Slovenija
10685 ogledov

Je bil krajši delovni čas zgolj prazna obljuba? To pravijo na ministrstvu!

Pisarna Pixabay
V koalicijski pogodbi je predvideno prostovoljno skrajšanje spodnje meje ur za polni delovni čas na 32 ur na teden. Bo to ostala zgolj obljuba na papirju?

"Dobili smo novo vlado, v kateri vas je večina podpirala krajši delovni urnik, med njimi tudi Robert Golob, ki je rekel, da bi lahko v roku štirih let prešli na 32-urni delovnik. Bližamo se koncu leta, toda od vlade in ostalih stank še nisem slišal, da bi se začeli pogovarjati o uvedbi krajšega delovnega urnika," je vlado pobaral državljan na spletni strani predlagam.vladi.si. 

Dodal je, da nekatere države že uvajajo krajši delovni čas, medtem ko Slovenija zaostaja: "Če v tem mandatu ne uvedete čimprej krajšega delovnega časa, naslednjega mandata ne dobite več in ne grem več na volitve!"

Vprašanje morebitne spremembe zgolj "predmet razprave"

Odgovorili so mu z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Luka Mesec. Sodeč iz odgovora ni videti, da bi bila to trenutno ena od prioritet vlade, saj da je "ZDR-1 del celovite reforme trga dela v letu 2013 in je bil sprejet kot rezultat kompromisov med socialnimi partnerji, zato bo vprašanje morebitne spremembe zakonske ureditve krajšega polnega delovnega časa predmet razprave v prihodnjih razpravah in usklajevanjih s socialnimi partnerji".

Državljanu so med drugim pojasnili, da polni delovni čas ureja Zakon o delovnih razmerjih v 143. členu - najdaljše trajanje delovnega časa je 40 ur. Nadalje zakon opredeljuje, da povprečni delovni čas v posameznem sedemdnevnem obdobju vključno z nadurami ne sme presegati 48 ur.

Zakon sicer dopušča možnost krajšega delovnega časa v določenih primerih, a ta ne sme biti manj kot 36 ur na teden. To se lahko določi tudi s kolektivno pogodbo. Ob tem velja, da imajo tisti, ki delajo 36 ur na teden, enake pravice in obveznosti kot ostali delavci. 

Krajši delovni čas od 36 ur tedensko je možen tudi na delovnih mestih, kjer obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare.

Glede na veljavno ureditev "ni mogoče slediti predlogu", da se uvede 32-urni delavnik

"Upoštevaje pojasnjeno veljavno ureditev dolžine oz. obsega polnega delovnega časa ni mogoče slediti predlogu, da se kot polni delovni čas z ZDR-1 uvede 32-urni delavnik. V luči določitve krajšega polnega delovnega časa pa je smiselno preučiti možnosti drugačne ureditve določbe drugega odstavka 143. člena ZDR-1, ki določa, da se z zakonom ali kolektivno pogodbo določi kot polni delovni čas tudi delovni čas, krajši od 40 ur, vendar ne krajši od 36 ur, predvsem z vidika morebitne spremembe spodnje meje obsega polnega delovnega časa, ki je sedaj določena na 36 ur na teden," so dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 06:29 30.november 2022.

    Na Inothermu je celo 9urni delovni čas,še to se ne da rešit

  • h4ck3r 23:54 29.november 2022.

    Polna usta obljub, dejanja se pa vidijo kje in kdaj? Razen nekaj malega vmes nisem zasledil da bi MSM sploh objavili kaj negativnega okoli sprembe omejitve olajšav in višanja davkov...aja pa še to malo so želeli prikazati pozitivno...hja kaže se ...prikaži več stanje izobraževalnega sistema in vpliv medijev na javno mnenje.

  • Toma 22:15 29.november 2022.

    Gradovi v oblakih!