Slovenija
717 ogledov

V igri ustavitev javnega potniškega prometa?

Ljubljanski potniški promet Saša Despot
Na ministrstvu za infrastrukturo potnike pozivajo k upoštevanju ukrepov in uporabi aplikacije. O zaustavitvi javnega potniškega prometa za zdaj še ne razmišljajo.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je potnike pozval k upoštevanju ukrepov in uporabi aplikacije #OstaniZdrav, da bi tako tudi ostalo. Kot je pojasnil, vozniki javnih prevoznih sredstev poročajo, da nekateri potniki ne spoštujejo njihovih opozoril glede upoštevanja preventivnih ukrepov, kot je uporaba maske. Vozniki, ki so odgovorni za upoštevanje navodil na prevoznih sredstvih, lahko zaenkrat le opozarjajo potnike. Če pa kljub opozorilom pride do nespoštovanja pravil, lahko vozniki zgolj pokličejo policijo, ki lahko ukrepa.

Direktorica potniškega prometa slovenskih železnic Darja Kocjan je povedala, da so vlaki ob časovnih konicah "bolj polni, kot bi si želeli", a imajo v obtoku vsa razpoložljiva prevozna sredstva. Potnike je pozvala k dosledni uporabi zaščitnih mask, razkuževanju rok, upoštevanju drugih navodil in uporabi aplikacije #OstaniZdrav. Upokojencem je svetovala, naj vlake uporabljajo izven časovnih konic. Dodala je še, da sicer potniki na vlakih slovenskih železnic po njenih izkušnjah in poročanju sprevodnikov zdaj bolj upoštevajo navodila, kot so jih pred časom.

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Zdaj tudi uradno: Nove okužbe podrle vse rekorde

O pomenu upoštevanja preventivnih ukrepov in o smiselnosti uporabe aplikacije #OstaniZdrav je govoril tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Poudaril je, da lahko aplikacija doseže svoj namen samo, če si jo prebivalci naložijo še pred okužbo, in če ob potrjeni okužbi, ob čemer od epidemiologa prejmejo posebno kodo, to kodo tudi vnesejo v aplikacijo. Samo v tem primeru, bodo namreč stiki uporabnika obveščeni, da so bili v stiku z okuženo osebo.

Po podatkih ministrstva za javno upravo je bilo med 22. septembrom in 12. oktobrom v aplikacijo vnesenih 282 kod, od skupno izdanih 455 kod v istem obdobju. To pomeni, da je kodo v aplikacijo vneslo le 60 odstotkov potrjeno okuženih uporabnikov, je dejal Koritnik. Ob tem je opozoril, da lahko epidemiolog okuženemu, če ta v roku ene ure ne vnese dobljene kode, dodeli novo kodo. Zaradi tega lahko pride do podvajanja izdanih kod, je opozoril Koritnik.

Covid-19, UKC Ljubljana COVID-19 V SLO Zdravje Pristal na infekcijski kliniki: Čutil meglico, ki noče stran

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 16:10 14.oktober 2020.

    Podaljšajte kompozicije, kak problem?

Sorodne novice