvajanje javne službe STA in so posegali v celotno poslovanje STA kot družbe - torej tudi v tržni del njenega delovanja - je vodstvo STA zaprosilo Ukom, naj predloži pooblastilo vlade, da je pooblaščen za izvajanje pravice družbenika. Vodstvo STA vse do danes omenjenega pooblastila ni prejelo, zaradi tega zahtevanih podatkov ni poslalo Ukomu.

Ob tem sicer STA ob mesečnih zahtevkih za izplačilo nadomestila za financiranje javne službe Ukomu redno pošilja ustaljene podatke o poslovanju STA, ki se nanašajo na izvajanje javne službe.

Ker Ukom za letošnje leto STA ni izplačal nobenih sredstev, je to ogrozilo poslovanje STA, opozarja nadzorni svet družbe. Vodstvo STA je zato, tudi po posvetovanju s pravnimi strokovnjaki, aprila poslalo zahtevano dokumentacijo vladi kot zakonitemu izvajalcu pravice družbenika STA.

Vlada je dokumentacijo vrnila na naslov STA, a je ta ni želela sprejeti, zato jo je dostavna služba vrnila na naslov vlade. "Nastala situacija s poslano dokumentacijo se nadzornemu svetu STA zdi nenavadna in ne odraža volje vlade, da bi proučila poslano dokumentacijo, po potrebi zahtevala morebitne dodatne podatke in posledično čim prej vzpostavila redno financiranje javne službe STA," je zapisal Terčelj v imenu nadzornega sveta.

Prav tako nadzorni svet STA izraža začudenje nad to situacijo, saj so poslovni prostori Ukoma na istem naslovu oziroma zgradbi, kjer deluje tudi vlada.

STA Slovenska tiskovna agencija Slovenija ''Z vašo podporo bomo tako ali drugače STAli in obSTAli tudi v prihodnje"

Terčelj: Takšna odločitev je pred pričetkom predsedovanja nerazumljiva

Sicer pa je po zakonu o STA osnova za sklenitev letne pogodbe o financiranju javne službe STA sprejet letni načrt poslovanja STA, ki ga je nadzorni svet sprejel decembra lani in poslal vladi. Iz letnega načrta je razvidno, da pričakovano nadomestilo vlade za financiranje javne službe STA, ki izhaja iz izplačil v preteklosti in najave za letošnje leto, ne pokriva stroškov delovanja javne službe STA. Izgubo na javni službi STA pokriva s presežkom pri tržnem delu poslovanja.

Na tovrstno dolgoletno stanje so nadzorniki opozarjali vlado in DZ ob vsakokratnem sprejemu letnega načrta in letnega poročila in ob tem pozival vlado, naj zagotovi primerno nadomestilo, ki bi omogočalo pozitivno poslovanje javne službe STA.

Če vlada oz. Ukom menita, da je letno nadomestilo za izvajanje javne službe STA neustrezno, bi se lahko do razjasnitve nastale situacije odločila za akontacijo mesečnega nadomestila za financiranje javne službe STA, ne pa da je v celoti ustavila izplačilo nadomestila in s tem ogrozila celotno delovanje STA kot gospodarske družbe, meni Terčelj.

Po njegovem mnenju je popolna zaustavitev financiranja javne službe še posebej nerazumljiva tik pred pričetkom predsedovanja Slovenije svetu EU, ko se pričakuje večji obseg delovanja STA, da bodo pripravljene vsebine ustrezno spremljane ter posredovane slovenski, evropski in svetovni javnosti.

Anja Gorenc Intervju Slovenija Takšno leto napoveduje novinarka STA, ki pokriva zdravstvo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Leo_Genthner 16:58 14.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • Friderik1950 16:16 14.junij 2021.

    Janez je v osnovi frajer. Zakaj bi se držal nekaj izmišljenih butastih pravil, če mu ne pašejo, saj je vendar predsednik vlade, se reče vladar. Če pa se želi znebiti Veselinovič, pa ve. Demokratične poti so izčrpane, Urbanija je izgorel ...prikaži večl ( zadnje čase se joče na sejah, kako zaradi zakonov ne morejo zamenjati Veselinoviča), tako ostanejo še samo tri načini: denar, grožnja pa pič.., pardon baba. Naj poskuša s tem tretjim, ta se še najbolj obnese. Mislim vsaj, ne vem.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:03 14.junij 2021.

    Tile iz STA nadzorniki so povsem pod vplivom direktorja. Tako poniglavega sprenevedanja že dolgo ne pomnimo. Natanko vedo, da je pravi naslov UKOM, ne vlada ali JJ. Pa se delajo bedake še naprej in nedolžno skomigajo kakšna vlada je to. ...prikaži več Pa saj vedo, a hočejo pač nagajati.