Svet
3307 ogledov

Bruselj žuga Sloveniji: Ne želimo čakati

Didier Reynders Profimedia
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders znova poziva Slovenijo naj čim prej imenuje delegirana tožilca v okviru Evropskega javnega tožilstva (EPPO).

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je Slovenijo danes znova pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca v okviru Evropskega javnega tožilstva (EPPO). "Potrebujemo še dva evropska delegirana tožilca iz Slovenije," je dejal Didier Reynders danes v Luxembourgu. Komisar upa, da bo mogoče o tem kmalu govoriti tudi z novim ministrom za pravosodje.

Seveda ne želimo čakati na imenovanje delegiranih tožilcev. O tem smo se že pogovarjali s slovensko vlado in jo pozvali, naj pride s predlogom, je dejal Reynders na vprašanje STA, kako dolgo je Evropska komisija pripravljena čakati na pojasnila slovenske vlade glede imenovanja delegiranih tožilcev.

Delovanje EPPO in imenovanje evropskih delegiranih tožilcev je bila sicer ena od tem dnevnega reda na današnjem zasedanju pravosodnih ministrov EU v Luxembourgu.

Borut Pahor Dve vprašanji Slovenija To pričakuje Pahor od Janše

Težava le še s Slovenijo

Reynders je spomnil, da bodo s Finsko, ki do pred kratkim ob Sloveniji še edina od sodelujočih držav ni imenovala svojih tožilcev, v prihodnjih tednih dosegli rešitev. "Torej bomo imeli težavo le še z neimenovanjem dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije," je opozoril.

"Potrebujemo še dva iz Slovenije," je ob tem poudaril. Kot je pojasnil, so prihajajoče slovensko predsedstvo EU pozvali, da bi Slovenija s 1. julijem izpolnila svoje obveznosti v skladu z uredbo o delovanju EPPO.

Prav tako so pozvali tudi slovensko vlado, naj poda pisno pojasnilo o razlogih, zakaj ni bilo mogoče do konca izpeljati postopka imenovanja delegiranih tožilcev. Pozvali so jo še, naj pojasni, kako bi bilo mogoče začeti nov postopek imenovanja, ki bo pregleden in bo zagotavljal neodvisnost obeh delegiranih tožilcev.

Pri tem tesno sodelujejo s slovensko vlado in pristojnimi oblastmi, da bi zagotovili imenovanje delegiranih tožilcev čim prej. "Upam, da bo o tem v prihodnjih dneh mogoče govoriti z novim slovenskim ministrom za pravosodje," je še dejal Reynders.

Kot kandidata za novega ministra za pravosodje je premier Janez Janša po odstopu Lilijane Kozlovič predlagal Marjana Dikaučiča. O kandidatu bi lahko državni zbor odločal v prihodnjih dneh.

Reynders je ob tem spomnil, da je EPPO s 1. junijem lahko začel delovati, saj ima Slovenija v kolegiju tožilstva slovenskega evropskega tožilca Jako Brezigarja, ki lahko prevzame primere iz Slovenije. "Vendar pa potrebujemo evropska delegirana tožilca iz Slovenije," je dejal.

Vlada Janeza Janše na Brdu pri Kranju Slovenija Janša ne bo prepustil izbire drugim: "Vlada ni poštar!"

Slovensko odločitev kritizitala tudi evropska glavna tožilka 

Slovenija in Finska sta bili edini izmed 22 sodelujočih držav, ki do 1. junija, ko je EPPO začelo delovati, še nista imenovali svojih delegiranih tožilcev. Slovenska vlada se je namreč po več mesecih zavlačevanj odločila ponoviti postopek, ker da Državnotožilski svet ni predlagal dovolj kandidatov; po mnenju vlade bi moral predstaviti najmanj šest kandidatov.

Zelo kritična do poteze vlade je bila tudi evropska glavna tožilka Laura Kövesi, ki je ocenila, da gre za očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih organov z Evropskim javnim tožilstvom, kar resno spodkopava zaupanje v učinkovito delovanje sistemov upravljanja in nadzora evropskih sredstev v Sloveniji.

Evropsko javno tožilstvo je namenjeno boju proti goljufijam v EU in zlorabam evropskih sredstev. Ta neodvisni organ EU bo pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe pri kaznivih dejanjih, ki škodujejo finančnim interesom unije.

Današnjega zasedanja ministrov za pravosodje EU, ki je potekalo v okviru Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v Luxembourgu, se je udeležil tudi državni sekretar Zlatko Ratej, ki je ob tej priložnosti predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU in po navedbah ministrstva prevzel simbolni ključ predsedovanja - sodniško kladivo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
 • Tupamaros 10:58 08.junij 2021.

  Slovenija naj bo 6. od 27, ki ne bo sodelovala pri "PROSTOVOLJNI" udeležbi. Volk sit in koza cela.

 • Avatar Leon
  Leon 07:07 08.junij 2021.

  Pahor bo rešil zadevo ! Včeraj na dan izgnancev ,ki ga v Sloveniji praznujemo že 50 let je povabil na svečano kosilo škofe in ostalo RKC svojat. Podobno kot pred 80leti ko je škof Rožman spremljal konvoje Slovencev v Srbijo ...prikaži več ob SS komandantu .

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 06:22 08.junij 2021.

  Noriški kraljestvo ni v EU in je za Bruselj nedotakljivo. Tukaj gospodari nesporni , dosmrtni vladar ,nad njim pa le mod

Sorodne novice